Vokietija gali perduoti C. Puigdemontą Ispanijai dėl kaltinimų korupcija

Vokietijos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad nuverstas Katalonų lyderis Carlesas Puigdemont'as gali būti perduotas Ispanijai dėl korupcijos, tačiau ne dėl rimtesnio kaltinimo maišto kurstymu.

Vokietijos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad nuverstas Katalonų lyderis Carlesas Puigdemont'as gali būti perduotas Ispanijai dėl korupcijos, tačiau ne dėl rimtesnio kaltinimo maišto kurstymu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad nuverstas Katalonų lyderis Carlesas Puigdemont'as gali būti perduotas Ispanijai dėl korupcijos, tačiau ne dėl rimtesnio kaltinimo maišto kurstymu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 4:13 PM, atnaujinta Jul 12, 2018, 4:16 PM

„Ekstradicija dėl kaltinimų valstybės lėšų švaistymu yra leistina; ekstradicija dėl kaltinimų maištu – neleistina“, – sakoma Šlėzvigo-Holšteino žemės aukštesnės instancijos teismo pareiškime.

Buvęs Katalonijos lyderis kovo 25 dieną pagal Ispanijos išduotą Europos arešto orderį buvo sulaikytas vokiečių policijos, kai iš Suomijos vyko atgal į Belgiją. Jis buvo pasitraukęs į Briuselį po nesėkmingo mėginimo spalį paskelbti Katalonijos nepriklausomybę.

Madridas jį kaltina maištu, valstybės lėšų švaistymu ir nepaklusimu valstybei. Šiek kaltinimai susiję su Katalonijos vyriausybės organizuotu neteisėtu referendumu dėl regiono nepriklausomybės, o jeigu C. Puigdemont'o kaltė būtų pripažinta, jam gresia iki 30 metų įkalinimas.

Balandžio 6 dieną Šlėzvigo-Holšteino žemės teismas paleido Katalonijos eksprezidentą už užstatą, teisėjams atmetus Ispanijos prašymą jį išduoti dėl kaltinimo maištu, nes už tokią veiką, pagal Vokietijos įstatymus, nėra baudžiama.

Teismas išaiškino, kad artimiausias Vokietijos teisinis atitikmuo Ispanijos kaltinimui maištu – tėvynės išdavystė – nėra šiuo atveju tinkamas, nes C. Puigdemont'o veikos nelydėjo smurtas.

Šį išaiškinimą teismas pakartojo ketvirtadienį.

„Įtariami buvusio Katalonijos vyriausybės vadovo veiksmai neprilygsta Vokietijos tėvynės išdavimo nusikaltimui ir visuomenės rimties sutrikdymui“, – nusprendė teismas.

Jis išaiškino, kad per Katalonijos įvykius nepasireiškė tokio masto smurtas, koks yra numatytas, kad būtų galima pateikti kaltinimus tėvynės išdavimu Vokietijoje.

„Visuomenės rimties sutrikdymas netaikytinas, nes Carlesas Puigdemontas dalyvavo tik rengiant referendumą (dėl nepriklausomybės)“, – sakoma teismo išvadose.

Teismas pabrėžė, kad Europos teisinėje praktikoje numatyta, kad priimančioji šalis – šiuo atveju Ispanija – gali teisti kaltinamąjį, pareikšdama tik tuos kaltinimus, kurie buvo patvirtinti per ekstradicijos procesą.

Tai reiškia, kad susigrąžinusi C. Puigdemont'ą Ispanija negalėtų jo apkaltinti maišto kurstymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.