Rusijoje daugėja tragedijų: prieš neteisybę ėmė kovoti ugnimi

Rusijoje atsiranda nauja protesto forma – susideginimas. Vienas toks atvejis šią savaitę įvyko nedideliame Išimbajaus mieste. Darbo netekęs vyras dėl to kaltino korupciją. Jo liūdna istorija šalyje nėra vienintelė.

Šią savaitę susideginęs vyras dirbo inžinieriumi didžiausiai Rusijos bendrovei „Gazprom“ priklausančioje įmonėje.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Šią savaitę susideginęs vyras dirbo inžinieriumi didžiausiai Rusijos bendrovei „Gazprom“ priklausančioje įmonėje.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jan 22, 2018, 6:31 AM

Baškirijos Respublikos Išimbajaus mieste vaizdo stebėjimo kamera užfiksavo, kaip pirmadienį apie vidurdienį kompanijos „Gazprom neftechim Salavat“ inžinierius 39-erių Dmitrijus Rudovas atėjo į tuščią, šiek tiek apsnigtą aikštę priešais miesto administracijos pastatą.

Pasitiesęs kilimėlį ant jo atsisėdo sukryžiavęs kojas. Nusivilko striukę, apsiliejo iš plastikinio butelio skaidriu skysčiu. Po to, surikęs „korupcija“, čirkštelėjo degtuką.

Pripuolę praeiviai liepsną užgesino, jau apdegusį 80 proc. nelaimėlį barstė sniegu.

Bet D.Rudovo nudegimai buvo tokie stiprūs, kad jis neišgyveno iki ryto.

Rašė laišką prezidentui

Paaiškėjo, kad D.Rudovas dar gruodį pasiuntė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, maldaudamas pagalbos.

Mat praėjusį kovą jį atleido iš darbo pagal straipsnį „neatitiktis einamoms pareigoms“.

Vėliau rajono teismas grąžino Dmitrijų į darbą. Bet apeliacinė instancija – Baškirijos Respublikos aukščiausiojo teismo Civilinių bylų kolegija vėliau vėl panaikino šį sprendimą.

Inžinierius dar kartą bandė sugrįžti į darbą, tačiau miesto teismas nepatenkino jo prašymo.

„Reikia apskųsti teismo sprendimą, o pinigų advokatui nėra. Kreipiausi į partiją „Vieningoji Rusija“, nes esu jos narys. Tačiau kol kas – jokio rezultato“, – laiške Rusijos vadovui rašė D.Rudovas.

Inžinierius pasakojo, kad jo atleidimo priežastimi tapo jo konfliktas su tiesioginiu viršininku. Ir tai nebuvo pakankamas pagrindas jį išmesti iš darbo.

Atleistas D.Rudovas neturėjo iš ko gyventi: algos nebuvo, pensinio stažo nebuvo pasiekęs, o sveikata šlubavo.

Jis kentėjo nuo stiprios podagros formos, kuri kartais sukeldavo net sąmonės netekimą.

Jis tvirtino, kad norint gauti invalidumą ir nemokamą aprūpinimą vaistais reikėjo duoti kyšius, o ir tam jis pinigų neturėjo.

Iškėlė įmonei bylą

Susidarė užburtas ratas, Dmitrijus jautėsi prislėgtas, nesulaukė pagalbos ir priėmė siaubingą sprendimą.

Dabar dėl inžinierius D.Rudovo žūties tyrėjai iškėlė baudžiamąją bylą jo darbovietei pagal straipsnį „privedimas iki savižudybės“.

Partijos „Vieningoji Rusija“ vykdomojo komiteto Baškirijoje vadovas Ruslanas Gizatulinas pranešė apie sprendimą suteikti finansinę pagalbą D.Rudovo šeimai.

„Mes išsiaiškinome, kad jis turi du vaikus, su žmona išsiskyręs. Išimbajaus miesto partijos „Vieningoji Rusija“ skyriui pavesta išsiaiškinti, kaip dar galima padėti šeimai“, – pareiškė R.Gizatulinas.

Ši istorija audringai aptariama internete. Ir žodžiai skamba visiškai ne V.Putino naudai, kuris jau po dviejų mėnesių dar kartą bus renkamas šalies prezidentu.

„Dėl tokio neteisingo, vargingo, beviltiško gyvenimo sunku ištverti. Ne kiekvienas atlaikys asmeninę tragediją.

Pagalbos iš nieko nesulauksi. Pinigų nėra – gyvenimo nėra!..“ – rašė Nikolajus iš Sosnovyj Boro miesto.

„Nieko nuostabaus, kad tai įvyko. Labiau būčiau nustebęs, jeigu D.Rudovą V.Putinas būtų išgirdęs.

Partija kurčia liaudies balsui, kaip, tiesą sakant, ir visi, sėdintys viršuje. Tad ar tai tikrai mūsų partija?“ – Nikolajui antrino Liudmila iš Rostovo prie Dono.

„Valdžia mūsų nemyli. Mus geriau pakeisti menkai apmokamais darbininkais iš užsienio, kurie klusniai vykdys jų valią“, – sakė Jevgenijus iš Sankt Peterburgo.

„Šiuo poelgiu jis niekam nieko neįrodė. Kentės tik šeima, o valdovai negirdi liaudies lūkesčių. Jiems nerūpi: nors sudekite, nors visi iš karto nudvėskite“, – nusivylimą liejo Olga iš Kurgano.

Ne vienintelis atvejis

D.Rudovas – ne vienintelis panašiomis aplinkybėmis miręs asmuo. Čeliabinske nagrinėjamas panašus atvejis.

Pensininkas Ivanas Degtiariovas per Kalėdas atvažiavo prie miesto parlamento pastato ketindamas iki pamatų sudeginti visą deputatų korpusą ir pats susideginti.

Pensininko automobilis buvo prikrautas benzino bakų.

Priežastis – painiava sodo sklypo dokumentuose, dėl kurios antstoliai mėnuo po mėnesio nuo jo sąskaitos nuskaito visą pensiją.

Kreipimasis į teisėsaugos organus ir kitas instancijas nedavė jokios naudos.

Laimė, incidentas Čeliabinske pasibaigė be aukų. O pensininko I.Degtiarovo problemomis nuo šiol aktyviai ėmė rūpintis miesto parlamento pirmininkas Stanislavas Mošarovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.