Azerbaidžanas grįžo į viduramžių laikus

Azerbaidžano lyderis Ilhamas Alijevas sugalvojo būdą, kaip dar labiau sustiprinti savo šeimos valdžią, – viceprezidento postą skyrė žmonai Mehriban. Tai gali užtikrinti, kad Alijevai toliau valdys šalį.

Nuo šiol M.Alijeva bus ne tik pirmoji šalies ponia, bet ir viceprezidentė.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Nuo šiol M.Alijeva bus ne tik pirmoji šalies ponia, bet ir viceprezidentė.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2017, 6:59 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:13 PM

Daug naftos turinti šalis prezidento poste I.Alijevą regi nuo 2003-iųjų, kai jis perėmė šį postą iš savo tėvo Heydaro.

2008 metais politikas perrinktas nepaisant opozicinių partijų boikoto. Trečiąją kadenciją, surinkęs 85 proc., jis laimėjo 2013 metais.

55-erių Azerbaidžano lyderis nepaliaujamai mėgina sustiprinti savo įtaką.

Pernai jis sugalvojo įvesti konstitucinius pakeitimus: pailgino prezidento kadenciją iki septynerių metų ir įsteigė galingą naują postą – viceprezidento. O dabar nurodė, kad šias pareigas eis jo 52 metų žmona Mehriban.

Okulisto diplomą turinti parlamentarė ir pirmoji ponia M.Alijeva nuo 2005-ųjų yra valdančiosios partijos „Yeni Azerbaijan“ narė, taip pat įtakingo Heydaro Alijevo fondo vadovė.

Įtakingoje Pašajevų šeimoje gimusi azerbaidžanietė gali tapti savo sutuoktinio įpėdine prezidento poste. Galbūt pora po kitų rinkimų net apsikeis vaidmenimis.

Azerbaidžano opozicija žinią apie pirmosios ponio paskyrimą viceprezidente sutiko įširdusi ir teigė, kad žingsnis ne tik dar kartą parodo demokratijos trūkumą, bet ir naują gudrystę, kaip Alijevams išlaikyti dinastinę valdžią.

„Šis žingsnis grąžina mus į viduramžių laikus, – tvirtino Azerbaidžano opozicijos lyderis Isa Gambaras. – XXI a. nėra vietos šeimų valdymui.“

Alijevų rėmėjai giria šeimą už tai, kad ji buvusią sovietinę respubliką pavertė klestinčia energijos tiekėja Europai.

Tačiau kritikai pabrėžia, kad Azerbaidžane buvo sutrypta ir nutildyta visa opozicija, kuri kritikavo šeimą pasinaudojus įtaka turtams susikrauti.

Naujoji viceprezidentė M.Alijeva žinoma dėl aistros prabangos prekėms. O jos aprangos stilius net Vakarų pasaulyje atrodo provokuojamas ir dažnai pernelyg seksualus kaip pirmajai poniai.

Tačiau boikotai prieš jos paskyrimą viceprezidente nebus rengiami, mat prezidentas iš anksto pasirūpino opozicijos nutildymu.

„Prieš pat jos paskyrimą buvo įvykdyta nemažai suėmimų – apsidraudžiant nuo protestuotojų.

Opozicijos aktyvistai buvo mėnesiui suimti, o jų artimieji – šantažuojami“, – rašė opozicijos žurnalistė Khadija Ismailova. (BBC, „Al-Jazeera“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo