Lenkijos pastangos atsikratyti kunigų pedofilų kol kas bevaisės

Popiežiaus Pranciškaus siekiui apvalyti Bažnyčią atsikratant kunigų pedofilų, atrodo, nelemta greitai išsipildyti. Vienos religingiausių Europos šalių Bažnyčiai sunkiai sekasi kovoti su lytiniu vaikų išnaudojimu.

Lenkijoje kunigų priekabiavimas prie vaikų – vis dar didžiulė problema.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lenkijoje kunigų priekabiavimas prie vaikų – vis dar didžiulė problema.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Jun 15, 2018, 8:50 AM

Prieš keletą dienų siekdamas nuraminti Čilės visuomenę popiežius ryžosi atstatydinti tris šios šalies vyskupus ir atsiprašė už tenykščių kunigų daug metų vykdytą vaikų lytinį išnaudojimą.

Su panašiais kunigų paklydimais nesusitvarko ir Lietuvos kaimynės Lenkijos dvasininkai. Vietos vyskupija prieš trejus metus parengė specialią kovos su kunigų pedofilija programą ir žadėjo principingai kovoti su tokiais nusikaltimais.

Šią savaitę policijai pagaliau pavyko suimti besislapstantį 57 metų kunigą Stanislawą M., kurį seksualiniu išnaudojimu jau apkaltino keturi berniukai.

Tai jau trečias didelis pedofilijos skandalas Bažnyčioje šiemet. Spauda sutartinai pripažįsta: vietos dvasininkų elitui nesiseka kovoti su tokiais prasižengimais.

Motina gailisi nepatikėjusi

Pastaroji pedofilijos bomba sprogo per tikybos pamoką mažame ir atokiame Lipos kaimelyje Priekarpatės regione.

Tikybos pamokoms ėmęs vadovauti naujas jaunas dvasininkas, komentuodamas įvykius Vatikane, pareiškė, kad Lenkijoje kunigų pedofilija yra beveik nepasitaikantis reiškinys.

„Anaiptol“, – staiga pareiškė penkiolikametis Wojtekas ir atsistojęs prieš visą klasę prisipažino patiriantis vietos kunigo tvirkinimą.

Berniukas prisipažino nebegalintis slėpti, jog 57 metų kunigas Stanislawas M. praeidamas nuolat ranka liečia jo sėdmenis ir vis kviečia vakare ateiti į svečius.

Tikybos mokytojas tokią informaciją iškart perpasakojo mokyklos direktorei ir kartu iškvietė policiją. Kai ji atvyko, paaiškėjo, jog kunigas paspruko iš klebonijos ir netgi spėjo paprašyti ir gauti leidimą atostogauti.

Policininkų apklausiamas Wojtekas prisipažino, kad kunigas iš tikrųjų jį kelis kartus lytiškai išnaudojo.

Aptiko pėdsakų kitur

Wojtekas apie tokį priekabiavimą užsiminė motinai, bet ji nepatikėjo sūnumi. Po tokių žodžių paauglys daugiau su motina apie tai nebekalbėjo.

Po Wojteko pasakojimo policininkai nusprendė apklausti visus Lipos bažnyčioje patarnaujančius berniukus.

Dviem vaikams taip pat prisipažinus, kad kunigas juos tvirkino, tardytojai nuvyko berniukų apklausti ir į ankstesnę Stanislawo M. tarnystės vietą.

Ten du paaugliai irgi prisipažino, kad buvo seksualiai išnaudojami. Policininkams po ilgų paieškų pavyko surasti pasislėpusį kunigą.

Jis iš pradžių prisipažino tvirkinęs berniukus, tačiau vėliau viską ėmė neigti.

Ne mažesnis skandalas kilo gegužės mėnesį, kai Balstogės teismas penkeriems metams kalėti nuteisė 28 metų kunigą M.L. už tai, kad suvedžiojo keturiolikmetę mokinę. Kunigas mergaitei dėstė tikybą ir po pamokų kviesdavosi į kleboniją.

Ten kunigas paauglei tikybos nedėstė, bet ją nurenginėdavo.

Teismas uždraudė kunigui 10 metų artintis prie išnaudotos mergaitės ir 15 metų dirbti su vaikais.

Pasinaudojo berniuku

Dar didesnį atgarsį sukėlė netoli Poznanės esančio Chodzežos miesto gyventojo Szymono Baczkowskio kaltinimai vietos kunigui Krzysztofui G.

Vedęs, dukrą auginantis vyriškis atskleidė, kad jį, kai jis buvo 15 metų, kunigas pavertė savo seksualiniu vergu.

Iš vargingos ir asocialios šeimos kilusį ir bažnyčioje patarnavusį berniuką kunigas apipylė dovanomis ir suviliojo.

Po keleto prievartavimo atvejų berniukas viską papasakojo mamai. Kai ji nuėjo pasikalbėti su kunigu, jis atsiklaupęs ant kelių prisiekė vaiko daugiau neliesti ir prašė niekam apie nusikaltimą nepasakoti, nes tai esą pakenktų Bažnyčiai.

Tačiau po kiek laiko kunigas berniuką pradėjo vėl vaišinti alkoholiu, o apsvaigintą lytiškai išnaudoti.

Paauglys dėl patiriamo tvirkinimo ir girdymo alkoholiu skųsdavosi kitiems dvasininkams, tačiau jie patardavo daugiau melstis ir nieko nepasakoti policijai.

Siekdamas išsivaduoti iš kunigo įtakos Sz.Baczkowskis anksti vedė, bet kunigas jo vis tiek nepaliko ramybėje.

Bėgdamas nuo kunigo vyriškis pateko į avariją, tada nusprendė viską papasakoti žmonai ir kreipėsi į prokuratūrą.

Bažnyčia kunigo nenušalino nuo pareigų, tačiau perkėlė į kitą darbo vietą. Chodzežos teismas kunigą išteisino pareikšdamas, kad jis atsilygindavo Sz.Baczkowskiui pinigais ir dovanomis.

Tik žiniasklaidai sukėlus skandalą, kad kunigas santykiavo su nepilnamečiu, buvo nurodyta bylą atnaujinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.