Už nužudymą nuteistas vyras nuo mirties bausmės išsisuko likus pusvalandžiui

Praėjusią savaitę JAV Aukščiausiasis teismas pristabdė mirties bausmės vykdymą 67-erių Vernonui Madisonui, 1985 m. nuteistam už policininko nužudymą. 

 V.Madisonui mirties bausmė buvo skirta tris kartus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Madisonui mirties bausmė buvo skirta tris kartus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2018, 6:12 PM

Mirties bausmės vykdymas buvo atidėtas iki jo likus vos pusvalandžiui. V.Madisonas jau buvo spėjęs suvalgyti ir savo paskutinę vakarienę – du apelsinus, rašo AL.com. 

V.Madisonas nuteistas už policijos pareigūno Juliuso Schulte'o nužudymą 1985 metų balandžio mėnesį Alabamos valstijoje. Tą dieną vyras pykosi su savo drauge Cheryl Ann Greene, kuri jį išvijo iš namų. 

J.Schulte'as atvyko gavęs iškvietimą. Pamatęs, kad Ch.A.Greene pykstasi su V.Madisonu, jis iškvietė pastiprinimą. J.Schulte'as paprašė V.Madisono išeiti, tačiau jis po kurio laiko grįžo su ginklu rankose ir dviem šūviais nušovė J.Schulte'ą bei sužeidė Ch.A.Greene. 

V.Madisonui mirties bausmė buvo skirta tris kartus – 1985-aisiais, 1990-aisiais  ir 1994-aisiais. Pirmaisiais dviem atvejais gynyba aiškino, kad V.Madisonas kenčia nuo psichikos sutrikimų. Trečio teismo proceso metu imta teigti, kad policijos pareigūną jis nušovė gindamasis. 

2018 m. mirties bausmės vykdymas V.Madisonui atidėtas jau antrą kartą. 2016 m. mirties bausmės vykdymas jam buvo atidėtas likus kelioms valandoms iki nustatyto laiko. Tuomet vyro advokatai tikino, kad dėl demencijos V.Madisonas neprisimena nusikaltimo ir dėl to esą negali iki galo suprasti, už ką jam bus atimta gyvybė. 

Šį argumentą gailiausiai atmetė Aukščiausiasis teismas. Jis nusprendė, kad nuteistasis yra pajėgus suvokti, kad mirties bausmė jam bus įvykdyta už žmogžudystę. 

Dabar pagrindinis V.Madisono advokatų argumentas yra tai, kad nuo 2017 m. Alabamos valstijoje teisėjai negali skirti mirties bausmės, jeigu prisiekusieji priėmė švelnesnį sprendimą. 

Advokatų teigimu, jei V.Madisonui bus įvykdyta mirties bausmė, tai prieštaraus aštuntajai Konstitucijos pataisai, draudžiančiai nepagrįstai griežtas bausmes. Advokatai įsitikinę, kad vyrui skirta bausmė turi būti peržiūrėta. 

Teisininkai netgi parašė laišką Alabamos gubernatoriui prašydami sušvelninti V.Madisonui skirtą bausmę. Jie tikino, kad atimti gyvybę žmogui, sergančiam demencija, yra nehumaniška. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.