Rusiją sukrėtė vaikų išnaudojimo vaikų globos namuose skandalas

Rusijos Uralo federalinėje apygardoje esančiuose vaikų globos namuose bus atlikti patikrinimai. Tokių veiksmų imtasi po to, kai paaiškėjo, jog Čeliabinsko srityje esančiuose globos namuose buvo tvirkinami vaikai. 

 Rusijos žiniasklaida skelbia, kad iš viso keturi globos namų darbuotojai dalyvavo nusikalstamoje veikoje.<br> Youtube nuotr.
 Rusijos žiniasklaida skelbia, kad iš viso keturi globos namų darbuotojai dalyvavo nusikalstamoje veikoje.<br> Youtube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 8:34 PM

Keli vaikai, iš vaikų globos namų patekę į globėjus prisipažino, kad įstaigoje jie buvo tvirkinami. Apie tai papasakojo vaikus į šeimą paėmę globėjai. Pasak jų, vaikus tvirkino įstaigos darbuotojas ir vietos gyventojas, įvardintas kaip Serioga. Jis esą vaikus globos namuose lankė už pinigus. Jo bendrais tapo keli įstaigos darbuotojai. 

Nepatvirtintais duomenimis veiksmas vyko Lazurensko mokykloje-internate, kur gyvena psichinių sutrikimų. 

Po to, kai informacija buvo paviešinta žiniasklaidoje, buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas, o vienas iš įtariamųjų buvo suimtas. Nukentėjusiais pripažinti septyni vaikai. Tiesa, teigiama, kad jų gali būti daugiau. 

Pirmiausia vienai šeimai išsiaiškinus, kad jų paimti vaikai galėjo būti seksualiai išnaudojami, jie susisiekė su kitomis šeimomis, taip pat paėmusiomis vaikus globon. 

Vienoje jų vaikas papasakojo apie vyrą vardu Serioga. Jis esą turėjo leidimą lankytis vaikų globos namuose. Neretai vyras taip pat pasiimdavo vaikus žvejoti. 

Tačiau vienas berniukas papasakojo, kad žvejybos metu minėtas vyras jį seksualiai išnaudojo. Vyrą, įvardintą kaip Seriogą, minėjo ir kiti vaikai. 

„Visi jie pasakojo tas pačias detales, kurias sunku būtų išsigalvoti“, – pasakojo viena iš vaikus globoti paėmusių moterų. 

Viena moteris esą atvesdavo vaikus, kai Serioga ateidavo į įstaigą, o vėliau pasiimdavo iš jo pinigus. 

Šaltinis vaikų globos namuose naujienų portalui „Meduza“ pasakojo, kad vaikus seksualiai išnaudojo du įstaigos darbuotojai – vyras ir žmona. Maža to, jie esą skatino vyresnius vaikus seksualiai išnaudoti jaunesnius. 

Šaltinis teigė, kad vaikai seksualiai išnaudojami buvo 2016 m., esą metų pabaigoje Seriogai buvo uždrausta lankytis globos įstaigoje. 

Po to, kai buvo pradėta baudžiamoji byla, vaikų globos namų direktorius atleistas, galimas vaikų tvirkintojas suimtas. Tai – 51-erių vyras, kurio tapatybė neatskleidžiama, bet manoma, kad tai tas pats minėtas Serioga. 

Vasario 20 dieną Čeliabinsko srities vyriausioji prokuroro padėjėja Natalija Mamajeva patvirtino, kad vaikų globos įstaigos direktoriui buvo įteiktas pranešimas apie atleidimą. 

Vasario 20 d. advokatas Andrejus Lepechinas taip pat patvirtino, kad vaikai seksualiai išnaudojami buvo Lazurensko mokykloje-internate. Šioje įstaigoje tikrai dirba sutuoktinių pora – Ana ir Nikolajus Budkovai. 

Leidiniui „Meduza“ paskambinus į globos įstaigą, atsiliepė moteris, prisistačius kaip Lilija, tačiau savo pavardės ji nepasakė. 

Moteris teigė, kad įstaiga dirbo kaip dirbusi ir esą niekas iš čia nėra ateistas, o ir atleisti neva nėra priežasties. Tačiau sujungti žurnalistus su įstaigos direktore Lilija atsisakė. Situacijos nekomentavo ir rajono, kuriame yra globos įstaiga, administracija. Tylos siena atsitvėrė ir Čeliabinsko srities valdžia. 

Tačiau vaikus globoti pasiėmusios šeimos tikino sulaukusios grasinimų jei ir toliau viską pasakos žiniasklaidai. 

A.Lepechinas teigė, kad maždaug prieš savaitę su šeimomis susisiekė Čeliabinsko vaikų teisių apsaugos atstovė Irina Butorina skambino šeimoms ir grasino, kad iš jų bus atimti globojami vaikai, jei jie ir toliau bendraus su žiniasklaida. 

Rusijos vaikų ombudsmenas Ana Kuznecova vasario 20 d. pareiškė, kad į Čeliabinsko sritį komisiją, kuri kartu su Generaline prokuratūra ištirs padėtį. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.