Donaldas Trumpas atšaukė susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė atšaukiantis ilgai lauktą susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu. Derybos turėjo įvykti birželio 12 dieną, skelbia AP.

 Susitikimas turėjo vykti birželio 12 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Susitikimas turėjo vykti birželio 12 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Susitikimas turėjo vykti birželio 12 d.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Susitikimas turėjo vykti birželio 12 d.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-24 16:50, atnaujinta 2018-05-24 19:25

Apie atšaukimą paskelbęs D.Trumpas visą kaltę suvertė Pchenjanui dėl esą jo demonstruoto pikto tono. 

„Labai laukiau šio susitikimo. Deja, remdamasis paskutiniame jūsų pareiškime pademonstruotu nesuvokiamu pykčiu ir atviru priešiškumu jaučiu, kad šiuo metu nėra tinkamas laikas susitikimui“, – pareiškė JAV lyderis Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime. 

D.Trumpas nepraleido progos ir pasigirti savo karinias pajėgumais: „Jūs kalbate vien apie savo branduolinę galią, tačiau mūsiškė yra tokia didžiulė, kad, meldžiu Dievo, kad ji niekada nebūtų panaudota.“

Kiek anksčiau trečiadienį D. Trumpas pareiškė, kad jo susitikimo su Kim Jong-unu likimas paaiškės „kitą savaitę“. Tai prezidentas sakė jo patarėjams besirengiant išvykti į Singapūrą parengiamųjų derybų, kuriose bus reikalaujama Šiaurės Korėjos sutikti su tam tikromis sąlygomis.  

„Mes norime, kad būtų įvykdytos tam tikros sąlygos. Manau, mums tai pavyks. Jei ne – susitikimo nebus“, – sakė D. Trumpas žurnalistams. 

Apie tai, kad atšalus iki šiol ir taip įtemptiems šalių santykiams susitikimas gali neįvykti arba būti nukeltas, D.Trumpas užsiminė ir po susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu, kuris mėgino raminti apsižodžiavusius lyderius. 

„Birželio 12-ąją gali nepavykti“, – pareiškė JAV vadovas. „Jei tai neįvyks tądien, galbūt įvyks vėliau“, – sakė D.Trumpas Baltuosiuose rūmuose prasidėjus jo susitikimui su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu.

Vis dėlto JAV vadovas pridūrė esąs įsitikinęs, kad Kim Jong-unas yra pasiryžęs atsisakyti savo branduolinės programos, nors tarptautinėje bendruomenėje būgštaujama, kad Pchenjanas gali persigalvoti.

Po kelias savaites trukusio apsikeitimo šiltais žodžiais ir diplomatinio nugaros tapšnojimo Pchenjanas staiga pagrasino trauktis iš ateinantį mėnesį planuojamo viršūnių susitikimo, nes, kaip pranešė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA, Jungtinės Valstijos reikalauja „vienašališko branduolinių ginklų atsisakymo“. 

Šiaurės Korėjos pozicija staiga pasikeitė po kelias savaites trukusio „žavesio puolimo“, kurio metu Kim Jong-unas dalyvavo istoriniame susitikime su Pietų Korėjos vadovu ir du kartus susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Per susitikimą su Pietų Korėjos prezidentu Demilitarizuotojoje zonoje Kim Jong- unas ir Moon Jae-inas sutarė siekti branduolinio nusiginklavimo ir taikos sutarties. 

Pchenjanas taip pat pažadino viltį prieš viršūnių susitikimą su JAV paskelbdamas, kad sunaikins branduolinių bandymų vietą, tačiau toks pažadas abiejose pusėse gali būti įvairiai interpretuojamas. 

Šiaurės Korėja ne vieną dešimtmetį kūrė savo branduolinį arsenalą ir šių darbų kulminacija pernai buvo šeštas, kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas. Be to, šalis paleido kelias balistines raketas, gebančias pasiekti JAV teritoriją.

Anksčiau ketvirtadienį Šiaurės Korėjos pareigūnas Choe Son-hui'us JAV viceprezidento Mike'o Pence'o pareiškimą, kad Šiaurės Korėjai „gali baigtis kaip Libijai“, pavadino „kvailu“.

Praėjus keleriems metams po atominių ginklų atsisakymo buvusį Libijos diktatorių Muammarą Gaddafį nužudė JAV remiami sukilėliai.

Choe Son-hui'us, pastarąjį dešimtmetį dalyvavęs keliuose susitikimuose su JAV pareigūnais, pareiškė, kad Šiaurės Korėja „nemaldaus“ dialogo, ir įspėjo, kad jei žlugs diplomatinės pastangos, padėtis gali būti „sureguliuota branduolinėmis priemonėmis“.

Baltųjų rūmų pareigūnas tvirtino, kad neteisinga koncentruotis į komentarus apie M.Pence'ą.

Pareigūno teigimu, Šiaurės Korėja trečiadienio vakarą išplatintame pareiškime pagrasino branduoliniu karu, tad susitikimas tokiomis sąlygomis nebūtų sėkmingas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį išreiškė „gilų susirūpinimą“, JAV prezidentui D. Trumpui atšaukus birželį turėjusį įvykti istorinį susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu.

„Esu giliai susirūpinęs dėl to, kad buvo atšauktas planuotas Jungtinių Valstijų prezidento ir Korėjos Demokratinės Liaudies Respublikos lyderio susitikimas Singapūre. Raginu šalis tęsti dialogą ir rasti būdą pasiekti taiką ir patikrinamą Korėjos pusiasalio denuklearizaciją“, – Ženevoje pareiškė A. Guterresas, pristatydamas naują nusiginklavimo darbotvarkę.

D. Trumpas vėliau ketvirtadienį pareiškė, kad JAV kariuomenė yra pasiruošusi reaguoti į bet kokius galimus „beatodairiškus“ Šiaurės Korėjos veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.