Graikijai siūlytų karčių vaistų buvęs Vokietijos finansų vadovas savo šaliai nenorėtų

Buvęs Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble, griežto taupymo šalininkas, pripažino, kad jam nepatiktų savo šalyje taikyti diržų veržimo priemones, kokias jis padėjo parengti gelbstint skolų prislėgtą Graikiją.

 W.Schaeuble tvirtino, kad Graikija visada turėjo teisę rinktis vykdyti skausmingas priemones arba jų atsisakyti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 W.Schaeuble tvirtino, kad Graikija visada turėjo teisę rinktis vykdyti skausmingas priemones arba jų atsisakyti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 2:01 PM

„Nenorėčiau būti verčiamas imtis tokių reformų Vokietijoje - politiškai tai tikrai nėra lengva“, - graikų televizijai „Skai TV“ sakė W.Schaeuble, finansų ministru dirbęs nuo 2009 metų ir tapęs vienu iš Graikijos finansinio gelbėjimo planų architektų.

Graikija jau brenda iš aštuonerius metus trukusios sunkios ekonomikos krizės, o W.Schaeuble sakė, kad jam būtų „laimingiausia akimirka“ pamatyti, kaip ši pietinė Europos valstybė tampa nepriklausoma nuo užsienio donorų paramos.

„Tikiu, kad (košmaras) jau baigėsi - duomenys rodo, kad padėtis taisosi“, - pažymėjo jis.

„Kaip rodo naujausia (informacija), Graikijai tikriausiai galės apseiti be naujų priemonių - ir tuomet ji galės atgauti prieigą prie rinkų“, - pridūrė W.Schaeuble.

Nuo 2010 metų Graikijai buvo vienas po kito suteikti trys finansinio gelbėjimo paketai, o Vokietija atliko pagrindinį vaidmenį juos rengiant. Per šį laikotarpį Graikijos bendrasis vidaus produktas sumažėjo ketvirtadaliu; Atėnams teko smarkiai apkarpyti biudžeto išlaidas ir padidinti mokesčius, kad suvaldytų didžiulį deficitą ir skolų naštą.

„Niekas iš mūsų niekada nenorėjome pakenkti Graikijai. Visada kovojome, kad rastume kursą, kurio Graikija galėtų laikytis ir judėti į (padėties) pagerėjimą“, - aiškino jis.

„Visada buvo aišku, kad niekas negali spausti Graikijos. Visada buvo aišku, kad sprendžia būtent Graikija“, - teigė politikas.

W.Schaeuble taip pat neigė, kad 2015 metais spaudė pašalinti Atėnus iš euro zonos.

„Iš esmės visi (Europos Sąjungos finansų ministrai) laikėsi nuomonės, kad Graikijai būtų geriausia pasiimti (euro) atostogas su Europos pagalba“, - sakė jis.

Be to, W.Schaeuble taip pat pažėrė kritikos spalvingajam buvusiam graikų finansų ministrui Janiui Varufakiui, parašiusiam knygą apie premjeros Alexio Tsipro nesėkmingą mėginimą pakeisti finansinės gelbėjimo programos sąlygas po atėjimo į valdžią 2015 metais.

„Kalbant atvirai, Varufakio šnekos yra taip nutolusios nuo tikrovės, kad iš tikrųjų negaliu jų svarstyti“, - sakė W.Schaeuble.

75-metų eksministras, žinomas dėl savo kandaus sąmojo, antradienį buvo paskirtas Vokietijos parlamento pirmininku.

Kaip teigiama žiniasklaidos pranešimuose, kanclerė Angela Merkel paprašė W. Schaeuble priimti šį postą, kad suvaldytų parlamente pozicijas sustiprinusią kraštutinę dešiniąją partiją AfD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.