JAV Turkijoje vėl išduoda vizas

 

 Jungtinės Amerikos Valstijos atnaujino neimigracinių vizų išdavimą Turkijoje, po beveik mėnesį laiko trukusio diplomatinio ginčo tarp dviejų NATO narių, pirmadienį sakė diplomatinis šaltinis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Amerikos Valstijos atnaujino neimigracinių vizų išdavimą Turkijoje, po beveik mėnesį laiko trukusio diplomatinio ginčo tarp dviejų NATO narių, pirmadienį sakė diplomatinis šaltinis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 7:40 PM, atnaujinta Nov 6, 2017, 7:46 PM

Jungtinės Amerikos Valstijos atnaujino neimigracinių vizų išdavimą Turkijoje, po beveik mėnesį laiko trukusio diplomatinio ginčo tarp dviejų NATO narių, pirmadienį sakė diplomatinis šaltinis.

JAV sprendimas priimtas dieną po to, kai Turkijos premjeras Binali Yildirimas atvyko vizito į Vašingtoną, per kurį jis susitiks su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u.

Sprendimas nutraukti vizų išdavimą įsigaliojo spalio 8 dieną, Turkija atsakė tuo pačiu ir amerikiečiams liovėsi išdavinėti Turkijos vizas.

Cituodamas Turkijos užsienio reikalų ministeriją kanalas „CNN-Turk“ pranešė, kad sprendimas atnaujinti vizų  išdavimą yra teigiamas ir gali reikšti panašius veiksmus iš Turkijos pusės.

Abiejų pusių sprendimas stabdyti vizų išdavimą tapo skausmingiausiu vis neramesnių Vašingtono ir Ankaros santykių simboliu.

Vašingtonas pranešė stabdantis vizų išdavimą, kai buvo sulaikytas vienas JAV konsulate Stambule dirbantis turkas, esą dėl saugumo įvertinimo.

Minėtas asmuo apkaltintas turintis ryšių su JAV gyvenančiu pamokslininku Fethullah Gulenu, kurį Ankara kaltina praėjusiais metais kursčius valstybės perversmą. Konsulato darbuotojas tebėra nelaisvėje.

Turkija ragina Vašingtoną išduoti Pensilvanijos valstijoje gyvenantį F. Guleną, kuris neigia esantis susijęs su nepavykusiu perversmu.

Neveikimas šiuo klausimu dar labiau paveikė Vašingtono ir Ankaros santykius, ir taip jau įtemptus dėl to, kad JAV remia Sirijos kurdų karines pajėgas, kurias Turkija laiko teroristine grupuote.

Tuo pačiu, dėl susirėmimų su protestuotojais per oficialų Baltųjų rūmų delegacijos vizitą gegužę, JAV apkaltino Recepo Tayyipo Erdogano saugumo pajėgas, o tai dar labiau supykdė Turkijos prezidentą.

Turkija yra išreiškus viltį, kad valdant prezidentui Donaldui Trumpui bus atverstas naujas puslapis abiejų šalių santykiuose, B. Yildirimo vizitas matomas, kaip naujausias mėginimas atgaivinti santykius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.