D.Trumpas prieš rinkimus ir po: kur dingo jo kategoriškumas?

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasibaigus rinkimams pakeitė iki tol savo griežtą ir neretai kontraversišką retoriką. Dabar jis nebekalba apie buvusios savo oponentės Hillary Clinton įkalinimą dėl elektroninių laiškų skandalo, taip pat nesiekia pasitraukti iš visų tarptautinių sutarčių, apie kurias anksčiau kalbėjo.

D.Trumpo retorika po rinkimų pasikeitė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpo retorika po rinkimų pasikeitė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-25 06:05, atnaujinta 2017-04-17 04:33

Apie Hillary Clinton

Rinkimų kampanijos metu D.Trumpas nuolatos žėrė kaltinimus demokratei H.Clinton už tai, kad ši naudojo asmeninį elektroninį paštą darbo reikalais būdama valstybės sekretore. Rinkiminės kampanijos metu D.Trumpas netgi rėžė, kad H.Clinton už tai turi atsidurti kalėjime ir jis esą pasistengs tai padaryti.

Tačiau išrinktas prezidentu D.Trumpas prakalbo visiškai kitaip. „Noriu judėti pirmyn, o ne atgal. Nenoriu skaudinti Clinton šeimos. Ji iškentėjo labai daug. Mano tikslas nėra įskaudinti jų šeimą“, – sakė D.Trumpas.

Apie klimato kaitą

D.Trumpas ne kartą sakė, kad klimato kaita yra apgaulė, kurią sugalvojo kinai. „Manau, gamtoje vyksta pokyčiai, tačiau nelabai tikiu, kad jie vyksta dėl žmonijos veiklos. Netikiu, kad dėl klimato kaitos kaltas žmogus“, – tikino D.Trumpas. Jis ne kartą tikino atšauksiąs Paryžiaus sutartį dėl klimato kaitos.

Dabar gi D.Trumpas nėra toks kategoriškas. „Esu atviras diskusijoms. Mes tikrai atidžiai į tai pažvelgsime“, – teigė D.Trumpas. Paklaustas tiesiai, ar tiki, kad tarp žmonijos veiklos ir klimato kaitos yra ryšis, D.Trumpas kalbėjo: „Manau, tam tikras ryšis yra. Tačiau mano veiksmai priklauso nuo to, kiek tai kainuos mūsų kompanijoms.“

Apie „Obamacare“

Visos savo rinkiminės kampanijos metu D.Trumpas kalbėjo, kad tapęs prezidentu ilgai nelaukęs atšauks sveikatos apsaugos programą, vadinamą „Obamacare“, nes esą tik tuomet galima kalbėti apie kokius nors teigiamus postūmius sveikatos apsaugos srityje.

Tačiau jau išrinktas prezidentu D.Trumpas kalbėjo atsargiau. Jis užsiminė, kad „Obamacare“ gali būti ir pagerinta, reformuota ir pripažino, kad kai kurios programos dalys jam yra priimtinos.

Apie kalinių kankinimus

D.Trumpas laikėsi itin griežtos pozicijos dėl kovos su terorizmu. Jis netgi tikino, kad suimti teroristai turėtų būti kankinami vandeniu.

„Sugrąžinčiau kankinimus vandeniu. Sugrąžinčiau daugybę dar baisesnių kankinimo būdų“, – anksčiau tikino D.Trumpas.

Tačiau dabar, gynybos sekretoriumi pasirinkęs Jamesą Mattisą, panašu, D.Trumpas keičia savo nuomonę.

„Man labai keista, kad jis galėjo taip pasakyti. Niekada nemaniau, kad kankinimai duoda naudos. Visad sakiau – duokite man pakelį cigarečių, porą alaus ir pasieksiu tikrai geresnio rezultato apklausdamas žmogų“, – kalbėjo J.Mattisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.