NATO ketina paskelbti apie prisijungimą prie koalicijos prieš „Islamo valstybę“

NATO ketina paskelbti apie prisijungimą prie Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos prieš grupuotę „Islamo valstybė“, trečiadienį pranešė diplomatinis šaltinis.

NATO ketina paskelbti apie prisijungimą prie Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos prieš grupuotę „Islamo valstybė“.<br>Ričardo Vitkaus asociatyvioji nuotr.
NATO ketina paskelbti apie prisijungimą prie Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos prieš grupuotę „Islamo valstybė“.<br>Ričardo Vitkaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 8:35 PM, atnaujinta May 24, 2017, 11:11 PM

„Šalių narių ambasadoriai NATO ką tik priėmė sprendimą, – sakė šaltinis, pageidavęs neviešinti savo pavardės. – Sprendimas dar turi būti formaliai patvirtintas rytoj NATO viršūnių susitikime“.

Apie tokius planus paskelbta JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) reikalaujant, kad Aljansas labiau prisidėtų prie kovos su terorizmu.

Anksčiau trečiadienį JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) sakė, kad tikisi, jog NATO prisijungs prie koalicijos, nepaisant kai kurių šalių narių abejonių.

NATO prisijungimas prie amerikiečių vadovaujamos koalicijos reiškia, kad jau šiuo metu operacijas palaikančio žvalgybinio ankstyvojo perspėjimo ir valdymo sistemos AWACS orlaivo funkcijos bus išplėstos.

„Tai reiškia, kad AWACS orlaiviai vykdys ne tik oro erdvės žvalgybą, bet ir valdys oro erdvę“, – sakė diplomatinis šaltinis.

„Jie koordinuos skrydžius ir nukreips lėktuvus virš Sirijos ir Irako, bet tai darys tik su lėktuvais, kurie nesusiję su bombardavimais“, – pridūrė jis.

Visos 28 NATO narės šiuo metu yra prisijungusios prie koalicijos prieš „Islamo valstybę“, tačiau Aljansas kaip institucija to nepadarė, nepaisant smarkaus spaudimo iš Vašingtono.

R.Tillersonas teigė, jog NATO prisijungimas būtų „tikrai svarbus žingsnis“, tačiau „yra keletas vis dar apie tai svarstančių šalių“.

„Aš susitikau su vienos iš tokių šalių (atstovais). Aš manau, kad jos palaikys NATO prisijungimą ir tapimą kovos prieš ISIS nare“, – sakė valstybės sekretorius, pavartodamas „Islamo valstybės“ akronimą.

Kovojant su „Islamo valstybe“, NATO nenori prisiimti jokių kovinių užduočių, o kai kurios Aljanso narės, kaip Prancūzija, Vokietija ir Italija apskritai prieštaravo prisijungimui prie koalicijos. Jos baiminasi, kad NATO įsitrauks įsivels į dar vieną ilgą karą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas anksčiau sakė, kad „daugelis sąjungininkų norėtų matyti NATO kaip pilnateisę koalicijos narę, (...) nes tai siunčia stiprią vienybės žinią“.

„Ypač atakos Mančesteryje kontekste, aš manau, yra svarbu siųsti vienybės prieš terorizmą žinią“, – teigė jis.

NATO viršūnių susitikime ketvirtadienį JAV prezidentas D.Trumpas taip pat paragins sąjungininkes didinti gynybos finansavimą iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Savo ruožtu likusios NATO narės tikisi, kad prezidentas vienareikšmiškai paskelbs apie įsipareigojimus NATO esminiam 5-ajam straipsniui, reglamentuojančiam kolektyvinę gynybą.

Paklaustas apie tai, R.Tillersonas sakė: „Žinoma, kad mes palaikome 5-ąjį straipsnį. Vienintelį kartą 5-asis straipsnis buvo aktyvuotas per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose“.

Tačiau jis atsisakė komentuoti, ką viršūnių susitikime pasakys D.Trumpas.

„Jis vis dar ruošia savo galutinį pasisakymą ir aš nenorėčiau jums tiksliai sakyti, kas bus toje kalboje“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.