Rusija grįžta į SSRS laikus: atgimsta senas baudžiamasis straipsnis

Rusijoje atgimsta sovietinių laikų baudžiamasis straipsnis dėl „melagingų prasimanymų, šmeižiančių sovietinę santvarką, platinimo“. Taip būtų dar labiau čiaupiamos burnos drįstantiems kritikuoti valdžią.

Rusai teigia, kad šis įstatymo projektas siūlo supančioti žiniasklaidą ir grąžinti šalį į J.Stalino ir Sovietų Sąjungos laikus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusai teigia, kad šis įstatymo projektas siūlo supančioti žiniasklaidą ir grąžinti šalį į J.Stalino ir Sovietų Sąjungos laikus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Dec 21, 2018, 6:48 AM, atnaujinta Dec 21, 2018, 6:49 AM

Į Rusijos Valstybės Dūmą pateko įstatymo projektas dėl administracinės bausmės įvedimo už neabejotinai melagingų naujienų platinimą žiniasklaidoje ir internete.

Taip pat skleidimą informacijos, kuri nepadoria forma išreiškia akivaizdžią nepagarbą visuomenei, valstybei, oficialiems valstybiniams Rusijos simboliams, konstitucijai ir institucijoms, vykdančioms valdžios funkciją.

Kas nustatys, melaginga tai ar teisinga informacija, jau aišku. Cenzoriaus funkcijas perims valdžia. Ji išaiškins, kokiais atvejais bus baudžiama.

Baudos ir sodinimas

Įstatymo projekte nurodytos ir bausmės nusižengusiems. Piliečiai, vienu ar kitu klausimu išsakę savo nuomonę, kurią valdžia įvertins kaip melagingą ar nepadorią, turės mokėti 3–5 tūkst. rb (39–66 eurus) arba sės į kalėjimą 15 parų.

Už tokį nusižengimą pareigūnai turės sumokėti 30–50 tūkst. rb (394–656 eurus), o juridiniai asmenys – nuo 400 tūkst. (5,2 tūkst. eurų) iki 1 mln. rb (13 tūkst. eurų).

Tai reiškia, kad bus padėtas lygybės ženklas tarp smulkių nusikaltėlių ir individualių tinklaraštininkų – jie galės būti trumpam pasodinti už grotų.

O neparankios žiniasklaidos priemonės žlugdomos didžiulėmis baudomis.

Bijotų skelbti naujienas

Ką gi stabdytų? Tarkime, atsitiktų koks nors įvykis ir kažkas bandytų išpūsti aukų skaičių, išryškinti įvykio padarytą žalą.

„Tai apims bandymus sąmoningai padaryti žalą“, – sakė vienas įstatymo projekto autorių, Valstybės Dūmos Pilietinės visuomenės ugdymo komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Dmitrijus Viatkinas.

Tai reiškia, kad jei dabar įvyktų naujasis Černobylis, apie jį gyventojai nesužinotų, nes visapusiškos informacijos neturėtų niekas, o bet kokias „netikras naujienas“ iš nepatvirtintų teisėsaugos ar gelbėtojų šaltinių sustabdytų prokuratūra.

Dėl draudimo kategorijos „nepadorus“ – dar paprasčiau.

„Negalima įžeidinėti prezidento, vyriausybės, Valstybės Dūmos, Federacijos Tarybos, spausdinti įžeidžiančių nuotraukų, „memų“ ir koliažų“, – be užuolankų sako Rusijos prezidento administracijos valdininkas.

Tad kol Amerikos vadovas Donaldas Trumpas savo kritikams pats atrėžia socialiniuose tinkluose, Rusijoje valdžia „skriaudėjus“ bandytų sumalti į miltus dar prieš jiems drįstant prabilti.

Grįžimas į SSRS laikus

Įstatymo projektas sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą.

„Netikiu, kad pataisos gali būti priimtos. Jos pernelyg absurdiškos ir iš esmės apriboja žiniasklaidos darbą Rusijoje.

Jau priimtos 77 žiniasklaidos įstatymo pataisos, kurios suvaržo jų darbą.

Bet naujosios – perdėtos. Joms įsigaliojus būtų galima stabdyti bet kokios žiniasklaidos priemonės veiklą be teismo – tiesiog nualinti jas didelėmis baudomis“, – tvirtino vyriausiasis laikraščio „Moskovskij komsomolec“ redaktorius ir Maskvos žurnalistų sąjungos vadovas Pavelas Gusevas.

„Naujoji įstatymo leidėjų iniciatyva suteikia valdžiai naują patogų instrumentą, kurį jie panaudos prieš tuos, kurie platina valdžiai neparankią ir jai nemalonią informaciją. Iniciatyva gali tapti instrumentu pasmaugti nepriklausomus leidinius, juos sužlugdyti“, – savo nuomonę išplatino vienas autoritetingiausių Rusijos laikraščių „Vedomosti“.

Šis leidinys mano, jog pagal prasmę naujasis įstatymo projektas reiškia sovietinio baudžiamojo 190.1 straipsnio dėl „neabejotinų melagingų prasimanymų, šmeižiančių sovietinę valstybinę ir visuomeninę santvarką“ grįžimą.

Remiantis šiuo straipsniu Sovietų Sąjungoje į kalėjimus ir lagerius buvo siunčiami daugelis to laiko disidentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.