Sirijos režimas ir sukilėliai pasirašė paliaubų susitarimą

Sirijos armija ketvirtadienį

Sirijos režimas ir sukilėliai pasirašė ugnies nutraukimo susitarimą ir sutarė pradėti taikos derybas, ketvirtadienį paskelbė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio komentarus transliavo televizija.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Sirijos režimas ir sukilėliai pasirašė ugnies nutraukimo susitarimą ir sutarė pradėti taikos derybas, ketvirtadienį paskelbė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio komentarus transliavo televizija.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Dec 29, 2016, 1:56 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:17 PM

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad toks susitarimas sudarytas, ir sakė, kad jį pasirašė Sirijos režimas ir „pagrindinės ginkluotos opozicijos jėgos“.

„Ginkluotųjų pajėgų generalinė vadovybė skelbia visišką visų karo veiksmų sustabdymą Sirijos teritorijoje nuo gruodžio 30-osios nulio valandų“, – sakoma Sirijos armijos pareiškime, kurį paskelbė valstybinė televizija.

Pareiškime priduriama, kad susitarimas neapima karo veiksmų prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IV) ir buvusį „al Qaeda“ padalinį, kuris anksčiau vadinosi „al Nusros frontas“, o dabar – „Fateh al Sham Front“.

Sirijos pagrindinė opozicinė Nacionalinė koalicija – Turkijoje įsikūręs politinis darinys – patvirtino, kad remia paliaubas.

„Nacionalinė koalicija išreiškia paramą susitarimui ir ragina visas šalis jo laikytis“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Ahmedas Ramadanas.

Pasak jo, svarbios sukilėlių grupės, tarp jų – įtakinga „Ahrar al Sham“ ir „Islamo armija“, pasirašė ugnies nutraukimo susitarimą, nors sukilėlių pareigūnai to dar nepatvirtino.

Susitarimas buvo sudarytas Sirijos vyriausybinėms pajėgoms atkovojus iš sukilėlių antrą pagal dydį šalies miestą Alepą ir taip sudavus didžiausią smūgį opozicijos pajėgoms nuo pat karo pradžios.

Kovos visoje šalies teritorijoje nutraukiamos pirmą kartą nuo rugsėjo 12-19 dienomis galiojusių paliaubų, kurios žlugo po kelių smurto incidentų.

Dar anksčiau paliaubos buvo paskelbtos vasario mėnesį; abu šiuos susitarimus organizavo Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Šiandienos susitarimas yra pirmos visoje šalies teritorijoje galiosiančios paliaubos, kurioms pasiekti tarpininkavo ir Sirijos opoziciją remianti Turkija.

Rusija yra svarbi Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkė ir 2015 metų rugsėjį pradėjo karinę intervenciją, kuria remia jo vyriausybę.

Nors remia priešiškas konflikto šalis ir išgyveno santykių pablogėjimą turkams pernai numušus rusų karo lėktuvą, Ankara ir Maskva vis glaudžiau bendradarbiavo dėl Sirijos.

Šį mėnesį jos drauge tarpininkavo dėl ugnies nutraukimo, sudariusio sąlygas paskutiniams Alepe likusiems sukilėliams ir civiliams išvykti į kitas opozicijos teritorijas.

Nuo konflikto Sirijoje pradžios 2011 metų kovą jau žuvo daugiau kaip 310 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.