D. Trumpas pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo: „Tai sužlugusi ir supuvusi sutartis“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį paskelbė, kad Vašingtonas traukiasi iš Irano branduolinio susitarimo.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 8:18 PM, atnaujinta May 9, 2018, 9:17 AM

Apie savo sprendimą D. Trumpas oficialiai paskelbė 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku.

D. Trumpas Irano susitarimą pavadino iš esmės ydingu.

„Ilgus metus Iranas ir jo remiamos organizacijos atakavo Amerikos ambasadas ir karius visame pasaulyje, nužudė šimtus amerikiečių, grobė, kalino ir kankino amerikos piliečius“, – teigė D. Trumpas.

Prezidento teigimu, Irano režimas ilgą laiką apgaudinėjo savo piliečius remdami teroristines organizacijas.

2015 metais sudarytą susitarimą D. Trumpas pavadino siaubingu ir vienpusiu.

„Teoriškai susitarimas turėjo apsaugoti Jungtines Valstijas ir sąjungininkus nuo atominės bombos kūrimo Irane, tačiau realybėje Iranas ir toliau galėjo sodrinti uraną ir kurti atominį ginklą“, – teigė D. Trumpas.

JAV vadovas nusprendė trauktis iš branduolinio susitarimo su Iranu, nes susitarimu neįmanoma užtikrinti pagrindinio tikslo, kad Iranas nekurtų atominių ginklų arsenalo.

D. Trumpas taip pat paskelbė, kad Iranui ir šalims, kurios bandys Iranui padėti kurti atominį ginklą, bus taikomos didelės ekonominės sankcijos.

Padalino į dvi stovyklas

Pasaulio lyderiai šį D. Trumpo sprendimą pasitiko skirtingai. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu išreiškė palaikymą JAV prezidentui.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo teigė: „Stengsimės ne vien sustabdyti Irano balistinių raketų programą, bet ir užkirsti Iranui kelią finansuoti teroristines organizacijas Artimuosiuose Rytuose ir kitur“.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pamiršo prieš savaitę rodytą draugystę ir socialiniame tinkle „Twitter“ apgailestavo dėl tokio D. Trumpo sprendimo.

Prancūzijos prezidentas teigė, kad ir toliau tęs kolektyvinį bendradarbiavimą siekiant užkirsti branduolinių ginklų gamybą Artimuosiuose Rytuose.

JAV senatorė Dianne Feinstein teigė, kad buvo aišku, jog D. Trumpas taip pasielgs.

„Viską ką padarė Barakas Obama, šitas prezidentas nori atšaukti“, – kalbėjo D. Feinstein.

Irano valstybinė televizija pranešė, kad toks D. Trumpo veiksmas yra nelegalus, nelegitimus ir pažeidžia visus tarptautinius įsipareigojimus.

Irano prezidentas Hasanas Rouhani teigė nurodęs šalies atominės energijos organizacijai būti pasirengusiai pradėti sodrinti uraną.

„Kalbėsime su sąjungininkais ir šalimis, kurios yra įsipareigoję susitarimui. Viskas priklausys nuo mūsų nacionalinių interesų“, – teigė H. Rouhani.

Rusija išsakė savo poziciją

Rusijos antradienį neįžvelgia priežasčių Jungtinėms Valstijoms pasitraukti iš galingųjų valstybių susitarimo su Iranu dėl Teherano branduolinės programos, antradienį pareiškė Užsienio reikalų ministerija.

„Kokių nors pagrindų sužlugdyti JCPOA ( Bendrąjį išsamių veiksmų planą) nėra ir negali būti. Veiksmų plano veiksmingumas visiškai įrodytas. Jis veiksmingai susidoroja su visais iškeltais uždaviniais. Iranas griežtai laikosi visų prisiimtų įsipareigojimų, ir tai reguliariai patvirtina TATENA (Tarptautinė atominės energetikos agentūra). Mes tai visokeriopai palaikome ir sveikiname“, – sakoma Rusijos URM tinklalapyje paskelbtame pareiškime.

Ministerija pareiškė smarkiai apgailestaujanti dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo anksčiau antradienį paskelbto sprendimo traukti iš JCPOA, kuris, anot jo, esąs yra „iš esmės ydingas“.

D. Trumpas pareiškė, kad Iranas yra pagrindinė teroro rėmėjas pasaulyje ir pasmerkė jo įtaką Artimuosiuose Rytuose.

„Vašingtono veiksmai žlugdo tarptautinį pasitikėjimą TATENA, įgyvendinant JCPOA nuolat demonstruodavusią savo didelį profesionalumą“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

Maskva pareiškė, kad D. Trumpo sprendimas dar kartą patvirtina Vašingtono nesugebėjimą laikytis sutarčių.

„Jie taip pat demonstruoja, kad amerikiečių pretenzijos dėl visiškai teisėtos Irano branduolinės veiklos tėra uždanga suvesti su juo politines sąskaitas“, – pažymėjo Rusijos užsienio reikalų ministerija.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.