Po islamistų protestų atsistatydino Pakistano ministras

Pakistano teisės ministras Zahidas Hamidas atsistatydino, kaip reikalavo islamistų protestuotojai, kurie buvo susirėmę su saugumo pajėgomis ir ištisas savaites blokavo sostinę Islamabadą, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

 Pakistane galiojantis griežtas įstatymas dėl tikinčiųjų jausmų įžeidimo yra itin opus ir ne kartą pakurstęs smurtą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pakistane galiojantis griežtas įstatymas dėl tikinčiųjų jausmų įžeidimo yra itin opus ir ne kartą pakurstęs smurtą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-27 09:27

Z. Hamidas „įteikė savo atsistatydinimo pareiškimą premjerui Shahidui Khaqanui Abbasi, kad išvestų šalį iš krizės“, sakoma valstybinės naujienų agentūros „Associated Press of Pakistan“ (APP) pranešime, remiantis neįvardytais oficialiais šaltiniais. Daugiau detalių pranešime nepateikiama.

Valstybinė televizija PTV nenurodydama savo šaltinių taip pat pranešė apie ministro atsistatydinimą.

Vyriausybės pareigūnai šios informacijos kol kas nepatvirtino ir nepakomentavo.

Z. Hamido atsistatydinimo reikalavo mažai žinoma islamistų grupė, kuri lapkričio 6 dieną pradėjusi sėdimąjį protestą svarbiame į Islamabadą vedančiame kelyje praktiškai paralyžiavo sostinę.

Grupė „Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan“ (TLY) Z. Hamido nušalinimo kelias savaites siekė dėl kandidatų rinkimuose priesaikos pataisos, kurios buvo greit atsisakyta.

Protestuotojai šią pataisą laikė prilygstančia šventvagystei. Pakistane galiojantis griežtas įstatymas dėl tikinčiųjų jausmų įžeidimo yra itin opus ir ne kartą pakurstęs smurtą.

Susirėmimai pakurstė protestus kituose miestuose, įskaitant du didžiausius Pakistano miestus Karačį ir Lahorą, o į Islamabado gatves išėjo dar tūkstančiai demonstrantų.

Šeštadienį vakare vyriausybė paragino armiją įsikišti ir atkurti tvarką, bet pirmadienį ryte oficialaus kariškių atsako vis dar nebuvo.

Pranešimai apie Z. Hamido atsistatydinimą suteikė vilčių, kad protestų lyderiai nutrauks minimą protestą sostinėje, kuris piktino į darbą važinėjančius žmones, turėdavusius valandas praleisti spūstyse. Be to, šie protestai nulėmė mažiausiai vieno vaiko mirtį, kai jį vežęs greitosios pagalbos automobilis negalėjo laiku pasiekti ligoninės.

Pirmadienį ryte protesto Islamabade dalyvių skaičius mažėjo, naujienų agentūros AFP reporteriai pranešė, kad liko maždaug 2,5 tūkst. demonstrantų. Akcijos lyderis Khadimas Hussainas Rizvi po pranešimo apie Z. Hamido atsistatydinimą paskelbė, kad sėdimasis protestas pirmadienį atšaukiamas, nes svarbus TLY reikalavimas buvo patenkintas.

„Patikinus armijos štabo viršininkui, mes atšaukiame sėdimąjį protestą“, – likusiems demonstrantams pasakė Kh. H. Rizvi.

Ministro nušalinimas yra dar vienas skaudus smūgis „Pakistano musulmonų lygos (Nawaz)“ vyriausybei prieš visuotinius rinkimus 2018 metais.

Liepos mėnesį buvusį premjerą Nawazą Sharifą nušalino teismai, dėl įtarimų korupcija, o finansų ministras Ishaqas Daras (Išakas Daras), kuris taip pat yra kaltinamas korupcija, yra neribotam laikui pasiėmęs nedarbingumo lapelį dėl ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.