Naujųjų naktį – išpuolis Stambule: 39 žuvo, skelbiamos įtariamojo nuotraukos

Naktiniame klube, kuriame šaudyta, buvo daugiau nei 600 žmonių.<br>AFP/Scanpix/Reuters nuotr.
Naktiniame klube, kuriame šaudyta, buvo daugiau nei 600 žmonių.<br>AFP/Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-01 01:20, atnaujinta 2018-02-09 19:58

Prabangiame Stambulo naktiniame klube per Naujųjų metų šventę įvykdytas išpuolis. Nežinomi užpuolikai įsiveržė į klubą „Reina“ ir pradėjo šaudyti. 

Žuvusiųjų skaičius šiuo metu siekia 39, tarp jų yra 15 užsieniečių. 69 žmonės sužeisti. Turkijos sveikatos ministras Recepas Akdağas „The Guardian“ teigė, kad keturių iš sužeistųjų būklė labai sunki. Tarp aukų – Maroko, Izraelio, Libano, Libijos ir Saudo Arabijos piliečiai. 

Policija vis dar ieško užpuoliko, manoma, kad jis vis dar laisvėje. Kol kas niekas atsakomybės už šį išpuolį neprisiėmė.

Policija sekmadienio pavakarę paskelbė įtariamojo užpuoliko nuotraukas.

13.45 val. Vienas liudininkas Mehmetas Dagas BBC papasakojo apie išpuolio eigą. 

„Aš buvau sukrėstas ir negalėjau pajudėti. Pirmiausia jis šovė į policininkus, tada į apsaugos darbuotojus. Juos visus nužudęs jis žengė į vidų. Nebežinau, kas vyko toliau, tačiau dvi minutes girdėjau šūvius, o tada sprogimo garsą, – teigė liudininkas. – Kai užpuolikas atsisuko į mane, mūsų žvilgsniai susitiko. Atrodo, kad jis šypsojosi ir man pasakė, kad esu laisvas eiti.“

Turkijos premjeras Binali Yildirimas su vyriausiaisiais saugumo pareigūnais surengė neeilinį susitikimą. Apie išpuolį ministras pirmininkas diskutavo su vidaus reikalų ministru Suleymanu Soylu, sveikatos apsaugos ministru Recepu Akdagu, Stambulo provincijos gubernatoriumi Vasipu Sahinu ir kitais. 

13.40 val. Skelbiamos kai kurių per išpuolį žuvusių užsieniečių tautybės. Izraelio  užsienio ministerija patvirtino, kad žuvo viena anksčiau dingusia laikyta 19-metė Leanne Nasser iš Tiros. 

Tarp aukų taip pat atsidūrė Saudo Arabijos, Libijos, Maroko ir Libano piliečių.

11.51 val. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė užuojautą Turkijai. 

„Sunku įsivaizduoti labiau šaltakraujišką nusikaltimą nei žudyti nekaltus žmones per Naujųjų metų šventę. Tačiau teroristų moralinės vertybės – ne tokios kaip mūsų. Mūsų pareiga yra kovoti su jų agresija“, – Kremliaus išplatintame pranešime skelbė V.Putinas. 

11.45 val. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas išpuolį pavadino „purvinais žaidimais, kuriais mėginama sukelti sumaištį“. 

„Jie mėgina sugriauti Turkijos stabilumą atakomis prieš civilius. Išlaikysime savo šaltakraujiškumą, laikysimės drauge ir niekada nepasiduosime. Kartu su visa tauta kovosime prieš teroristų grupuotes ir užkirsime kelią išpuoliams“, – išplatintame pranešime žadėjo Turkijos lyderis. 

10.49 val. Viena pirmųjų išpuolio aukų tapo prie durų stovėjęs policininkas. Turkijos žiniasklaida praneša, kad tai – 21 metų Burakas Yildizas, policijos pajėgose dirbti pradėjęs tik prieš 10 mėnesių. 

10.15 val. Vyriausiasis Turkijos dvasininkas Mehmetas Gormezas pasmerkė išpuolį ir pavadino jį teroru, kurio negalima pateisinti, nepriklausomai nuo to prieš ką ar kieno jis yra vykdomas. 

„Šiąnakt įvykdyta ataka skiriasi nuo kitų tuo, kad ja siekiama padalinti šią šalį perpus ir supriešinti skirtingai gyvenančius žmones. Tačiau mes turime vienytis prieš bet kokį terorą. Griežtai smerkiu teroristus, kurių žiaurumo negali pateisinti nė vieno musulmono sąžinė“, – sekmadienį pranešė šventikas. 

9.39 val. Lietuvos užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. Iki šiol nėra aiškios 18-os žuvusių asmenų tapatybės.

9.26 val. Naktinio klubo „Reina“ savininkas Mehmetas Kocarslanas dienraščiui „Hurriyet“ teigė, kad pastarąsias dešimt dienų klube buvo taikomos papildomos saugumo priemonės, nes JAV žvalgyba pranešė apie galimą išpuolį.

M.Kocarslanas taip pat užsiminė, kad užpuolikas naudojo automatinį šautuvą „Kalašnikov“. Tai atitinka kitų liudininkų teiginius, kad šaulys turėjo kelis ginklus, tarp kurių buvo ilgavamzdis. 

Naktiniame klube, kuriame šaudyta, buvo daugiau nei 600 žmonių.

Persirengė Kalėdų Seneliais 

Išpuolis įvykdytas sausio 1 d., maždaug 1.15 val. (vietos, 0.15 val. Lietuvos laiku).

Liudininkų teigimu, išpuolio metu susidarė žmonių spūstys prie naktinio klubo išėjimų, buvo matomi pašautų žmonių kūnai ant žemės, kai kurie žmonės, siekdami išvengti užpuoliko, šoko į Bosforo sąsiaurį, į kurį atsiveria naktinio klubo terasos. 

Kaip pranešė „CNN Turk“, į Ortakojo rajoną išsiųstos didelės policijos ir medikų pajėgos. Šis rajonas, esantis europinėje miesto dalyje, garsėja pasilinksminimo vietų gausa.

Anot BBC, pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matoma prie naktinio klubo „Reina“ suvažiavę policijos ir greitosios pagalbos automobiliai.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad šaudė du užpuolikai, jie esą vilkėjo Kalėdų Senelių kostiumus ir kalbėjo arabiškai.

Žuvusiųjų skaičius pateikė Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas. Jo teigimu, užpuolikas pirmiausia nušovė prie klubo stovėjusį policininką ir civilį, o tada įsiveržė į šventę. 

„Teroristas brutaliai šaudė į nekaltus žmones, kurie tiesiog šventė Naujuosius metus ir linksminosi“, – kalbėjo V.Sahinas. 

Turkijos kanalo NTV žiniomis, prieš specialiosioms policijos pajėgoms šturmuojant naktinį klubą, jame esantis šaulys paleido šūvių seriją. Anot šaltinių, šaudyta nesitaikant, spontaniškai. Klube tuo metu buvo apie 700 žmonių.

Gatvėse patruliuoja policija

Stambule pastaruoju metu įvykdytas ne vienas teroro išpuolis, todėl mieste paskelbtas aukšto pavojaus lygis, gatvėse patruliuoja apie 17 tūkst. policijos pareigūnų.

Už daugumą išpuolių atsakomybę prisiėmė islamo ekstremistų judėjimas „Islamo valstybė“ arba Turkijos kurdų separatistai. 

Turkijoje vos prieš 2 savaites – gruodžio 19 d. – buvo nušautas Rusijos ambasadorius Andrejus Karlovas. Diplomatą nužudė turkų policininkas per parodos atidarymą šalies sostinėje Ankaroje.

Stambule parėjusias metais surengtas ne vienas kraupus teroro išpuolis, o aukos skaičiuojamos šimtais. 2016-ųjų gruodį sprogus bombai automobilyje „Bešiktaš“ futbolo stadiono, 44 žmonės žuvo, o apie 150 buvo sužeista.

Birželį įvykdytas teroro išpuolis tarptautiniame Ataturko oro uoste. Jo metu žuvo 40 žmonių ir daugiau nei 300 sužeista. Tą patį mėnesį didmiestyje nugriaudėjus sprogimui prie policijos nuovados žuvo 7 policijos pareigūnai ir 4 civiliai, o 36 žmonės buvo sužeisti.

Gegužę sprogus užtaisui Gaziantepo rajone, šalia centrinės policijos nuovados, žuvo du žmonės ir 23 sužeisti. Praėjusių metų sausį po savižudžio surengtos atakos Sultanachmeto rajone žuvo 10 turistų.

Tapote įvykių liudininku? Siųskite savo įspūdžius, nuotraukas ir vaizdo įrašus adresu news@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.