Vienam žymiausių narkotikų kartelio baronui artėja atpildo valanda

Prasidėjo vienas didžiausių teismų procesų JAV istorijoje. Teisiamųjų suole kelis mėnesius bus matomas Joaquinas Guzmanas-El Chapo – didžiausio pasaulyje narkotikų Sinaloa kartelio vadas.

Sinaloa vadas J.Guzmanas buvo perduotas Amerikos teisėsaugai 2017 metais, bet bylos svarstymo pradžia užtruko dėl vis augančios kaltinimų gausos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sinaloa vadas J.Guzmanas buvo perduotas Amerikos teisėsaugai 2017 metais, bet bylos svarstymo pradžia užtruko dėl vis augančios kaltinimų gausos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sinaloa vadas J.Guzmanas buvo perduotas Amerikos teisėsaugai 2017 metais, bet bylos svarstymo pradžia užtruko dėl vis augančios kaltinimų gausos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sinaloa vadas J.Guzmanas buvo perduotas Amerikos teisėsaugai 2017 metais, bet bylos svarstymo pradžia užtruko dėl vis augančios kaltinimų gausos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“, „The New York Times“, „The Rollling Stone“, „Lietuvos rytas“

Nov 10, 2018, 5:06 PM

Neūžauga pravardžiuojamas J.Guzmanas narkotikų pasaulyje buvo milžinas. Jo valdomas Sinaloa kartelis buvo didžiausias pasaulyje ir ketvirtį amžiaus netrukdomas vykdė kokaino, heroino, metamfetamino ir marihuanos kontrabandą į JAV.

61 metų barono valdomas Sinaloa kartelis buvo sugniaužtas geležiniame jo kumštyje.

Iš pradžių jis vadovavo karteliui iš savo tvirtovės Sinaloa valstijoje Meksikoje, o nuo 1993-iųjų suėmimo – iš kalėjimo. JAV jis ne vieną dešimtmetį buvo teisėsaugos taikinyje, bet pareigūnų rankos buvo surištos. Dabar J.Guzmanas atsidūrė aklavietėje.

Valdė net iš kalėjimo

2001-aisiais jis pabėgo iš įkalinimo įstaigos ir toliau kurstė narkotikų prekybą keisdamas gyvenamąsias vietas ir slapstydamasis. 2014 metais jis vėl buvo sučiuptas, tačiau požeminiu tuneliu jame buvusiu motociklu pabėgo iš savo kalėjimo vienutės.

2016-ųjų pradžioje jis vėl buvo suimtas ir kitais metais jau perduotas JAV teisėsaugai.

Iki pat šio momento jis atrodė, tarsi būtų neliečiamasis. Dabar, kai pradedama svarstyti viena ilgiausių ir sudėtingiausių bylų JAV teismų istorijoje, barono šarvas atrodo sutrupėjęs.

Didžiulis vieno garsiausių pasaulio nusikaltėlių teismo procesas Brukline atsieis milijonus eurų ir tikriausiai truks ilgiau kaip keturis mėnesius. Tiesa, prieš tai prokurorai atliko didžiulį darbą: byla J.Guzmanui rengta ne vienus metus.

Teigiama, kad įrodymų surinkta tokių svarių, kad atremti juos jau faktiškai neįmanoma, todėl Neūžauga bus pasiųstas už grotų į griežčiausio režimo kalėjimą iki gyvos galvos.

Teisėjas liepė nebedelsti

Kol kaltinimų sąrašas kaupėsi, El Chapo advokatai prašė nukelti bylos svarstymą – norėjo turėti daugiau laiko gynybai.

„Abi pusės mane atakavo karštligiškais skambučiais, – sakė teisėjas Brianas Coganas, kuris galiausiai nusprendė padėti tašką ir pradėti bylos svarstymą. – Prokurorai jau sukaupė daugiau medžiagos, negu reikia, kad kažkas būtų teisiamas, pavyzdžiui, kaltina J.Guzmaną jau 33 žmogžudystėmis. Pasakiau, jog atėjo metas padėti tašką ir pradėti svarstyti šią bylą.“

Jam pateikti kaltinimai dėl 17 skirtingų nusikaltimų – įskaitant vadovavimą nusikalstamą veiklą vykdžiusiam karteliui, pinigų plovimą bei reketą, neteisėtą šaunamųjų ginklų turėjimą bei suplanuotas žmogžudystes.

Vakar buvo pradėti rinkti teismo prisiekusieji.

12 prisiekusiųjų ir dar 6 papildomi komisijos nariai atrinkti griežčiausio saugumo sąlygomis ir liks anonimais.

Šie eiliniai Amerikos piliečiai į teismo posėdžius ir iš jų bus lydimi saugumo pareigūnų. Pagal JAV teismų sistemą šie žmonės ir turės nuspręsti, ar J.Guzmanas yra kaltas.

Ištraukė didelius ginklus

Buvęs Kovos su narkotikais valdybos agentas Andrew Hoganas buvo vienas pagrindinių agentų, aršiai medžiojusių J.Guzmaną.

„Niekada neprisirišau prie jo ar kitų savo taikinių. Mane visuomet vedė medžioklės instinktas, iššūkis sugauti šį vyrą. Man nerūpėjo jo legenda, asmeninės savybės. Rūpėjo tik tai, kad jis į Ameriką gabeno milžinišką kiekį narkotikų“, – pasakojo A.Hoganas.

Jis teigia, kad J.Guzmanas dabar nebeturi kelio atgal ir jau dabar kartelyje vyksta nuožmi kova dėl to, kas užims jo vietą.

Tiesa, pats El Chapo į teisinę kovą pasitelkė labai stiprų užnugarį. Jį gins daugeliui žinomas Niujorko advokatas Jeffrey Lichtmanas, kuris sėkmingai išteisino mafijos boso Johno Gotti sūnų.

Šis teisininkas vadovauja gausiai jo teisininkų komandai.

Gambino mafijos galvos sūnų Johną Gotti jaunesnįjį išteisinti padėjęs J.Lichtmanas dirba su Marcu Fernichu, kuris taip pat buvo pasamdytas Gotti šeimos.

J.Lichtmanas neišduoda, kokia bus teisinės gynybos strategija: „Mes tikimės suteikti J.Guzmanui kruopščiai paruoštą gynybą. Taip pat tikimės mesti iššūkį nusikaltėliams, kurie nori pasinaudoti J.Guzmanu kaip savo bilietu į laisvę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?