Mirė svarbus Kubos revoliucijos veikėjas Armando Hartas

Armando Hartas Davalosas, svarbus Kubos revoliucijos veikėjas ir artimas velionio Fidelio Castro draugas, sekmadienį mirė Havanoje, būdamas 87-erių.

1961 metais A. Hartas visoje šalyje pradėjo raštingumo kampaniją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
1961 metais A. Hartas visoje šalyje pradėjo raštingumo kampaniją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-27 11:28

Kubos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad revoliucionierius, vadovavęs didžiuliam šalies raštingumo vajui, mirė sekmadienį po pietų, sutrikus kvėpavimui.

Paskutiniais gyvenimo metais A.Hartas buvo prikaustytas prie invalido vežimėlio.

1930 metais gimęs A.Hartas baigė teisės studijas Havanos universitete, bet netrukus jį įtraukė Kubą 6-ajame dešimtmetyje apėmęs politinis entuziazmas.

1953 metais jis prisidėjo prie F.Castro, jau surengusio nesėkmingą reidą prieš Moncados kareivines, tapusį preliudija 1959-ųjų revoliucijai.

Valdant diktatoriui Fulgencio Batistai A. Hartas buvo kalinamas ir kankinamas. Iškilus į valdžią F.Castro jis netrukus buvo paskirtas Kubos švietimo ministru.

A.Hartas vedė revoliucionierę Haydee Santamarią, taip pat dalyvavusią reide prieš Moncados kareivines ir tapusią viena svarbiausių komunistinės Kubos veikėjų moterų.

1961 metais A.Hartas visoje šalyje pradėjo raštingumo kampaniją, kurios tikslas buvo išmokyti skaityti ir rašyti visus kubiečius. 1976 metais jis perėmė naujai įkurtą Kultūros ministeriją ir jai vadovavo iki 1997-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.