Futbolo sirgaliai nebejaučia ribų: moterims toks elgesys jau įgriso

Įsiaudrinę po rungtynių, įkaušę arba apnikti futbolo šventės nuotaikos vyrai, regis, pamiršta, kas yra deramas elgesys. Taip kalba Rusijoje šiuo metu esančios moterys, kurios kenčia nuo sirgalių priekabiavimo.

Dažnai linksmybės miestuose, kuriuose vyksta futbolo čempionato rungtynės, tęsiasi iki vėlyvos nakties.<br>AP nuotr.
Dažnai linksmybės miestuose, kuriuose vyksta futbolo čempionato rungtynės, tęsiasi iki vėlyvos nakties.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Moscow Times“, BBC, „Lietuvos rytas“

Jun 30, 2018, 4:54 PM

„Lubiankos metro stotyje mano pečius ėmė glamonėti Meksikos komandos marškinėliais apsirengęs pusamžis vyras. Jo atsakas į mano pasipiktinusį žvilgsnį buvo smagus, be jokio apgailestavimo.

Praėjo dvi futbolo čempionato savaitės, o per šį laiką Maskvos gatvėse patyriau fizinį priekabiavimą jau penkis kartus“, – rašė dienraščio „The Moscow Times“ žurnalistė Loretta Marie Perera.

Rusijoje gyvenančios moterys ir čia atvykusios futbolo sirgalės pripažįsta, kad dažnai nesijaučia jaukiai, kai po rungtynių linksmybės įsisiūbuoja miestų gatvėse.

Veiksmas labiausiai verda Maskvos Nikolskajos gatvėje – dar prieš čempionatą čia prasidėjusi šventė vis didėja. Nors viešumoje vartoti alkoholį draudžiama, šioje gatvėje tai negalioja, net pareigūnai į tai žiūri pro pirštus.

Čia sklinda šūksniai, dainos skamba visokiomis kalbomis, o vėlyvais vakarais, po itin įtemptų rungtynių, sirgaliai šokinėja ant suolelių, siūbuoja užsilipę ant gatvės šviestuvų.

Ir kol futbolo aistruoliams ši gatvė yra šventės vieta, daugybei moterų čia – didesnės rizikos zona.

Dėl pasaulio futbolo čempionato sirgalių priekabiavimo ir nederamo elgesio kilo jau ne vienas skandalas. Šį savaitgalį prie Jekaterinburgo stadiono Brazilijos žurnalistė tiesioginio eterio metu vos išvengė vyro, kuris mėgino ją pabučiuoti.

„Niekada nedaryk to moteriai, supratai? Niekada!“ – įsiutusi Julia Guimaraes priekabiautojui rėžė tiesioginio eterio metu ir privertė vyrą atsiprašyti.

Vėliau ji prisipažino, kad Rusijoje per čempionatą jau du kartus susidūrė su sirgalių mėginimais ją pabučiuoti.

Kiek anksčiau su tokia pat situacija susidūrė „Deutsche Welle“ reporterė Maskvoje. Julieth Gonzalez Theran, kuri pristato naujienas ispanakalbiams televizijos žiūrovams, darė reportažą, kai prie jos priėjo vyras ir, uždėjęs ranką jai ant krūtinės, pabučiavo.

J.Gonzalez Theran toliau tęsė darbą lyg nieko nebūtų įvykę, bet tviteryje vėliau rašė: „Liūdnas ne tik šis įvykęs priekabiavimo aktas. Dar liūdniau, kad kai kurie nesuvokia, jog tai išties buvo priekabiavimas.“

Rusijos nevyriausybinė organizacija „The Sisters Center“ teigia, kad čempionato savaitėmis jų karštoji skambučių linija netyla: daug moterų ėmė skambinti pasikalbėti apie patirtą priekabiavimą ir nežino, kur kreiptis.

20-metė Kristina pasakojo, kad pakeliui į namus ją kasdien būtinai kas nors bando užkalbinti, vienas vyras puolė bučiuoti rankų, kiti šaukė nepadorias frazes jai tolstant.

„Jei būni mieste ir rungtynės jau artėja link pabaigos, reikia keliauti namo. Nei moterims, nei vyrams nebebūna saugu gatvėse pasibaigus vakaro rungtynėms“, – aiškino Kristina.

Pasak jos, kai rungtynės baigiasi, tūkstančiams sirgalių šventė tik prasideda – gatvėse jie ūžia iki paryčių.

Nederamas elgesys su moterimis skatinamas ir stadionuose. Transliacijų režisieriai ir įvairūs žiniasklaidos atstovai siūlo stadionuose išrinkti „karščiausias sirgales“, „dairytis labiausiai apsinuoginusių“.

Todėl moterys, kurios ateina pažiūrėti rungtynių, prisipažįsta, kad ir ten ne visuomet jaučiasi saugios, minioje patiria grabaliojimą.

„Nesuprantu, apie ką tas pasaulio čempionatas? Apie futbolą ar moterų žeminimą?

Aš tikrai sutrikusi – mat naujienų srautas pergrūstas gražių moterų su plokščiais, įdegusiais pilvais nuotraukų“, – rašė iš Pakistano kilęs modelis Eman Suleman.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.