Slovėnijos prezidentas dešiniojo sparno lyderiui paveda formuoti vyriausybę

Slovėnijos prezidentas pirmadienį sakė, kad formuoti vyriausybę pasiūlys dešiniojo sparno opozicijos lyderiui, kurio partija gavo daugiausiai balsų per pirmalaikius rinkimus.

 Slovėnijos prezidentas pirmadienį sakė, kad formuoti vyriausybę pasiūlys dešiniojo sparno opozicijos lyderiui, kurio partija gavo daugiausiai balsų per pirmalaikius rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnijos prezidentas pirmadienį sakė, kad formuoti vyriausybę pasiūlys dešiniojo sparno opozicijos lyderiui, kurio partija gavo daugiausiai balsų per pirmalaikius rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-04 14:33, atnaujinta 2018-06-04 14:35

Borutas Pahoras sakė, kad ekspremjerui Janezui Janšai turėtų būti suteikta proga surinkti parlamentinę daugumą, per sekmadienį vykusius rinkimus jo antiimigracinei Slovėnijos demokratų partijai gavus maždaug 25 proc. balsų.

Dauguma kitų partijų, patekusių į 90 vietų parlamentą, dėl kraštutinės J. Janšos pozicijos atmetė galimybę sudaryti su juo koaliciją. Labiau tikėtina, kad šios partijos formuos centristų koaliciją.

„Nesu įpareigotas skirti mandato santykiniam rinkimų laimėtojui, bet tai padarysiu, nes labai tikiu demokratija“, – laikraščiui „Delo“ sakė B. Pahoras.

Stebėtojai Slovėnijoje po rinkimų prognozuoja ilgas ir sunkias derybas, nes į parlamentą pateko iš viso devynios partijos, įskaitant kraštutinių dešiniųjų Nacionalinę partiją.

Prieš isteblišmentą nusistatęs „Marjano Šareco sąrašas“ su kiek daugiau nei 12 proc. balsų liko antroje vietoje, rodo preliminarūs rinkimų rezultatai. Socialdemokratai, darbą baigiančio premjero Miro Ceraro Moderniojo centro partija ir kairioji partija „Levica“ gavo po maždaug 9 proc. balsų.

Slovėnija, JAV pirmosios ponios Melanios Trump tėvynė, kažkada priklausė Jugoslavijai. Šalis, kurią supa Austrija, Kroatija, Vengrija, Italija ir Adrijos jūra, 2004-aisiais įstojo į Europos Sąjungą, o 2007-aisiais įsivedė eurą.

J. Janša yra prieš imigraciją nusiteikusio Vengrijos premjero Viktoro Orbano sąjungininkas. Jo populiarumas atspindi dešiniojo sparno populizmo augimą Vidurio ir Rytų Europoje dėl didelio migrantų srauto iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.