Likimo ironija: antisemitą, surengusį žudynes sinagogoje, slaugo žydai

Robertas Bowersas Pitsbergo sinagogoje nužudė 11 žydų ir sužeidė dar šešis. Likimo ironija: po susišaudymo su policija sužeistą antisemitinių pažiūrų užpuoliką dabar ligoninėje slaugo žydai.

AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“

Nov 11, 2018, 11:41 AM

Slaugas Ari Mahleris buvo pirmasis, kuris apžiūrėjo neapykanta žydams degusio Roberto Bowerso žaizdas.

„Jis tikrai nežinojo, kad ir aš esu žydas“, – sakė R.Bowersu besirūpinęs A.Mahleris.

46-erių R.Bowersas daugiau negu prieš savaitę surengė žudynes Pitsbergo sinagogoje „The Tree of Life“. Kai buvo pašautas policijos, jis šaukė, kad nekenčia žydų ir nori juos žudyti.

Tokie pat žodžiai koridoriuose aidėjo, kai vyras buvo atvežtas į Alegenio ligoninę.

Pašauto vyro sveikata čia rūpinosi ne vienas gydytojas ir slaugė. Mažiausiai trys medikai, kurie tvarkė jo žaizdas, jas siuvo ir skyrė gydymą, buvo žydai.

„Žiūrėjau, kaip jie apie mane kalba per naujienų laidas, skaičiau straipsnius apie save didžiausiuose laikraščiuose.

Naujienų centre atsidūriau todėl, kad esu žydas, mano tėvas rabinas ir aš dirbu darbą, kur už viską svarbiau – supratimas ir užuojauta. Ir štai dabar aš esu pristatomas kaip žydas slaugas, kuris rūpinosi R.Bowersu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A.Mahleris.

Nuo tada, kai tapo žymus, slaugas A.Mahleris pasidalijo ne vienu labai asmenišku įrašu apie savo vaikystę, antisemitinę patirtį. Jis liūdnai pripažino, kad išpuolis prieš žydus nesukėlė jam nuostabos, teigė, kad tai, kada įvyks kitas, – tik laiko klausimas.

„Žydai sudaro tik 2 proc. JAV populiacijos, bet 60 proc. visų nusikaltimų religiniais pagrindais įvykdomi būtent prieš žydus. Nesuprantu, kodėl žmonės taip mūsų nekenčia, bet antisemitizmas tyliai klesti“, – sakė medikas.

A.Mahleris pasakojo, kad, nepaisant to, jog R.Bowerso išpuolis jį labai sukrėtė, jis stengėsi parodyti žudikui užuojautą, kurios reikalauja jo darbas.

„Būsiu atviras: aš nemačiau blogio, kai žiūrėjau R.Bowersui į akis. Mačiau tik tai, kad jam trūksta intelekto, gilių minčių ir jis yra labai sutrikęs“, – kalbėjo A.Mahleris.

Anot mediko, R.Bowersas neturėjo tikrų draugų ir buvo lengvai paveiktas propagandos, siekė dėmesio bet kokia kaina, net jei galėjo jį gauti skriausdamas kitus.

„Jis toks žmogus, kuriuo kiti gali lengvai manipuliuoti.

R.Bowersą galima paveikti gąsdinimais“, – teigė slaugas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.