Federica Mogherini ragina nelaikyti įvykių Sirijoje geopolitiniu žaidimu

Šalys, susijusios su įvykiais Sirijoje, neturėtų jų laikyti „geopolitiniu žaidimu“, antradienį pareiškė Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini.

 Pasak F.Mogherini, sirams turi būti suteikta galimybė patiems nuspręsti dėl savo ateities.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pasak F.Mogherini, sirams turi būti suteikta galimybė patiems nuspręsti dėl savo ateities.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 4:19 PM, atnaujinta Apr 24, 2018, 4:33 PM

Sirija – ne šachmatų lenta ir ne geopolitinis žaidimas“, – sakė ji per spaudos konferenciją Briuselyje.

Pasak F.Mogherini, sirams turi būti suteikta galimybė patiems nuspręsti dėl savo ateities.

Per antradienio konferenciją ji taip pat sakė, jog Astanoje vykusios derybos dėl Sirijos suteikė viltį, kad situacija toje pilietinio karo kamuojamoje šalyje pagerės.

„Prieš kelis mėnesius išsiunčiau laišką Astanos derybų proceso šalims laiduotojoms, primindama, kad jos privalo atsakyti už savo sprendimus. Astanos procesas atnešė tam tikrą viltį dėl galimybės pagerinti situaciją dėl karinių veiksmų, bet tai buvo labai seniai, – sakė F.Mogherini per bendrą spaudos konferenciją su Jungtinių Tautų specialiuoju pasiuntiniu Staffanu de Mistura. – Atrodo, to jau nebėra.“

„Manau, kad jie (Astanos proceso dalyviai) turi būti ne tik atsakingi, bet ir suinteresuoti, kad ugnies nutraukimo režimas veiktų; kad naujausios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos būtų įgyvendinamos“, – teigė ES diplomatijos vadovė.

Be to, F.Mogherini pabrėžė, kad Bendrija nevaidina karinio vaidmens Sirijoje, o užsiima humanitarinės pagalbos teikimu ir politiniais krizės aspektais.

„Europos Sąjunga nėra ir niekada nebuvo kariniu žaidėju Sirijoje; esame politinis ir humanitarinis žaidėjas. Tačiau tam, kad būtume efektyviu humanitariniu žaidėju, mums reikia netrukdomos prieigos (prie Sirijos rajonų, kuriems reikalinga pagalba)“, – sakė ES diplomatijos vadovė.

„Astanoje, apskritai, jie turi siekti deeskalacijos. Dabar matome atvirkštinį procesą – eskalaciją. Todėl būtų teisinga paprašyti jų (Astanos taikos proceso dalyvių) dirbti savo darbą“, – sakė pasiuntinys spaudos konferencijoje Briuselyje.

„Kai prašote JT, ES padaryti stebuklą (sureguliuoti Sirijos krizę), nors didieji žaidėjai nevykdo savo funkcijų, tai jūs prašote per daug“, – pridūrė S.de Mistura.

Vis tik JT pasiuntinys Sirijoje išreiškė viltį, kad padėtis Idlibo provincijoje nepablogės ir netaps panaši į tą padėtį, kurią galima buvo stebėti anksčiau per susirėmimus Alepo mieste ir Rytų Gutoje.

Idlibo provincija yra paskutinė Sirijos opozicijos kovotojų kontroliuojama tvirtovė šalyje.

„Idlibas – naujas svarbus iššūkis. 2,5 mln. gyventojų. Suprantama, juk jūs nepatikėsite, kad visi jie – teroristai. Moterys, vaikai, taikūs gyventojai... ir visi jie susiduria su šia problema“, – kalbėjo S. de Mistura apie humanitarines problemas Sirijoje.

„Mes tikimės, kad visa tai (įvykių raida), suteiks mums priežastį užtikrinti, kad Idlibas netaptų nauju Alepu arba Rytų Guta“, – pridūrė jis.

Pasak JT pasiuntinio, Damasko režimo pajėgų pasiekimai kovos lauke nepriartintino konflikto sprendimo politiniu keliu.

„Pastarosiomis savaitėmis, dienomis mes matėme, kad kariniai pasiekimai, teritoriniai pasiekimai nedavė politinio sprendinio, neatnešė jokių permainų“, – kalbėjo jis.

S.de Mistura taip pat atkreipė dėmesį į JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso vaidmenį mažinant įtampą dėl Sirijos problemos JT Saugumo Taryboje.

„Tai, ko pasiekė generalinis sekretorius (A. Guterresas) – labai pavojingo retorikos ir diskusijų lygio įtampos sumažėjimas. Tik mažindami įtampą mes galime pradėti diskutuoti apie politinius (Sirijos problemos) sprendimo būdus“, – pridūrė JT pasiuntinys Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.