Leiboristai nusprendė: premjerei į ratus kaišios pagalius

Jungtinės Karalystės leiboristai nutarė: asmeninė pergalė svarbiau už milijonų saugumą. Matyt dėl to partijos lyderis Jeremy Corbynas pagrasino, kad vyriausybės planas dėl „Brexit“ bus atmestas.

J.Corbynas įvarė siaubo Europai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Corbynas įvarė siaubo Europai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Corbynas įvarė siaubo Europai.<br>„Empics Entertainment“/„Scanpix“ nuotr.
J.Corbynas įvarė siaubo Europai.<br>„Empics Entertainment“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“, BBC, „Lietuvos rytas“

Sep 27, 2018, 3:37 PM

Vakar Leiboristų partijos suvažiavime J.Corbynas paviešino tai, apie ką Jungtinės Karalystės Parlamente buvo kalbama puse lūpų.

Jei britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos susitarimas bus panašus į tą, kurį šią vasarą pristatė premjerė Theresa May, leiboristai jį atmes, o tuomet reikės skelbti išankstinius rinkimus.

„Balsuosime prieš „Chequers“ planą arba tai, kas iš jo bus likę, ir priešinsimės nuostatai, kad Jungtinė Karalystė Bendriją paliktų be jokio susitarimo.

Tai būtų nacionalinė katastrofa, todėl spausime rengti naujus rinkimus“, – vakar kalbėjo J.Corbynas.

Maža to, opozicijos lyderis užsiminė, kad šalyje būtų galima surengti ir antrą „Brexit“ referendumą.

Tokie Leiboristų partijos lyderio žodžiai augina įtampą ir Europos sostinėse. Dar prieš konferenciją nutekinus J.Corbyno paliepimą savo deputatams atmesti Th.May pasiūlymą Briuselis jau ruošiasi tam, kad derybos su Londonu gali žlugti visiškai.

Politikas yra dievagojęsis, kad nepalaikys jokio susitarimo, kuris nesuteiktų tokios pat naudos, kurią Jungtinė Karalystė gauna būdama bendrosios rinkos ir muitų sąjungos nare.

Šiandien J.Corbynas ketina susitikti su vyriausiuoju ES derybininku Micheliu Barnier ir paaiškinti jam savo partijos poziciją.

Bet Briuselį bus sunku nuraminti. Juolab kad leiboristai dar kartą parodė, kad jų noras patraukti iš premjerės posto Th.May gali baigtis britų išstojimu iš Bendrijos be jokios sutarties dėl tolesnių santykių ir visiška sumaištimi žemyne.

Su Europos Parlamento nariais susitikęs M.Barnier jau pritatė derybų su Londonu būklę, o kai kurių šalių atstovai prabilo apie būtinybę kuo skubiau pasirašyti dvišalius susitarimus su britais, kad išvengtų baisiausių nutrūkusių santykių pasekmių.

„Turiu pripažinti, kad absoliučiai nepasitikiu leiboristais. Jų pozicija neturi nieko bendra su principais, o tik atskleidžia taktiką. Jie bet kokia kaina nori išstumti iš valdžios konservatorių vyriausybę“, – po susitikimo aiškino Žaliųjų partijos lyderis EP Philippe’as Lambertsas.

Tiesa, anksčiau M.Barnier pats už tai išbarė Jungtinės Karalystės „Brexit“ ministrą Dominicą Raabą, kuris slapta rašė kitoms ES sostinėms siekdamas susitarti dėl transporto ir aviacijos.

Mat paaiškėjo, jog dėl staigaus britų išstojimo galėtų nutrūkti visi skrydžiai tarp Jungtinės Karalystės ir Europos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.