Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė sieks parlamentarų pritarimo naujai „Brexit“ strategijai

Britų ministrės pirmininkės Theresos May trečiadienį laukia parlamentarų balsavimas dėl jos naujai persvarstytos „Brexit“ strategijos, sudarančios sąlygas galimam prašymui atidėti Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos, jei nebus pritarta vyriausybės vadovės sudarytam „skyrybų“ susitarimui.

 Th.May prašys parlamentarų pritarti antradienį išdėstytam trijų žingsnių planui, pagal kurį ji turėtų daugiau laiko bandyti pertaisyti „skyrybų“ susitarimo projektą, suderėtą daugiau kaip prieš tris mėnesius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Th.May prašys parlamentarų pritarti antradienį išdėstytam trijų žingsnių planui, pagal kurį ji turėtų daugiau laiko bandyti pertaisyti „skyrybų“ susitarimo projektą, suderėtą daugiau kaip prieš tris mėnesius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 2:14 PM

Th.May prašys parlamentarų pritarti antradienį išdėstytam trijų žingsnių planui, pagal kurį ji turėtų daugiau laiko bandyti pertaisyti „skyrybų“ susitarimo projektą, suderėtą daugiau kaip prieš tris mėnesius.

Pagal naująjį planą, jei vyriausybės vadovei iki kovo 12 dienos nepavyks pasiekti susitarimo, kuriam pritartų parlamentas, Th. May kovo 13-ąją sušauks balsavimą dėl išstojimo be sutarties, o jei šis pasiūlymas būtų atmestas, kovo 14 dieną įvyktų naujas balsavimas dėl „Brexit“ atidėjimo.

Trečiadienį laikraštyje „Daily Mail“ Th.May sakė, kad teikia pirmenybę susitarimui, pagal kurį „Brexit“ įvyktų kovo 29 dieną, ir paragino parlamentą per balsavimą tai palaikyti.

Parlamentas turėtų „atlikti savo pareigą, kad mūsų šalis galėtų eiti į priekį“, rašė ji.

Ministrė pirmininkė, kurios susitarimą su ES lyderiais, pasiektą praėjusių metų pabaigoje, sausio mėnesį ryžtingai atmetė britų parlamentas, nuolat atmesdavo galimybę atidėti „Brexit“.

Tačiau antradienį ji buvo priversta pakeisti poziciją iškilus masinio jos ministrų atsistatydinimo grėsmei. Atsistatydinti grasinantys vyriausybės nariai nuogąstauja, kad Britanija kovo 29-ąją išstos be sutarties.

Antradienį vyriausybė paskelbė atnaujintą pasirengimo tokiam scenarijui vertinimą, kuriame sakoma, kad dauguma verslo įmonių nėra pasirengusios naujam prekybos režimui.

Vyriausybė taip pat perspėjo, kad tikriausiai didės kai kurių maisto produktų, ypač šviežių vaisių ir daržovių, kainos, o tai galėtų „padidinti ar sukelti stygių“.

Tačiau Th.May kurso pakeitimas jau papiktino griežto „Brexit“ šalininkus jos pačios Konservatorių partijoje. Įtakingas parlamentaras Jacobas Reesas-Moggas perspėjo, kad „bet koks „Brexit“ atidėjimas yra sąmokslas sustabdyti „Brexit“.

Balsavimų virtinė

Th.May trečiadienį nuo 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku taip pat laukia balsavimų virtinė dėl įvairių parlamentarų pateiktų pataisų, įskaitant bendrus partijų pasiūlymus dėl jos antradienio įsipareigojimų įtvirtinimo.

Daug parlamentarų vis dar nerimauja dėl išstojimo be sutarties perspektyvos, o griežto „Brexit“ šalininkai nori keisti sutartyje numatytą „apsidraudžiamąją priemonę“ (backstop), kuria siekiama užtikrinti, kad bet kokio scenarijaus atveju Airijos siena liktų atvira.

J.Reesas-Moggas sakė, kad parlamentarai negalės blokuoti išstojimo be sutarties. BBC radijui jis teigė, kad jeigu vis tiek nebus daugumos, remiančios ministrės pirmininkės susitarimą, net ir po atidėjimo „vis tiek būsime toje pačioje situacijoje“.

Jis išdėstė, kokių pakeitimų reikia Th.May susitarimui, kad jis jam pritartų. Pasak jo, jis galėtų paremti susitarimą, „jei būtų aiški data“ dėl „apsidraudžiamosios priemonės“ pabaigos.

Leiboristų parlamentarės Yvette Cooper (Ivet Kuper) ir torių eilinio deputato Oliverio Letwino pateikta pataisa siekiama įtvirtinti Th. May įsipareigojimus ir padėti pateikti „būtinus įstatymus išstojimo datai pakeisti“.

Tuo tarpu pagrindinė opozicinė Leiboristų partija pateiks pataisą su penkiais reikalavimais, įskaitant reikalavimą Britanijai po „Brexit“ pasilikti muitų sąjungoje su ES.

Pirmadienį partijos pozicija reikšmingai pasikeitė jos lyderiui Jeremy Corbynui paskelbus, kad partija parems antrą referendumą dėl „Brexit“, jeigu, kaip tikėtina, nebus priimti jo reikalavimai.

Antro referendumo šalininkai iš įvairių partijų taip pat pateikė pataisą šiam procesui kitą mėnesį inicijuoti.

Nesitikima, kad ši pataisa bus priimta Bendruomenių Rūmuose, kur dauguma deputatų, kaip manoma, vis dar nepritaria antram referendumui.

„Pratęsti galima, bet kokiu tikslu?“

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier trečiadienį pareiškė, kad galimybė atidėti Britanijos pasitraukimą iš Bendrijos yra, bet tik tuo atveju, jeigu Londonas nuodugniai paaiškins, ką darys gavęs papildomai laiko.

Be to, bet kokiam šio proceso pratęsimui turėtų pritarti visos kitos 27 ES narės, M.Barnier sakė Prancūzijos radijui „France Info“.

„Ir klausimas, kurį jos nedelsdamos užduos: „Kokiu tikslu?“ Būtent tai lems bet kokio pratęsimo trukmę“, – nurodė jis.

Šalys sieks užsitikrinti, kad pasibaigus papildomam laikui „neatsidurtume (tokioje pačioje) aklavietėje kaip dabar“. Derybininkas atkreipė dėmesį, kad anksčiau numatyta „Brexit“ data – kovo 29-oji – buvo „Britanijos pasirinkimas“.

„Kalbant objektyviai, mums reikia ne daugiau laiko, o sprendimo“, – sakė M. Barnier ir pridūrė, kad jis tebėra pasiryžęs siekti, kad būtų priimta išstojimo sutartis.

„Neteisinga sakyti, kad scenarijus „be sutarties“ yra labiausiai tikėtinas. Taip gali nutikti, bet nelabai tikėtina“, – aiškino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.