Ukrainos prezidento rinkimų finišo tiesiojoje – ir šou elementai

Likus mažiau nei savaitei iki antrojo Ukrainos prezidento rinkimų turo, šalies gyventojai stebi tikrą šou. Po neįvykusių sekmadienio debatų dabar spėliojama, ar kandidatai vis dėlto išdrįs susitikti akis į akį.

Į olimpinį Kijevo stadioną atvykusį P.Porošenką pasitiko gausus būrys jo šalininkų, tačiau V.Zelenskis nepasirodė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Į olimpinį Kijevo stadioną atvykusį P.Porošenką pasitiko gausus būrys jo šalininkų, tačiau V.Zelenskis nepasirodė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2019, 7:40 PM

Ukrainos prezidento rinkimų šįmet nuobodžiais tikrai nepavadinsi.

Netrūksta ne tiktai aršios dabartinio lyderio 53 metų Petro Porošenkos ir jo varžovo 41-erių Volodymyro Zelenskio retorikos, bet ir sunkiai suvokiamų šou elementų.

Į debatus neatvyko

Sekmadienį dabartinis Ukrainos lyderis atvyko į Kijevo olimpinį stadioną, kur buvo sugalvojęs debatus su komiku V.Zelenskiu, tačiau pastarasis pasirodyti nesiteikė.

„Aš atėjau, o tavęs nėra“, – juokavo P.Porošenka užtraukęs šalyje gerai žinomą dainą.

Į stadioną atėjo ne tik jis, bet ir dar maždaug penki tūkstančiai žmonių. Bent jau tokius skaičius pateikė Kijevo policija.

Bet V.Zelenskio komanda pareiškė, kad jokie debatai sekmadienį ir neturėjo vykti. Esą P.Porošenka tiesiog surengė savo agitacinį mitingą stadione.

„Buvo įvardyta, kad mes laukiame Petro Oleksejevičiaus balandžio 19 dieną 19 val. Olimpiniame stadione.

Jeigu ne, tai mums atrodo, kad Petro Oleksejevičius tiesiog nori išvengti šių debatų, – teigė V.Zelenskio rinkimų štabo atstovas ryšiams su žiniasklaida Dmytro Razumkovas. – Tai, kad stadione šiandien nebus V.Zelenskio, buvo iš anksto žinoma.

Tai kažkodėl P.Porošenka degė noru ten ateiti. Jis padarė tai, ką norėjo. Bet debatai šiandien neturėjo vykti.“

D.Razumkovas pridėjo, kad P.Porošenka surengė savo agitacinį mitingą, o tokioje reklaminėje akcijoje V.Zelenskis tikrai nesiruošia dalyvauti.

Ruošiasi dviem susitikimams

Po neįvykusių debatų P.Porošenkos rinkimų štabas pareiškė, kad su V.Zelenskio komanda dabar vyksta rimtos derybos dėl galimo susitikimo.

„Kad jie neturėtų jokių iliuzijų – šiandien buvo tiktai repeticija. Dabar rimtai su V.Zelenskio štabu deramės dėl galimybės surengti debatus tiek stadione, tiek nacionalinės televizijos studijoje.

Tai reiškia, kad jeigu jis išdrįs, balandžio 19 dieną laukia du susitikimai“, – pareiškė P.Porošenkos patarėjas Jurijus Biriukovas.

Atsakyti suskubo ir pats V.Zelenskis, kaip jau tapo įprasta – pasidalinęs vaizdo kreipimusi į P.Porošenką savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Jis kritikavo dabartinį Ukrainos prezidentą, esą jis nedirba savo darbo, bet „bėgioja per televizijos kanalus norėdamas sutikti V.Zelenskį, lekia į stadioną ir darytis tyrimų.“

Tiesa, V.Zelenskis, matyt, pamiršo, kad atlikti tyrimus, kurie parodytų, ar kandidatai nevartoja alkoholio ir narkotikų, pasiūlė jis pats. Surengti debatus stadione taip pat pasiūlė komikas.

„Šoumenas gali tapti prezidentu, tačiau blogiau, kai prezidentas tampa šoumenu.

Debatai – balandžio 19 dieną, o iš tiesų jie vyksta kasdien“, – apibendrino V.Zelenskis.

Pasidalijo į stovyklas

Ukrainos visuomenė pasidalijo į dvi stovyklas.

Vieni peikia V.Zelenskį už tai, kad jis visais įmanomais būdais stengiasi išvengti debatų su P.Porošenka, kiti – stoja už jį mūru ir tikina, kad komikas elgiasi teisingai.

„Pirmiausia V.Zelenskis sakė, kad debatai turėtų įvykti balandžio 19 dieną.

Antra, jis yra pirmojo rinkimų turo laimėtojas ir tai jis turi diktuoti žaidimo taisykles“, – socialiniame tinkle komentavo ukrainietė Ana Ivkina.

Tačiau tiek į stadioną atvykę jos tautiečiai, tiek ir P.Porošenką socialiniuose tinkluose palaikantys ukrainiečiai V.Zelenskiui negailėjo aštrių žodžių.

„Tai pirmiausia yra nepagarba dabartiniam prezidentui. Juk reikia turėti bent kiek pagarbos.

V.Zelenskis jos nerodo ne tiktai prezidentui, bet ir žurnalistams, televizijos žiūrovams, visai tautai.

Jo šūkis, matyt yra „Aš jums nieko neskolingas“. Galvokite, tautiečiai“, – socialiniame tinkle rašė Niara Mustafajeva.

Parengta pagal „Unian“, 24TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.