Rusija skelbia galimai nukovusi „Islamo valstybės“ lyderį

Rusijos Gynybos ministerija teigia tirianti, ar vienos iš jų atakos metu Sirijoje galėjo būti nukautas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) lyderis Abu Bakras al-Baghdadi. 

 Rusija skelbia galimai nukovusi džihadistų lyderį. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Rusija skelbia galimai nukovusi džihadistų lyderį. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Anksčiau ne kartą skelbta apie IV lyderio žūtį. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Anksčiau ne kartą skelbta apie IV lyderio žūtį. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2017, 10:28 AM, atnaujinta Jun 16, 2017, 11:26 AM

Tikėtina, kad IV lyderis buvo nukautas gegužės 28-ąją, kai Rusijos aviacija bombardavo numanomą šios grupuotės vadų pasitarimą „Islamo valstybės“ faktinės sostinės ar Rakos pietiniame priemiestyje, nurodė ministerija.

„Pasitarimas, kuriame dalyvavo aukšto rango IV nariai, buvo aptariamas kovotojų išvedimas iš Sirijos ar Rakos miesto. Per naikintuvų „Su-35“ ir „Su-34“ vykdytą bombardavimą nukauti aukšto rango vadai, taip pat apie 30 viduriniosios grandies lauko vadų ir maždaug 300 kovotojų“, - skelbiama Rusijos Gynybos ministerijos pranešime. 

Pasak jos, apie Rusijos aviacijos veiksmus iš anskto buvo informuoti ir amerikiečiai. 

„Tarp likviduotų teroristų – ar Rakos emyras Abu al Haji al-Misri, emyras Ibrahimas al Nayefas al-Hajjas, kontroliavęs rajoną nuo ar Rakos miesto iki Suchnos gyvenvietės, ir IV saugumo tarnybos vadas Suleymanas al-Shauakhas“, – sakoma pranešime.

Birželio 11 d. Sirijos televizija jau skelbė apie tai, kad A.B.al-Baghdadi yra nukautas antskrydžio metu, Tačiau su džihadistais susijusi naujienų agentūra „Amaq“ šios informacijos nepatvirtino. 

Anksčiau jau ne kartą buvo skelbta apie A.B.al-Baghdadi mirtį, tačiau šie pranešimai nepasitvirtindavo. 

  Kariškiai nurodė, kad informacijos apie Rakos pietiniame priemiestyje planuojamą „Islamo valstybės“ vadų pasitarimą Sirijoje veikiančio Rusijos karinio kontingento vadovybė gavo gegužės pabaigoje.

„Tikrinant informaciją pavyko išsiaiškinti, kad šio susitikimo tikslas – suplanuoti kovotojų atsitraukimo iš Rakos maršrutus į vadinamąjį pietų koridorių“, – informavo ministerija.

Slapus IV aukščiausiasis lyderi A.B.al-Baghdadi nesirodė viešumoje pastaruosius trejus metus – nuo pasiskelbimo „kalifu“ Irako šiauriniame Mosulo mieste.

Jo grupuotė liūdnai pagarsėjo radikaliu islamo teisės – šariato – taikymu. Kovotojai savo kontroliuojamose teritorijose vykdė žiaurias egzekucijas užmėtant akmenimis, nupjaunant galvą, numetant nuo aukštų statinių. Kai kuriems apkaltintiems žmonėms būdavo kapojamos galūnės.

Irake gimęs A.B.al-Baghdadi, ieškomiausias žmogus pasaulyje, kaip teigiama, anksčiau asmeniškai luošindavo arba žudydavo kitus žmones.

Jis buvo pramintas „Vaiduokliu“, kai esą keliskart buvo pastebėtas prie Sirijos ir Irako sienos, bet jo buvimo vieta niekada nebuvo patvirtinta.

JAV palaikomos arabų ir kurdų pajėgos praeitą antradienį įsiveržė į IV tvirtovę ar Raką pirmąkart nuo 2014 metų, kai šis miestas tapo „Islamo valstybės“ paskelbto „kalifato“ sostine ir vienų šiurpiausių šios grupuotės nusikaltimų arena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.