Ukrainos pareigūnei nebuvo leista Rusijos kalėjime aplankyti badaujančio režisieriaus

Kijevas penktadienį pareiškė protestą Maskvai, kai Ukrainos žmogaus teisių komisarei buvo uždrausta aplankyti bado streiką paskelbusį režisierių Olehą Sencovą viename Rusijos kalėjimų, didėjant susirūpinimui dėl jo gyvybės.

Kijevas penktadienį pareiškė protestą Maskvai, kai Ukrainos žmogaus teisių komisarei buvo uždrausta aplankyti bado streiką paskelbusį režisierių Olehą Sencovą viename Rusijos kalėjimų, didėjant susirūpinimui dėl jo gyvybės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kijevas penktadienį pareiškė protestą Maskvai, kai Ukrainos žmogaus teisių komisarei buvo uždrausta aplankyti bado streiką paskelbusį režisierių Olehą Sencovą viename Rusijos kalėjimų, didėjant susirūpinimui dėl jo gyvybės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 5:23 PM, atnaujinta Jun 15, 2018, 5:25 PM

41 metų filmų kūrėjas badauja nuo gegužės 14 dienos, reikalaudamas, kad Rusija paleistų visus ukrainiečių politinius kalinius. Ši daug dėmesio sulaukusi jo protesto akcija vyksta Rusijoje prasidėjus mėnesį truksiančiam Pasaulio futbolo čempionatui.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją ėmusis „klastingų žingsnių“, kai Kijevo žmogaus teisių pareigūnė atvyko į sugriežtinto režimo Labytnangio kalėjimą Jamalo pusiasalyje, bet jai nebuvo leista pasimatyti su O. Sencovu.

„Olehas miršta badu, – parašė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mariana Beca socialiniame tinkle „Twitter“. – Mes protestuojame.“

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos lyderis Petro Porošenka aptarė apsikeitimo kaliniais galimybę. Šis pokalbis atgaivino viltį, kad O. Sencovas ir kiti kaliniai bus paleisti per Pasaulio futbolo čempionatą.

Lyderiai susitarė, kad abejose šalyse kalinčius kalinius aplankys Kijevo ir Maskvos žmogaus teisių kontrolieriai.

Ukrainos žmogaus teisių komisarė Liudmyla Denisova pranešė, kad ji nuvyko tiesiai į Labutnangį, nes Kijevui didžiausią nerimą kelia blogėjanti O. Sencovo sveikatos būklė.

Tačiau Rusijos kalėjimo pareigūnai jai pranešė, kad ji negalės susitikti su filmų kūrėju, informavo L. Denisova.

„Remiantis kai kuriais liudijimais, jis yra kritinės būklės“, – nurodoma L. Denisovos pranešime. Jame priduriama, kad derybos su Maskva „pateko į aklavietę“.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas penktadienį negalėjo paaiškinti, kodėl Ukrainos pareigūnei nebuvo leista aplankyti O. Sencovo. Tačiau jis pabrėžė, kad režisierius yra nuteistas už sunkų nusikaltimą.

Aršus Kremliaus kritikas O. Sencovas buvo sulaikytas Kryme 2014 metais, Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį pusiasalį.

2015 metų rugpjūtį Šiaurės Kaukazo rajono karo teismas Rostove prie Dono skyrė O. Sencovui 20 metų laisvės atėmimo bausmę „už teroristinės grupuotės įkūrimą“ Kryme.

Kino kūrėjas buvo pripažintas kaltu byloje, susijusioje su prorusiškų partijų būstinių padegimais Rusijos aneksuotame Juodosios jūros pusiasalyje. Pats jis kaltinimus neigia.

Jo rėmėjai sako, kad skirdama 20 metų įkalinimo bausmę Maskva nori atgrasyti kitus nuo panašių veiksmų.

Tuo metu Maskvos žmogaus teisių kontrolierė Tatjana Moskalkova valstybinei naujienų agentūrai TASS pareiškė, kad L. Denisova pažeidė Rusijos įstatymus, reikalaudama pasimatyti su Rusijos, o ne Ukrainos piliečiu.

Nors O. Sencovas save laiko ukrainiečiu, Maskva tvirtina, kad jis yra Rusijos pilietis.

Rusijos medikai grasina pradėti maitinti O. Sencovą prievarta, įstatydami į skrandį vamzdelį. Daugelis žmogaus teisių aktyvistų tai laiko viena iš kankinimo formų.

Ketvirtadienį Jungtinės Valstijos, Prancūzija, Britanija ir dar 35 valstybės kreipėsi į JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą, prašydamos per savo vizitą į Rusiją aptarti su V. Putinu ten įkalinto Ukrainos režisieriaus O. Sencovo ir kitų ukrainiečių kalinių klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.