Politinė įtampa Ukrainoje: teisėjų spaudimas ir slapti tikslai

Buvusio Gruzijos prezidento ir Odesos gubernatoriaus Michailo Saakašvilio padėtis Ukrainoje neaiškėja. Teismas neleido jam skirti namų arešto, bet prokuroras tiki jo kaltumu, o žmona prašo vyrą apginti.

M.Saakašvilio sutuoktinė S.Roelofs prašė Vakarų šalių palaikyti jos vyrą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Saakašvilio sutuoktinė S.Roelofs prašė Vakarų šalių palaikyti jos vyrą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Kijevo centre protestuoja M.Saakašvilio šalininkai. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Kijevo centre protestuoja M.Saakašvilio šalininkai. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 P.Porošenka galimai turi savo tikslų dėl M.Saakašvilio. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 P.Porošenka galimai turi savo tikslų dėl M.Saakašvilio. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Unian“, „Apostrof“, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 13, 2017, 9:03 PM

M.Saakašvilis trečiadienį pareiškė nepuoselėjantis ambicijų tapti Ukrainos prezidentu, tačiau yra pasirengęs vadovauti vyriausybei.

„Vienareikšmiškai esu pasirengęs prisiimti atsakomybę normalioje Ukrainos vyriausybėje. Niekada jokiomis aplinkybėmis nekelsiu savo kandidatūros į Ukrainos prezidentus“, – sakė M.Saakašvilis antradienį vakare tiesioginiame televizijos „Zik“ eteryje.

Argumentuodamas savo poziciją politikas sakė, kad, jo nuomone, Ukrainos valstybės vadovu turi būti tik ukrainietis, gimęs ir augęs Ukrainoje.

„Daugiau nei 13 metų praleidau Ukrainoje, tačiau prezidentais turi būti ukrainiečiai su stažu, o vyriausybėje gali dirbti įvairūs žmonės pagal Ukrainos poreikius“, – aiškino jis.

M.Saakašvilis taip pat sakė, kad anksčiau Ukrainos prezidentas Petro Porošenka yra siūlęs jam vadovauti šalies vyriausybei, tačiau jis kategoriškai atsisakęs.

„Jis visą laiką darė užuominas, turbūt Jaceniukui („Liaudies fronto“ lyderiui, ekspremjerui Arsenijui Jaceniukui), kad aš – būsimasis ministras pirmininkas. Kai aš apie tai sužinojau, pasakiau: „Petro Aleksejevičiau, nejau jūs tai kalbate?“ Jis sako: „Kodėl gi ne?“ Aš pasakiau: „Ne!“ – pasakojo M. Saakašvilis.

Paklaustas, ar pirmadienį vyks į apklausą Generalinėje prokuratūroje, politikas atsakė teigiamai.

Jaučia spaudimą

Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka pareiškė jaučiantis pernelyg didelį spaudimą, kad galėtų užsimerkti ir nepaisyti to, ką sau leidžia M.Saakašvilis.

Partijos „Naujų jėgų judėjimas“ lyderis M.Saakašvilis Ukrainoje kaltinamas neteisėtu paramos iš Rusijos gavimu, bendradarbiavimu su organizuoto nusikalstamumo grupuotėmis.

„Manau, kad dabar bylą griauna jos politizavimas. Pastarąją savaitę jaučiu milžinišką spaudimą.

Bet ginsiu savo šalį net jeigu kalbame apie M.Saakašvilį, su kuriuo ilgą laiką mus siejo šiltas bendravimas. Jis peržengė raudoną liniją“, – kalbėjo J.Lucenka ir tikino, esą M.Saakašvilis paėmė pinigus iš Rusijos, kad nuverstų valdžią Ukrainoje.

M.Saakašvilis pirmadienį buvo paleistas į laisvę po suėmimo gruodžio 8 dieną.

Kijevo teismas atsisakė patenkinti prokuratūros prašymą skirti dabartiniam Ukrainos opozicinės partijos „Naujųjų jėgų judėjimas“ lyderiui kardomąją priemonę namų areštą, kol vyks tyrimas.

„Prokuroro prašymas dėl visą parą trunkančio namų arešto paskyrimo įtariamajam M.Saakašviliui nepatenkinamas“, – paskelbė teisėja Larisa Cokol.

Ji pažymėjo, kad prokuratūra turi teisę šį teismo sprendimą apskųsti. Teisėjai baigus kalbėti teismo salėje buvę politiko šalininkai sveikino jį audringais plojimais ir džiugiais šūksniais.

Iki tol jie nuolat budėjo prie areštinės, kurioje buvo laikomas M.Saakašvilis.

Tuo metu J.Lucenka nurodė, jog 49-erių kovos su korupcija aktyvistas buvo sulaikytas dėl įtarimų, kad mėgino įvykdyti perversmą ir kad jo opozicinės partijos „Naujųjų jėgų judėjimas“ veiklą rėmė Rusija. Jis teigė neabejojantis, kad M.Saakašvilis yra kaltas.

„Jei taip nebūtų, jis paniškai nebėgtų nuo apklausų, o atvirkščiai – ramiai jose lankytųsi“, – apie buvusį Gruzijos prezidentą, kurio apklausa numatyta gruodžio 18 d., kalbėjo J.Lucenka.

Prašo užtarimo

Tuo metu M.Saakašvilio sutuoktinė Sandra Roelofs ragino Vakarų šalis ginti jos vyrą.

„Kaltinti tokį žmogų kaip mano vyras santykių su Maskva palaikymu juokinga. Pakanka pažvelgti į jo bendravimo su Rusija patirtį, kad tai suprastum“, – teigė S.Roelofs.

M.Saakašvilio žmona ragino Vakarų šalis reikalauti iš Ukrainos pagarbaus elgesio.

„Mes norėtume, kad Vakarai ir tarptautinė bendruomenė paveiktų Ukrainos valdžią ir priverstų ją elgtis korektiškai.

Atmosfera šiuo metu yra gana įtempta. Mes nerimaujame, kad tai gali būti pirmas žingsnis mėginant jį deportuoti į Gruziją“, – kalbėjo S.Roelofs.

Turi savo planų?

Tuo metu JAV privačios žvalgybos kompanija „Stratfor” tvirtino, kad dėl M.Saakašvilio Ukrainos prezidentas P.Porišenka turi savų tikslų, todėl esą jam leidžia garsiai reikštis. 

Kad ir kaip garsiai šauktų M.Saakašvilis, kad jis kovoja prieš korumpuotą šalies valdžią, palaikyti jo susirenka nepakankamas būrys žmonių, dėl kurių grėstų realus valdžios nuvertimas.

P.Porošenka siekia, kad M.Saakašvilis ir toliau išliktų pakankamai silpnas, tačiau garsiai girdimas. Taip jis esą atitrauks visuomenės dėmesį nuo pagrindinės P.Porošenkos politinės oponentės Julijos Timošenko. 

„Stratfor” teigia, kad būtent J.Timošenko sieks varžytis su P.Porošenka sekančiuose prezidento rinkimuose, todėl centrinė politinė figūra esą šiuo metu yra visai ne M.Saakašvilis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.