Rusija pasaulio futbolo čempionato aistruoliams ruošia netikėtą staigmeną

Kitąmet vyksiančio pasaulio futbolo čempionato aistruoliams Rusija ruošia blaivyklų tinklą. Daliai miestų tai – tik pretekstas atidaryti daugiau prieglobsčio vietų girtuokliauti pamėgusiems rusams.

Girtuoklius Rusijos pareigūnai kitąmet galės palydėti į daugiau blaivyklų. <br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Girtuoklius Rusijos pareigūnai kitąmet galės palydėti į daugiau blaivyklų. <br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Specialiai LR, Maskva

Dec 7, 2017, 6:42 PM

Apie tokią dovaną pagrindinis Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos psichiatras ir narkologas Jevgenijus Briunas pareiškė dar prieš metus.

„2018-aisiais blaivyklos tikrai bus atidarytos. Tai kompleksinė problema, o artėja čempionatas, bus girtų aistruolių.

Dabar klausimas sprendžiamas regionų lygmeniu“, – paaiškino narkologas.

J.Briunas pranešė, jog blaivyklos narkologinių įstaigų pagrindu duris atvers visuose Rusijos miestuose, kur vyks pasaulio futbolo čempionato rungtynės.

Pelnė prastą reputaciją

Blaivinimo istorijai – 115 metų. Pirmoji įstaiga „Prieglobstis girtiems“ pradėjo veikti 1902-ųjų lapkritį Tuloje. Čia dirbo felčeris ir vežikas.

„Prieglobsčio girtiems“, kurį finansavo Tulos miesto iždas, tikslas buvo aiškus – sumažinti darbininkų mirštamumą dėl girtavimo.

Vizitine sovietų represinės sistemos kortele tapusios blaivyklos pelnė siaubingą reputaciją ir 2010 metais jų skaičius buvo sumažintas.

Dabar valdžios laukia naujas uždavinys – atgaivinti sistemą.

Pirmiausia vienuolikoje Rusijos Federacijos miestų, kuriuose kitų metų vasarą vyks pasaulio futbolo čempionatas.

Iš anksto buvo surengtos gyventojų apklausos. „Už“ buvo 40 proc. respondentų, kuriuos išvargino buitinis girtuokliavimas.

Tačiau kaip su tuo kovoti, jei pagal dabartinius įstatymus bet kuris girtuoklis gali spjauti į medikų nurodymus ir vėl pradėti gerti per vidurį gydymo kurso?

Negali blaivyti per prievartą

„Problema ta, kad į įstatymus nėra įtraukta prievartinių priemonių dėl žmonių apgyvendinimo ir laikymo specializuotose įstaigose“, – aiškino Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

Maskvos miesto dūmos Įstatymų komisijos pirmininkas Aleksandras Semenikovas patvirtino: „Mūsų šalyje gydymas yra savanoriškas, žmogaus prieš jo valią gydyti negalima, nesvarbu, kuo jis sirgtų ir kokios būtų būklės.“

Bet Rusijos regionai, kuriuose kitą vasarą vyks futbolo čempionatas, gavo vienareikšmišką signalą: blaivyklas ten, kur jų kol kas nėra, reikia steigti.

Sankt Peterburgo gubernatorius Georgijus Paltavčenka pasiūlė sukurti bendrą miesto blaivyklą – atskirai nuo kitų veikiančių medicinos įstaigų.

Jekaterinburgas kol kas neskuba.

„Iš mūsų reikalaujama blaivyklą atidaryti tik čempionato metu“, – paaiškino srities sveikatos apsaugos ministras Igoris Trofimovas.

Volgogradas iš biudžeto jau paskyrė 10,5 mln. rublių (150 tūkst. eurų) ir rugpjūčio mėnesį atidarė blaivyklą. Tačiau rugsėjį uždarė, nes nebuvo priimta nė vieno kliento.

Vietos spauda rašė, kad tai padaryta dėl daugybės trūkumų.

Veža tik labai girtus

Užtat Ufoje, kur pasaulio futbolo čempionato rungtynių nenumatyta, naujo tipo miesto blaivykla įsteigta 2010-aisiais, išvakarėse uždarius milicijos blaivyklą. Beje, tame pačiame pastate ir su tuo pačiu personalu.

„Aš uždariau senąją ir atidariau naująją“, – pasakojo nepakeičiamas blaivyklos direktorius Abdrazakas Musinas.

Kodėl blaivykla vėl buvo atidaryta? Pasakojama, kad pasipylė skundai dėl gatvėse mirtinai sušąlančių taurelės mėgėjų.

Samaroje, kur pasaulio futbolo čempionato rungtynės iš pradžių buvo suplanuotos, blaivykla veikia jau treji metai. Šioje srityje yra net 6 blaivyklos: trys Samaroje, po vieną Novokuibyševske, Toljatyje ir Syzranėje.

Pagrindinė klientūra – tie, kurie buvo atvežti iš gatvės.

Pernai tokių čia buvo net 2463 – po žmogų per parą kiekvienai įstaigai.

Tiesa, kaip prisimena narkologai, sovietiniais metais buvo kur kas daugiau.

Bet priežastis paprasta: kai tik blaivyklos nustojo būti pavaldžios Vidaus reikalų ministerijai, į jas nebevežami santykinai blaivūs ir tie, kurie yra pavartoję palyginti saikingą dozę.

Dauguma dabartinių klientų – tikrai sunkūs atvejai, jiems patiems ir ant kojų pastovėti nebeįmanoma.

Samaros medikai jau pasirengė artėjančiai sporto šventei – mieste suplanuotos dvi aistruolių susibūrimo vietos, tad išspręsti logistikos klausimus nebuvo sunku.

Iš stadiono klientai bus vežami į 7-ąją ligoninę, o iš aistruolių zonos V.Kuibyševo aikštėje – į miesto N.Pyrogovo ligoninės blaivyklą.

Žino, kur pavojus didžiausias

Kiek klientų galėtų patekti į šias ligonines per futbolo čempionatą, Samaros valdžia skaičiavo remdamasi Konfederacijų taurės turnyro, kuris vyko šią vasarą kaimyninėje Kazanėje, patirtimi.

Tuomet patekusiųjų į vietos blaivyklą skaičius išaugo pusantro karto.

Įdomu tai, kad Rusijos sveikatos apsaugos ministerija į miestus, kuriuose vyks pasaulio futbolo čempionatas, jau išsiuntinėjo rekomendacinius nurodymus.

Juose siūloma ypatingą dėmesį skirti rungtynėms, kuriose dalyvaus Anglijos, Vokietijos ir Belgijos komandos.

Tačiau įdomiausia laukia ateityje. Leidimas steigti blaivyklas buvo sutiktas džiaugsmingu „Valio!“ daugelyje kitų Rusijos gyvenamųjų vietovių.

Šiuos žingsnius jau mėgdžioja ligoninės Žemutiniame Naugarde, Čeliabinske, Pskove, Penzoje, Astrachanėje, Čerepovece, Magnitogorske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.