JAV ambasadorė Lenkijoje įsivėlė į konfliktą su vietos valdžia

JAV ambasadorė Lenkijoje Georgette Mosbacher susiginčijo su vietos valdžia. Diplomatė pareiškė susirūpinimą dėl žurnalistų darbo ribojimo, bet sulaukė kritikos dėl savo nekorektiško elgesio.

G.Mosbacher JAV ambasadore Lenkijoje tapo šių metų rugsėjo mėnesį.<br>AP nuotr.
G.Mosbacher JAV ambasadore Lenkijoje tapo šių metų rugsėjo mėnesį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Gazeta“ ir „Lietuvos rytas“

Dec 4, 2018, 5:49 PM

Į skandalą dėl amerikiečių bendrovei „Discovery Communications“ priklausančio lenkų kanalo įsitraukė JAV ambasadorė Lenkijoje G.Mosbacher. Ji kritikavo Lenkijos parlamentarus dėl galimo spaudos laisvės ribojimo.

Diplomatė pareiškė, kad Amerika niekada to netoleruos.

Galiausiai į viešumą išlindo ir tai, kad G.Mosbacher parašė laišką Lenkijos ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui. Laiške ji kritikavo Varšuvą, kad ji ėmėsi veiksmų prieš TVN reportažo apie lenkų neonacius autorius.

„Discovery Communications“ priklausantis lenkų kanalas TVN sausio mėnesį parodė vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuoti lenkų neonacių grupuotės nariai, pernai viename miške šventę Adolfo Hitlerio gimtadienį.

Lenkijos valdžios atstovai tvirtina, jog žurnalistai viską išsigalvojo ir surežisavo, kad pakenktų šalies įvaizdžiui ir valdantiesiems.

„Šokiruoja tai, kad vieši asmenys puola žurnalistus, kurie vykdo nepriklausomos žiniasklaidos misiją Lenkijoje“, – rašė G.Mosbacher.

Diplomatė teigė negalinti patikėti, kad Varšuva žeria priekaištus žurnalistams, parodžiusiems reportažą apie neonacius, bet nekreipia dėmesio į neonacių veiklą šalyje.

Nors TVN tikino, kad reportažą nufilmavęs operatorius dirbo su priedanga, pareigūnai liepė jam prisistatyti į apklausą dėl įtarimų propaguojant fašizmą.

Dėl jo veiksmų pradėtas baudžiamasis tyrimas. Lenkijos vidaus saugumo tarnyba netgi apsilankė operatoriaus namuose.

Tai sukėlė ne tik kanalo, bet ir JAV ambasadorės Lenkijoje nepasitenkinimą.

Tačiau kritikos neišvengė ir ji pati. Ne tik dėl to, kad laiške diplomatė padarė klaidų rašydama tiek Lenkijos premjero, tiek vidaus reikalų ministro pavardes.

Valdančiajai Teisės ir teisingumo partijai priklausanti Krystyna Pawlowicz teigė, kad „ambasadorė remia antivalstybinę TVN politiką ir negerbia teisėtai išrinktos valdžios“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?