JAV prezidento uošviai dar spėjo į migracijos traukinį

Kol JAV prezidentas Donaldas Trumpas aršiai kovoja su į šalį atvykstančiais migrantais, jo uošviams slovėnams buvo suteikta Amerikos pilietybė. Pagal tokią tvarką, kurią lyderis siekia netrukus panaikinti.

74-erių Viktoras ir 73-ejų Amalija Knavsai jau kurį laiką gyvena Amerikoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
74-erių Viktoras ir 73-ejų Amalija Knavsai jau kurį laiką gyvena Amerikoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Aug 12, 2018, 4:07 PM

JAV lyderio D.Trumpo sutuoktinės Melanios tėvai privačioje ceremonijoje prisiekė ištikimybę JAV ir tapo Amerikos piliečiais, o jų duktė už juos laidavo.

Natūralizuoti JAV piliečiai gali laiduoti už savo artimus giminaičius, kad jie gautų leidimą nuolat gyventi šalyje. Tai vadinamoji grandininė pilietybės suteikimo tvarka.

Amerikiečiai į šią naujieną reagavo skirtingai. Dalis šalies gyventojų priminė, jog D.Trumpas aršiai priešinasi būtent šitokiai grandininės pilietybės suteikimo tvarkai.

Todėl, ko gero, nenuostabu, kad JAV prezidento uošviai apie pilietybės suteikimą niekam neskelbė iki pat paskutinės minutės.

74-erių Viktoras ir 73-ejų Amalija Knavsai jau kurį laiką gyvena Amerikoje. Tapę oficialiais šalies piliečiais, jie nedaugžodžiavo – tik padėkojo žurnalistams, o kai šie paklausė, kaip jaučiasi naujieji amerikiečiai.

Tuo metu Knavsų advokatas Michaelas Wildesas tikino, jog M.Trump kreipėsi dėl pilietybės bendra tvarka, esą jiems nebuvo suteikta lengvatų dėl to, kad yra pirmosios JAV ponios tėvai. Tiesa, jis pripažino, kad už jų žaliąsias korteles sumokėjo M.Trump.

V. ir A.Knavsams tampant Amerikos piliečiais, jų duktė Melania atostogavo kartu su vyru ir šio įvykio nekomentavo.

Jos atstovė Stephanie Grisham tikino, kad pirmosios šalies ponios tėvai yra privatūs asmenys, tad Baltieji rūmai neprivalo komentuoti situacijos.

Tačiau amerikiečiai klausimų Trumpų šeimai tikrai turi. Pirmiausia dėl to, kad D.Trumpas ne tik aršiai kovoja su nelegalia imigracija, bet ir siekia pakeisti legalios migracijos taisykles.

Pasak jo, į šalį turėtų būti leista atvykti ne dėl šeimos ryšių, o dėl turimos kompetencijos. Be to, pagal praėjusią savaitę JAV prezidento pristatytą planą, natūralizuoti imigrantai – pavyzdžiui, kaip jo žmona, – galėtų finansuoti tik savo sutuoktinio ar nepilnamečių vaikų atvykimą į Ameriką.

Pagal tokią tvarką M.Trump taip pat nebūtų galėjusi sumokėti už savo tėvų žaliąją kortelę.

Ekspertai skaičiuoja, kad pakeitus legalios imigracijos taisykles atvykstančiųjų į šią šalį galėtų sumažėti maždaug perpus.

Socialiniuose tinkluose ypač mėgstantis reikštis D.Trumpas šįkart taip pat susilaikė nuo komentarų apie pilietybės suteikimą jo uošviams.

Iš Slovėnijos kilusi M.Trump į JAV atvyko 1996-aisiais.

Po dvejų metų ji susipažino su D.Trumpu, 2005 m. susituokė su juo ir taip gavo Amerikos pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.