Graikija perspėjo dėl kišimosi į vidaus reikalus galinti išsiųsti Rusijos diplomatus

Graikijos vyriausybės atstovas trečiadienį perspėjo, kad Atėnai gali išsiųsti šalyje dirbančius Rusijos diplomatus dėl neteisėtos veiklos ir „nepagarbos“ Graikijos valstybei.

Graikijos vyriausybės atstovas trečiadienį perspėjo, kad Atėnai gali išsiųsti šalyje dirbančius Rusijos diplomatus dėl neteisėtos veiklos ir „nepagarbos“ Graikijos valstybei. <br>"Reuters"
Graikijos vyriausybės atstovas trečiadienį perspėjo, kad Atėnai gali išsiųsti šalyje dirbančius Rusijos diplomatus dėl neteisėtos veiklos ir „nepagarbos“ Graikijos valstybei. <br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 11:35 AM, atnaujinta Jul 11, 2018, 4:09 PM

Kabineto atstovas Dimitris Dzanakopulas sakė, kad prieš rusų diplomatus bus imtasi „visų priemonių“.

„Mums neįmanoma priimti elgesio, pažeidžiančio tarptautinę teisę ir negerbiančią Graikijos Respublikos, – D. Dzanakopoulos sakė privačiai televizijai „Skai“. – Mūsų nuomone, toks elgesys buvo – štai kodėl bus imtasis visų priemonių.“

Šis įtampos tarp Maskvos ir Atėnų padidėjimas atrodo neįprastas, nes Graikijos ir Rusijos santykiai tradiciškai būdavo draugiški.

Antradienį dienraštis „Kathimerini“ pranešė, kad Graikija išsiųs du rusų diplomatus ir dar dviem uždraus atvykti į šalį – esą dėl Rusijos pastangų didinti savo įtaką šalyje.

Pranešime cituojami neįvartyti aukšto rango diplomatai, sakę, kad šis reikalas brendo jau kurį laiką.

Rusijos pareigūnai taip pat esą mėgino papirkti kelis vietos administracijų pareigūnus ir aukšto rango dvasininkus bei kišosi į derybas, kuriomis siekta išspręsti seniai besitęsiantį Atėnų ginčą su kaimynine Makedonija dėl pastarosios šalies pavadinimo.

Graikija praeitą mėnesį sutiko, kad buvusi Jugoslavijos respublika būtų pervadinti Šiaurės Makedonija. Atėnai argumentavo, kad Makedonijos pavadinimas suponuoja Skopjės teritorines pretenzijas į Graikijos šiaurinę provinciją, irgi vadinamą Makedonija, taip pat uzurpuoja senovės graikų paveldą.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS citavo vieną neįvardytą šaltinį Užsienio reikalų ministerijoje, sakiusį, kad Rusija atsakytų analogiškais žingsniais.

„Diplomatų išsiuntimas visada veda prie tokių pačių atsakomųjų priemonių“, – sakė pareigūnas.

„Kathimerini“ rašo, kad Rusijos ryšius su Artimųjų Rytų krikščioniais skatinanti Imperatoriškoji Palestinos ortodoksų draugija (IPPO) yra viena iš grupių, mėginančių didinti Maskvos įtaką Graikijoje, įskaitant Atono kalno graikų ortodoksų vienuolių bendruomenes.

Šios draugijos atstovas tvirtino, kad jo organizacija niekaip nesusijusi su mėginimais duoti kyšių aukšto rango graikų ortodoksų dvasininkams, rašo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„IPPO su tuo neturi nieko bendra, ir nemanau, kad Rusijos diplomatai arba kas nors kitas yra kaip nors su tuo susiję“, – „Interfax“ citavo draugijos vadovo pavaduotoja Sergejų Žitenevą.

„Iš mūsų pusės nebuvo jokių mėginimų daryti įtaką vietos valdžią – mums tai netgi nebūtų toptelėję“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.