Dvarai rusų diplomatams atstojo kurortą, JAV vyriausybei – šnipų lizdą

Du prabangūs pastatų kompleksai prie Niujorko ir Vašingtono dešimtmečius buvo Rusijos diplomatų susirinkimo vieta, kur jie galėjo maudytis, žaisti tenisą ir šildytis karštose voniose. Tačiau JAV prezidento Baracko Obamos administracijos nuomone, šie kurortai – šnipų lizdai, kuriuose žvalgybos pareigūnai galėjo susitikti būdami ramūs, kad jų pokalbių neišgirs amerikiečiai, rašo „The New York Times“.

Marilando valstijoje įsikūrusiame paupio dvare dažnai lankydavosi ambasados Vašingtone darbuotojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Marilando valstijoje įsikūrusiame paupio dvare dažnai lankydavosi ambasados Vašingtone darbuotojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 9:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:05 PM

Ketvirtadienį B.Obama įsakė visiems diplomatams palikti šiuos du kompleksus per artimiausias 24 valandas.

Šis atsakomasis žingsnis, kartu su 35 Rusijos diplomatų ir jų šeimų išsiuntimu, suduotas dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimų sistemas ir nuolatinį amerikiečių diplomatų Rusijoje persekiojimą.

Tiesa, nors Vašingtonas nurodė, kad išsiunčiami diplomatai galėjo dirbti žvalgybai, pareigūnai nepateikė jokių įrodymų, kaip du pastatų kompleksai yra susiję su galimu šnipinėjimu.

Neaišku ir tai, ar išsiųstieji diplomatai leido laiką Long Ailande ir rytinėje Marilando valstijos pakrantėje įsikūrusiuose kurortuose.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnais teigė, kad ši grupė, kurioje yra ambasados Vašingtone ir konsulato San Fransiske darbuotojai, sudaro apie trečdalį įtariamų Rusijos žvalgybos pareigūnų, kurie JAV dirba prisidengdami diplomatine veikla.

Amerikiečių teisėsaugos ir žvalgybos agentūros taip pat neturi informacijos, kad Niujorke ir Marilande įsikūrę kompleksai buvo naudojami rengiant kibernetines atakas prieš Demokratų nacionalinį komitetą ir kitas politines organizacijas.

Galėjo sekti pramonę

Kilenvertas – vienas iš dviejų kompleksų, įsikūręs Glen Kovo miestelyje, Long Ailando saloje – anksčiau priklausė pramonininkui George'ui duPontui Prattui. 49 kambarių pastatas dažnai yra visiškai tuščias, o visus metus čia gyvena tik keli rusai prižiūrėtojai.

Vieline tvora apsupto pastato pirmąjį aukštą dengia tankūs krūmynai, o virš jų į viršų šauna du akmeniniai bokštai.

Netoli dvaro įsikūrusiame sveikatos apsaugos centre dirbanti administratorė Angelina Izzo teigė, kad kompleksas dažniausiai yra labai tylus.

Pastatas nuo sovietmečio priklauso Rusijos vyriausybei, tačiau santykiai tarp savininkų ir vilos kaimynų dažnai buvo sudėtingi. Antai 1982-aisiais prezidento Ronaldo Reagano administracijos pareigūnai teigė, kad rusai naudoja dvarą, kad elektroniniu būdu sektų Long Ailando gynybos ir technologijų pramonę.

Glen Kovo miesto taryba dėl to uždraudė rusams nemokamai statytis automobilius paplūdimyje ir gauti nuolaidų teniso žaidimui.

Rusai stebino kaimynus

Kitas, Marilando valstijoje įsikūręs kurortas yra kelių pastatų kompleksas Sentervilyje. Prie Korsikos upės stūksantis trijų aukštų mūrinis dvaras ilgai buvo Rusijos ambasadoriaus Vašingtone vasarnamis.

Čia tyvuliuoja baseinas, įrengtas futbolo stadionas ir apšviesti teniso kortai.

Johno F.Kennedy ir R.Reagano administracijos laikais Vašingtone Rusijai atstovavęs ambasadorius Anatolijus Dobryninas dažnai lankydavosi dvare. Po Sovietų Sąjungos griūties Rusijos vyriausybė išlaikė šio pastato kontrolę.

Priešingai nei Long Ailande, čia santykiai tarp kurorte besilankančių rusų ir vietos gyventojų dažniausiai buvo ramūs, nors atvykėliai ir ne visada prisitaiko prie vietos papročių.

44 metų Julie Patterson, kuri jau 12 metų gyvena netoliese įsikūrusiame žirgų ūkyje, tikino, kad diplomatai dažniausiai laikydavosi tyliai, tačiau su kaimynais elgdavosi šiltai ir kviesdavo juos į kasmetinię Darbo dienos šventę.

Amerikietės nuomone, dvaras daugiausiai buvo naudojamas kaip savaitgalių vasarnamis, kuriame ji dažnai matė šeimas su vaikais. Anot J.Patterson, čia dažnai vykdavo vakarėliai, veikė buriavimo klubas.

1992 metais naujienų agentūrai „The Associated Press“ vienas Sentervilio gyventoja piktinosi, kad rusai neruošia krabų taip, kaip tai daro vietiniai – įmesdami gyvus krabus į verdančio vandens puodą.

„Jie subado juos atsuktuvu, nulupa galinį šarvą, nuvalo juos ir tada išverda kūną“, – stebėjosi amerikietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.