Jaredas Kushneris: JAV taikos Artimuosiuose Rytuose planą pateiks po Ramadano

JAV prezidento Donaldo Trumpo žentas Jaredas Kushneris antradienį pareiškė, kad seniai laukiamą savo planą dėl taikos Artimuosiuose Rytuose pateiks po musulmonų šventojo Ramadano mėnesio, šiemet pasibaigsiančio birželio pradžioje.

J.Kushneris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kushneris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-23 20:28, atnaujinta 2019-04-24 08:21

Jis pridūrė, kad į siūlomą schemą bus įtrauktas „reikšmingas verslo planas“ palestiniečiams.

J. Kushneris žurnalo „Time“ forume sakė, jog tikėjosi pasiūlymą pateikti praėjusių metų pabaigoje, bet tuomet Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sušaukė rinkimus, o dabar jam dar reikia laiko koalicijai suformuoti.

„Kai tai bus padaryta, tikriausiai jau bus Ramadano vidurys, tad mes palauksime, kol baigsis Ramadanas, ir tada pateiksime savo planą“, – sakė J. Kushneris, kuris taip pat yra D. Trumpo aukšto rango patarėjas.

J. Kushnerio planai jau anksčiau buvo skeptiškai įvertinti palestiniečių, sakiusių, kad D. Trumpas nebegali būti sąžiningas derybų tarpininkas, kai priėmė istorinį sprendimą pripažinti ginčijamą Jeruzalės miestą Izraelio sostine.

Tačiau D. Trumpo žentas, kurio paties vaidmuo kelia abejonių dėl jo šeimos ilgalaikių ryšių su B. Netanyahu, sakė tebeturįs vilčių, kad jo „neįprastas metodas“ bus vaisingas.

„Manau, jeigu žmonės susitelks į senuosius tradicinius derybų punktus, mes niekada nepadarysime pažangos“, – tvirtino jis.

J. Kushneris nesutiko atsakyti, ar pagal naująjį planą išliks Jungtinių Valstijų ilgametis palaikymas užmojams įkurti palestiniečių valstybę. D. Trumpo administracija yra užsiminusi, kad ketina šios pozicijos atsisakyti, bet J. Kushneris sakė, kad į planą bus įtraukta investicijų programa, turinti sustiprinti palestiniečių ekonomiką.

„Mūsų dėmesys iš tikrųjų nukreiptas iš apačios į viršų – kaip padaryti palestiniečių gyvenimą geresnį, ką būtų galima išspręsti, kad šios sritys taptų palankesnės investicijoms?“ – aiškino jis.

„Sprendžiame visus pagrindinius statuso klausimus, bet taip pat parengėme reikšmingą verslo planą visam regionui“, – pridūrė J. Kushneris.

Kompromisai abiem pusėms

J. Kushneris taip pat sakė, kad šiuo planu bus sprendžiamos Izraelio saugumo problemos.

„Manau, kad darome tai, kas leis Izraeliui išlaikyti saugumą, bet bus abiem pusėms sunkių kompromisų“, – žadėjo jis.

B. Netanyahu per rinkimų kampaniją žadėjo aneksuoti dalį Vakarų Kranto teritorijų, kuriose yra apsigyvenę žydų naujakuriai. Toks žingsnis faktiškai sužlugdytų palestiniečių seniai puoselėjamas viltis įgyti savo valstybę.

Izraelio lyderis antradienį sakė planuojąs pavadinti naują gyvenvietę okupuotose Golano Aukštumose D. Trumpo vardu, reikšdamas padėką už JAV lyderio sprendimą pripažinti Izraelio suverenumą šioje teritorijoje.

D. Trumpas praeitą mėnesį pažeidė ilgai gyvavusį tarptautinį konsensusą, paskelbęs, kad pripažįsta Izraelio pretenzijas į dalį strategiškai svarbaus plokščiakalnio – Sirijos teritorijos, užgrobtos per 1967 metų Šešių dienų karą.

Šis sprendimas buvo paskelbtas likus vos dviem savaitėms iki įtemptų Izraelio rinkimų, per kuriuos B. Netanyahu užsitikrino rekordinę penktąją kadenciją.

D. Trumpo administracija taip pat sumažino finansavimą palestiniečių pabėgėliams ir jų palikuoniams padedančiai Jungtinių Tautų agentūrai.

Praeitais metais JAV finansavimas šiai agentūrai buvo sumažintas 300 mln. dolerių. Jai buvo pervesta tik 60 mln. dolerių, bet Vašingtonas pareiškė kitos tokios sumos nebeskirsiantis.

J. Kushneris taip pat yra užmezgęs glaudžius asmeninius ryšius su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, siekdamas užsitikrinti svarbių regiono veikėjų palaikymą jo būsimajam taikos planui.

Tačiau sosto įpėdinis yra plačiai kritikuojamas dėl jo numanomo vaidmens nužudant Saudo Arabijos žurnalistą Jamalą Khashoggi karalystės konsulate Stambule.

Antradienį J. Kushneris nepateikė tiesaus atsakymo į klausimą apie pranešimus, kad JAV žvalgybos tarnybos yra padariusios išvadą, jog princas įsakė nužudyti žurnalistą.

„Neketinu ginčyti Amerikos žvalgybos tarnybų rekomendacijų. Taip pat neketinu kalbėti apie nieką, kas yra susiję su žvalgyba“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.