Krymo totoriai praneša apie naują Kremliaus represijų bangą

Krymo totoriai priešinosi pusiasalio aneksijai, todėl dabar kenčia Kremliaus kerštą. Žmogaus teisių aktyvistai perspėja: represijos prieš šią grupę tampa vis aršesnės – Maskva vykdo suėmimus.

Krymo totorių bendruomenė aneksuotame pusiasalyje jaučiasi įbauginta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Krymo totorių bendruomenė aneksuotame pusiasalyje jaučiasi įbauginta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-12-13 11:39, atnaujinta 2018-02-09 22:54

Totoriai jau kelis šimtmečius gyvena Krymo pusiasalyje – įsikūrė čia daug seniau, nei čia atvyko rusai ar ukrainiečiai. Tačiau dabar ši tauta sudaro vos 13 proc. visų Krymo gyventojų.

Krymo totoriams čia gyventi tampa nebejauku. 2014 metais Rusijai okupavus pusiasalį totoriai prieštaravo jame vykdomam referendumui, o šios tautinės mažumos lyderiai ragino Krymą ir toliau likti Ukrainos sudėtyje.

Dėl tokių pažiūrų dabar tenka kentėti: Krymo totoriai prisipažįsta, kad Kremlius bando juos įbauginti.

„Kol kas šiame Vladimiro Putino sukurtame gete nėra spygliuotos vielos, tačiau turime propagandos prisotintas televizijos laidas, įžeidinėjimus ir nuolatinį priekabiavimą“, – tikino Krymo totorių aktyvistas Aideras Muždabajevas.

Kas savaitę pasklinda naujų žinių apie vis daugiau suimtų, apklaustų ar netgi dingusių totorių.

„Jie jau suprato, kad neprivers Krymo totorių pamėgti ar palaikyti vietos valdžios. Todėl jie griebėsi kitos taktikos – bando mus įbauginti. Jeigu totoriai bus įbauginti, nedrįs kalbėti ar priešintis, nesakys, nešauks, kad Krymas yra Ukrainos dalis“, – tikino Ilmi Umerovas.

I.Umerovas prieš Rusijos aneksiją devynerius metus buvo Bachčisarajaus, istorinės Krymo totorių sostinės, meras. Prasidėjus neramumams jam netrukus teko trauktis. I.Umerovas tikino negalėjęs būti meru okupuotame Kryme. Tuomet ir prasidėjo visos problemos. Jis buvo apkaltintas separatizmu.

Už pareiškimus, kad Krymas priklauso Ukrainai, I.Umerovas buvo teisiamas. Teismas paskyrė jam psichiatrijos ekspertizę. Tris savaites praleidęs psichiatrijos ligoninėje jis vis tiek gali būti nuteistas.

Žmogaus teisių stebėtojų organizacijos narė ukrainietė Tania Cooper I.Umerovui atliktą psichiatrijos ekspertizę pavadino „gėdingu bandymu naudoti psichiatriją siekiant nutildyti žmogų ir pakenkti jo reputacijai“.

Bijodami dėl savo ateities kai kurie Krymo totoriai nusprendė bendradarbiauti su rusų valdžia. Tiems, kurie pažiūrų nepakeitė, teko arba dingti iš pusiasalio, arba ir toliau kasdien bijoti, kad sulauks kaltinimų.

Antai Krymo totorių bendruomenės lyderis Achtemas Čijgozas šiuo metu yra teisiamas dėl neramumų, kilusių pusiasalio aneksijos metu. Tą kartą susirėmus prorusiškiems separatistams su Krymo totorių aktyvistais žuvo du žmonės. Nors įvykio liudininkai tikino, kad A.Čijgozas bandė nuraminti minią, jis vis tiek neišvengė teismo.

„Manau, jis laikomas įkaitu. Jis reikalingas Kremliui kaip įrodymas, kad totorių keliama grėsmė yra reali“, – tvirtino jo advokatas Nikolajus Polozovas.

Nuolatos dingsta žmonės. Šių metų gegužę prapuolė vienas Krymo totorių aktyvistų Ervinas Ibragimovas.

Įvykio vietoje buvusios apsaugos kameros užfiksavo, kad buvo surežisuotas eismo įvykis, po kurio vyro daugiau niekas nematė.

Krymo totoriai jaučia nuolatinę baimę, kad jiems gali atsitikti kas nors bloga. Labiausiai baiminasi tie, kurie nelinkę susitaikyti su esama padėtimi.

Šios tautinės bendrijos nariai praneša apie dažnus Rusijos saugumo agentų apsilankymus jų namuose. Jie siūlo ramų gyvenimą mainais už tylėjimą ir informacijos teikimą. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.