Į postą išrinko valdžios kritikę: Slovakiją valdys pirmoji moteris

Arši valdžios kritikė ir kovotoja su korupcija Zuzana Čaputova laimėjo Slovakijos prezidento rinkimus. 45-erių advokatė, antrajame ture įveikusi eurokomisarą, taps pirmąja šalies prezidente moterimi.

Kovotoja su korupcija Z.Čaputova – teisininkė, kuri ėmėsi aplinkosaugos bylų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kovotoja su korupcija Z.Čaputova – teisininkė, kuri ėmėsi aplinkosaugos bylų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 9:57 AM

Aplinkosaugos klausimais besirūpinusi advokatė Z.Čaputova surinko 58,4 proc. balsų, o jos oponentas antrajame prezidento rinkimų ture eurokomisaras Marošas Šefčovičius – apie 41,6 proc.

Kadenciją bebaigiantis prezidentas Andrejus Kiska neslėpė simpatijų Z.Čaputovai ir pareiškė, kad „Slovakija yra moralinėje krizėje, todėl jai reikia tokios prezidentės kaip Z.Čaputova“.

„Daugelis šalių mums tikriausiai pavydi, nes mes išsirinkome prezidentę, kuri yra doros simbolis“, – sakė A.Kiska.

Naujokė politikoje Z.Čaputova į rinkimus ėjo su šūkiu „Kovok su blogiu“.

Rinkimų kampanijos metu Z.Čaputova žadėjo pradėti sistemines teisėtvarkos reformas, gerinti socialinę apsaugą senyvo amžiaus gyventojams ir stiprinti aplinkosaugą.

Z.Čaputovai prezidento rinkimai nebuvo pirma rimta gyvenimo kova – naujoji prezidentė 2016 m. išpopuliarėjo sulaukusi aplinkosaugos apdovanojimo už sėkmingą planuoto sąvartyno gimtajame Pezinoko mieste blokavimą.

Pernai ji itin aktyviai dalyvavo tūkstantiniuose protestuose dėl žurnalisto Jano Kuciako, tyrusio valdžios ryšius su Italijos mafija, nužudymo praėjusių metų vasarį.

Ši žmogžudystė privertė tuometį premjerą Robertą Fico atsistatydinti, tačiau jis liko „Smer-SD“ lyderis ir artimas dabartinio premjero Peterio Pellegrini sąjungininkas.

P.Pellegrini sakė su naująja prezidente besitikintis „konstruktyvaus bendradarbiavimo“.

Prieš antrąjį turą moteris sulaukė Jozefo Kuciako – nužudyto žurnalisto J.Kuciako brolio paramos. Pastarasis smerkė M.Šefčovičių dėl jo ryšių su dabartine vyriausybe.

„Tikrai nebalsuosiu už oligarchų remiamus žmones ir tuos, kurie iš manęs atėmė brolį ir brolienę“, – sakė nužudytojo brolis.

Slovakijos prezidentas renkamas penkeriems metams, daugiausia dviem kadencijoms iš eilės.

Nors šalyje prezidento postas yra reprezentacinis, šalies vadovas ratifikuoja tarptautines sutartis, skiria aukščiausio rango teisėjus, gali vetuoti parlamentarų priimtus įstatymus.

Parengta pagal ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.