Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai palaiko Irano susitarimą

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas patvirtino manantys, kad susitarimas dėl Irano branduolinės programos yra geriausias įrankis, sulaikantis Iraną nuo branduolinio ginklo sukūrimo.

Prancūzijos prezidentas E.Macronas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos prezidentas E.Macronas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2018, 7:41 PM, atnaujinta Apr 30, 2018, 8:18 AM

„Jie vienbalsiai pasisakė už tai, kad Jungtinės Valstijos liktų susitarimo dėl Irano branduolinės programos šalimi“, – nurodoma Berlyne kanclerės biuro išplatintame pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad trijų šalių lyderiai „patvirtino savo pasirengimą platesniame formate su kitomis šalimis dirbti prie susitarimo papildymo“, be kita ko, įtraukiant į jį klausimus, susijusius su Irano balistinėmis raketomis bei Teherano destabilizuojančius veiksmais regione.

Kaip teigiama Britanijos premjerės biuro išplatintame pranešime, „jie įsipareigojo tęsti darbą glaudžiai bendradarbiaujant su Jungtinėmis Valstijomis dėl to, kaip spręsti Irano keliamų iššūkių problemą, įskaitant ir klausimus, kurie gali būti įtraukti į naują susitarimą“.

Šie pareiškimai buvo išplatinti po telefoninių trijų lyderių derybų.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas kol kas dar neapsisprendė, ar atsisakys ar ne Irano branduolinio susitarimo, sekmadienį pareiškė jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.

„Jis kol kas dar nepriėmė sprendimo dėl branduolinio susitarimo, ar likti ar pasitraukti“, – „Fox News Sunday“ laidai sakė jis.

„Jis tikrai svarsto planą, keturis ramsčius, kuriuos prezidentas Emmanuelis Macronas pasiūlė per jų susitikimą praėjusią savaitę“, – sakė J. Boltonas, turėdamas omeny pastangas papildyti Irano susitarimą, kad šis labiau tiktų D. Trumpui.

Kaip žinoma, 2015 metais Jungtinės Valstijos ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl šalies branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.