Katalonai akylai stebi nepriklausomybės referendumo organizatorių teismą

Ispanijos teismas šiandien pradeda svarstyti vieną jautriausių bylų per visą šalies demokratinį laikotarpį. Pradedamos nagrinėti Katalonijos nepriklausomybės referendumą organizavusių asmenų bylos.

Katalonijos nepriklausomybę palaikantys politikai paragino Madridą vykdyti teisingą demokratinį procesą. Tuo metu tūkstančiai ispanų per protestus gatvėse ragino valdžią nedaryti nuolaidų separatistams ir skirti jiems griežtą bausmę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Katalonijos nepriklausomybę palaikantys politikai paragino Madridą vykdyti teisingą demokratinį procesą. Tuo metu tūkstančiai ispanų per protestus gatvėse ragino valdžią nedaryti nuolaidų separatistams ir skirti jiems griežtą bausmę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 4:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2019, 5:31 PM

Katalonų separatistų lyderių teismo procesas transliuojamas per televiziją. Regiono separatistai akylai seks, ar Ispanijos aukščiausiojo teismo teisėjai sugebės išlikti nešališki, rašo AP.

Mat dar gerokai iki prasidedant bylos svarstymui katalonai kaltino Aukščiausiąjį teismą pataikavimu Madridui, apšaukė Ispanijos valdžios marionete.

„Tai nebus teisingumo įvykdymas, tai bus pamokymas skiriant bausmę, – agentūrai AP sakė tvirtino teisiamųjų Jordi Turullas. – Jie tiesiog dekoruos teisiniais sprendimais tai, kas buvo nutarta iš anksto.“

Tačiau Ispanija pabrėžia, kad šį teismo procesą ne tik siekiama padaryti kuo skaidresnį, bet ir detaliai išnagrinėti atvejus, kurie ateityje gali būti svarbūs ir kitoms Europos valstybėms.

„Tai pati svarbiausia byla nuo tada, kai 1977-aisiais Ispanija tapo demokratine šalimi po diktatoriaus generolo Francisco Franco mirties, – teigė Aukščiausiojo teismo teisėjas Carlosas Lesmesas. – Tai bus ta byla, kurią nagrinėjant bus paisoma aukščiausių Europos Sąjungos standartų.

Aš tikrai tikiu, kad kuriama didžiulė šmeižto kampanija, kuria siekiama diskredituoti Ispanijos teisinę sistemą. Bet tai tėra kaltinamųjų gynybos strategijos dalis.“

C.Lesmesas visiems, kaltinantiems Aukščiausiąjį teismą pataikavimu Madrido vyriausybei, siūlo pažvelgti į pastarojo meto sprendimus, kurie buvo nepalankūs valdžios atstovams.

Ne vienas buvusio premjero Mariano Rajoy partijos narys buvo nuteistas dėl lėšų grobstymo, dėl to paties nusikaltimo kliuvo ir Ispanijos karaliaus svainiui.

12 asmenų, padėjusių organizuoti Katalonijos nepriklausomybės referendumą 2017 metų spalio 1-ąją, bus teisiami dėl skirtingų kaltinimų. Kai kuriems jų gresia net iki 25 metų kalėjimo.

Teisme liudys apie 500 žmonių, įskaitant buvusį Ispanijos premjerą M.Rajoy, Katalonijos regiono ir centrinės valdžios atstovus. Bylos svarstymas truks apie tris mėnesius, o galutinis bylos sprendimas paaiškės dar vėliau.

Tačiau įtampa tvyro ne tik katalonų stovykloje, bet ir dabartinio šalies premjero vyriausybėje. Dešiniąsias partijas palaikantys ispanai piktinasi bet kokiomis nuolaidomis katalonams.

Sekmadienį Madride dešimtys tūkstančių ispanų dalyvavo proteste prieš premjerą Pedro Sanchezą.

Žmonės piktinosi, jog P.Sanchezo vyriausybė sutiko su katalonų separatistų prašymu, kad ateityje nepriklausomas pranešėjas dalyvautų derybose su katalonų partijomis. Dešinieji dėl šio žingsnio apkaltino valdžią išdavyste.

P.Sanchezas, pasak protestuotojų, užima kompromisinę poziciją Katalonijos klausimais, nes tikisi regiono partijų paramos jo vyriausybės parengtam biudžetui. Jeigu P.Sanchezui nepavyks patvirtinti biudžeto, jis gali paskelbti parlamento rinkimus prieš 2020 metus, kai turi baigtis jo kadencija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.