Irako parlamentas pirmininku išsirinko kandidatą iš proiranietiško sąrašo

Irako parlamentas savo naujuoju pirmininku išrinko kandidatą iš proiranietiško sąrašo, o tai reiškia, jog jo politinis aljansas turėtų surinkti pakankamai balsų, kad galėtų vadovauti naujai vyriausybei.

 Irako parlamentas savo naujuoju pirmininku išrinko kandidatą iš proiranietiško sąrašo, o tai reiškia, jog jo politinis aljansas turėtų surinkti pakankamai balsų, kad galėtų vadovauti naujai vyriausybei.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irako parlamentas savo naujuoju pirmininku išrinko kandidatą iš proiranietiško sąrašo, o tai reiškia, jog jo politinis aljansas turėtų surinkti pakankamai balsų, kad galėtų vadovauti naujai vyriausybei.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2018, 4:51 PM, atnaujinta Sep 15, 2018, 4:53 PM

Šalis politiniame paralyžiuje atsidūrė nuo pat gegužės 12 dienos rinkimų, tačiau pirmininko išrinkimas yra svarbus žingsnis ieškant išėjimo iš aklavietės bei turėtų sutvirtinti naujuosius parlamento aljansus.

Prieš patekdamas į parlamentą naujuoju pirmininku tapsiantis Mohammedas al Halbusi buvo sunitų dominuojamos Anbaro provincijos gubernatorius. Ši provincija buvo vienas iš pagrindinių mūšių su džihadistų judėjimu „Islamo valstybe“ frontų.

Irake parlamento pirmininkas visada yra sunitas arabas, tuo metu ministras pirmininkas išrenkamas iš daugumą šalyje sudarančių šiitų, o prezidentu tampa kurdas.

Irakas proporcingą rinkimų sistemą įvedė po Saddamo Husseino nuvertimo, siekiant užtikrinti, kad šalis nesugrįš į diktatūros laikus.

Per partijų sąrašus išrinkti sąrašai turi pirmieji formuoti koalicijas. Politinis blokas, surinkęs daugiausiai narių, paskiria ministrą pirmininką bei formuoja naują vyriausybę.

Proiranietiškas blokas, vadovaujamas Hadi al Amerio „Užkariavimo aljanso“, atsidūrė geriausioje pozicijoje suformuoti vyriausybę po M. al Halbusio išrinkimo.

1981-aisiais gimęs M. al Halbusis bus jauniausias Irano parlamento pirmininkas per visą šalies istoriją. Du savo pavaduotojus jis turėtų išsirinkti šeštadienį.

Per balsavimą išrinktasis pirmininkas žadėjo vykdyti „realias reformas“, ypač po praėjusios savaitės demonstracijų prieš korupciją ir už geresnę viešųjų paslaugų kokybę Basros mieste, kurie virto į kruvinus susirėmimus.

M. al Halbusio kandidatais kovoje dėl parlamento pirmininko posto buvo viceprezidentas Osama al Nujaifis bei buvęs gynybos ministras Khaledas al Obeidis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.