Sirijos režimo pajėgų žiaurumas: be gailesčio nušovė dešimtis civilių

Jungtinės Tautos (JT) pranešė, kad Sirijos režimo pajėgos Alepe įsiveržusios į namus nužudė 82 civilius, skelbia BBC.

Raudonasis Kryžius antradienį išplatino prašymą apsaugoti Alepo civilius ir padėti jiems evakuotis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Raudonasis Kryžius antradienį išplatino prašymą apsaugoti Alepo civilius ir padėti jiems evakuotis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 11:48 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:54 PM

JT žmogaus teisių biuras teigė turintis patikimų duomenų, kad keturiuose Alepo rajonuose buvo vietoje nušauti 82 žmonės.

„Panašu, kad žmogiškumo Alepe nebeliko“, – kalbėjo biuro atstovas. 

Keliuose opozicijos dar kontroliuojamuose rajonuose įstrigę tūkstančiai žmonių kenčia nuo bombardavimo ir vyriausybės pajėgų puolimo. 

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo agentūra pranešė, kad miesto gatvėse toliau paliekami lavonai, nes žmonės yra pernelyg įsibaiminę juos laidoti. Be to, miesto kapinės jau seniai perpildytos. 

Raudonasis Kryžius antradienį išplatino prašymą Sirijos ir Rusijos kariuomenėms apsaugoti Alepo civilius ir padėti jiems evakuotis, kol dar ne vėlu.

„Turime veikti dabar. Turime depolitizuoti civilių apsaugos klausimą ir skirti jam pirmenybę“, – teigė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto komunikacijos vadovas Pawelas Krzysiekas.

Prezidento Basharo al-Assado pajėgos pastarosiomis dienomis baigia išstumti Rytų Alepą ketverius metus kontroliuojančius sukilėlius.

Nuo karinės operacijos pradžios lapkritį, stebėtojų teigimu, iš sukilėlių kvartalų pabėgo apie 130 tūkst. civilių, tačiau taip pat pranešama apie masinius į vyriausybės pajėgų kontroliuojamą miesto dalį pabėgusių vyrų ir berniukų suėmimus.

Civilinės gynybos organizacija „Baltieji šalmai“, gelbėjantys Alepo sužeistuosius, pranešė, kad po pastarųjų dienų bombardavimų po namų griuvėsiais dar liko įstrigę apie 90 gyvų žmonių, bet nors gelbėtojai gali girdėti jų balsus, sužeistųjų ištraukti nepavyksta dėl naujų antskrydžių. 

Pirmadienį vienas Alepo gyventojas televizijai „al-Arabiya“ teigė, kad žmonės renkasi gatvėse prie tuščių namų rajonuose, kuriuose dar įsitvirtinę sukilėliai. 

„Situacija yra beviltiška, nes bombardavimai sugriovė miesto ligonines, sunaikino greitosios pagalbos automobilius ir degalų atsargas“, – teigė liudininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.