D. Trumpas sako „nieko nežinantis“ apie „WikiLeaks“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė „nieko nežinantis“ apie „WikiLeaks“, kai susitaršęs šios paslaptis viešinančios interneto svetainės įkūrėjas Julianas Assange'as buvo išvilktas iš Ekvadoro ambasados Londone.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė „nieko nežinantis“ apie „WikiLeaks“, kai susitaršęs šios paslaptis viešinančios interneto svetainės įkūrėjas Julianas Assange'as buvo išvilktas iš Ekvadoro ambasados Londone.<br> AP nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė „nieko nežinantis“ apie „WikiLeaks“, kai susitaršęs šios paslaptis viešinančios interneto svetainės įkūrėjas Julianas Assange'as buvo išvilktas iš Ekvadoro ambasados Londone.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 4:03 PM

Toks JAV lyderio komentaras labai skiriasi nuo tų pagyrų, kurias jis, kad būdamas kandidatas, paskutinėmis 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos savaitėmis žarstė J. Assange'o programišių organizacijai. Anuomet jis buvo pareiškęs: „Man labai patinka „WikiLeaks“!“

Paklaustas apie J. Assange'o areštą šį ketvirtadienį, D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose atsakė: „Tai ne mano dalykas. Žinau, kad tai kažkaip susiję su Julianu Assange'u. Mačiau, kas vyksta su Assange'u, ir tai spręs, kaip įsivaizduočiau, daugiausia generalinis prokuroras, kuris dirba puikiai. Taigi, spręs jis. Aš iš tikrųjų nieko apie jį nežinau.“

„Ne mano reikalas gyvenime“, – pridūrė prezidentas.

Tačiau „WikiLeaks“ D. Trumpo reikalas buvo 2016 metais, kai jis sveikino jo kampanijai suteiktą politinį postūmį ir varžovės Hillary Clinton rinkimų kampanijos elektroninių laiškų paviešinimą.

Tą pačią spalio dieną, kai pasirodė per televizijos laidos „Access Hollywood“ filmavimą 2005 metais padarytas įrašas, kuriame D. Trumpas gyrėsi grabinėjęs moteris, „WikiLeaks“ pradėjo skelbti H. Clinton pakenkusius jos kampanijos vadybininko Johno Podestos elektroninius laiškus.

D. Trumpas ir jo sąjungininkai, kurių laukė sunki kova paskutinį kampanijos mėnesį, pasinaudojo šiais nelegaliai nutekintais laiškais ir pavertė juos galingu savo ginklu.

„WikiLeaks“, man labai patinka „WikiLeaks“!“ – Pensilvanijoje tada sakė D. Trumpas, o Mičigane paskelbė: „Šita „WikiLeaks“ tarsi rastas lobis.“

„Man labai patinka skaityti „WikiLeaks“, – pridūrė jis Ohajuje.

Bendrai D. Trumpas „WikiLeaks“ liaupsino daugiau kaip 100 kartų, o J. Assange'o plakatas kabėjo respublikonų debatų būstinės užkulisiuose.

Nė karto mitingų scenose D. Trumpas nepareiškė jokių nuogąstavimų dėl to, kaip „WikiLeaks“ gavo H. Clinton kampanijos elektroninius laiškus, ar dėl įtarimų pavogus svarbią JAV vyriausybės informaciją, kurie nulėmė ketvirtadienį oficialiai J. Assange'ui pareikštus kaltinimus.

JAV teisingumo departamentas daug metų stebėjo J. Assange'ą dėl „WikiLeaks“ vaidmens paskelbiant tūkstančius vyriausybės paslapčių. Jis buvo svarbi specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus figūra; tyrėjai aiškinosi, kaip „WikiLeaks“ gavo elektroninius laiškus, pavogtus iš demokratų grupių.

2017 metais paklaustas apie J. Assange'ą, D. Trumpas sakė, kad „nei remia, nei neremia“ šios svetainės sprendimo paskelbti pavogtus elektroninius laiškus, ir nurodė, kad nedalyvaus JAV vyriausybei sprendžiant dėl J. Assange'o arešto.

„Nedalyvauju tame sprendime“, – tuomet naujienų agentūrai AP sakė D. Trumpas ir pridūrė: „Bet jei jie nori tai daryti (areštuoti), aš neprieštarauju.“

Teisingumo departamentas dabar apkaltino J. Assange'ą dalyvavus įsilaužimo į kompiuterius sąmoksle ir susimokius su translyte Chelsea Manning, kuri tuomet buvo kariuomenės žvalgybos analitikas Bradley Manningas, įsilaužti į slaptą vyriausybės kompiuterį.

Už vieną kaltinimą sąmokslu įsilaužti į kompiuterį gresia įkalinimas iki penkerių metų, bet Teisingumo departamentas, priklausomai nuo surinktų įrodymų, gali pridėti daugiau kaltinimų.

Ch. Manning, 2013 metais nuteista už JAV karinių paslapčių perdavimą „WikiLeaks“, praėjusį mėnesį buvo vėl suimta už tai, kad atsisakė duoti parodymus didžiosios žiuri tyrime apie vyriausybių paslaptis viešinančią grupę. Tai rodytų, kad prokurorai dar tęsia tyrimą.

Neaišku, kodėl šis J. Assange'ui iškeltas kaltinimas, kuris pernai buvo įslaptintas, dabar paviešintas, ir kodėl australas buvo sulaikytas šiuo metu – kelios savaitės po R. Muellerio tyrimo pabaigos.

Nė vienas šios bylos kaltinimų nėra susijęs su Rusijos kišimusi į JAV prezidento rinkimus ar „WikiLeaks“ vaidmeniu skelbiant elektroninius laiškus, kuriuos iš demokratų pavogė Rusijos žvalgybos operatyvininkai.

J. Assange'o advokatė anksčiau sakė, kad jis ketina priešintis bet kokiems JAV kaltinimams jo atžvilgiu.

Australijos žurnalistas J. Assange'as 2012 metais gavo prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Londone ir ten gyveno septynerius metus. Prieglobsčio jis pasiprašė Didžiojoje Britanijoje priešindamasis išdavimui Švedijai dėl kaltinimų lytine prievarta, kurie vėliau buvo panaikinti.

Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno 2018 metų liepos pabaigoje pareiškė, kad J. Assange'as turės palikti šalies ambasadą, tačiau konkrečių terminų neįvardijo.

Tų pačių metų spalį „WikiLeaks“ įkūrėjas pareiškė, kad Ekvadoras siekia išvaryti jį iš ambasados, o L. Moreno esą jau priėmė sprendimą atšaukti jam suteiktą prieglobstį.

Britų policija nurodė, kad J. Assange'as ketvirtadienį buvo areštuotas dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo Jungtinėje Karalystėje ir gavus ekstradicijos prašymą iš Jungtinių Valstijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?