Laukia pirmasis pasimatymas: lyderiai turi skirtingus tikslus

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas atkeliavo pas Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną: jau rytoj jie susitiks Rytų Rusijos mieste Vladivostoke, vos kelios valandos kelio nuo Šiaurės Korėjos.

Kim Jong-unas (nuotr. kairėje) rytoj Vladivostoke pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br> lrytas.lt koliažas.
Kim Jong-unas (nuotr. kairėje) rytoj Vladivostoke pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br> lrytas.lt koliažas.
Kim Jong-unas (nuotr. kairėje) rytoj Vladivostoke pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas (nuotr. kairėje) rytoj Vladivostoke pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas rytoj Vladivostoke pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas rytoj Vladivostoke pirmą kartą susitiks su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 1:29 PM

Šis susitikimas rengiamas praėjus porai mėnesių po nepavykusių Kim Jong-uno ir Donaldo Trumpo derybų Hanojuje. Tačiau šį kartą abiejų pusių siekiai veikiausiai bus gana skirtingi.

Sovietų Sąjunga kadaise buvo pagrindinė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, teikusi jai ekonominį bendradarbiavimą, kultūrinius mainus ir pagalbą. Sovietai Šiaurės Korėjai perdavė ir pirmąją jų branduolinę patirtį.

Po geležinės uždangos griūties valstybės nutolo: suaižėjus bendram ideologiniam pagrindui neliko priežasties ypatingai draugystei ir paramai. O kaip eilinė prekybos partnerė Šiaurės Korėja Rusijai nebuvo patraukli.

„Vis dėlto nuo XXI amžiaus pradžios Rusijos santykiai su Vakarais nuosekliai prastėjo ir Rusija pradėjo remti valstybes pagal seną logiką, kad mano priešo priešas yra mano draugas“, – sako Seulo Kookmino universiteto profesorius Andrejus Lankovas.

Pastarąjį kartą Rusijos ir Šiaurės Korėjos vadovų susitikimas vyko 2011 metais, tuomet susitiko tuometis prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir Kim Jong-uno jau velionis tėvas Kim Jong-ilas.

Hanojaus viršūnių susitikimas baigėsi be jokio susitarimo ar pažangos dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos programos.

Tokios baigties Šiaurės Korėjos vadovybė nesitikėjo – siekta kompromiso, kuris bent kiek palengvintų tarptautines sankcijas, ribojančias jos ekonomiką.

„Jeigu JAV pozicija nesikeis, labai mažai tikėtina, kad Šiaurės Korėja sulauks sankcijų palengvinimo ir galės vėl prekiauti su išoriniu pasauliu“, – teigia A.Lankovas.

Todėl Šiaurės Korėja stengiasi užmegzti kontaktą su visais, su kuo tik gali: Pchenjanui naudinga viskas nuo tikro progreso iki bent simbolinės diplomatinės paramos.

Korėjiečiai taip pat siekia parodyti Jungtinėms Valstijoms, kad jie nėra visai izoliuoti.

„Jeigu galėtų įrodyti, kad kitos didžiosios galybės juos vis dar remia, tai suteiktų jiems papildomų svertų derantis su JAV“, – atkreipia dėmesį Curtino universiteto Perte, Australijoje, docentas Aleksejus Muravjovas.

Kokia nauda iš šio susitikimo Rusijai? V.Putinas jau seniai norėjo susitikti su Kim Jong-unu, tačiau pastarajam susitinkant su D.Trumpu buvo paliktas nuošalyje.

Artėjantis susitikimas padėtų sustiprinti Rusijos geopolitines pozicijas, tai prestižo ir reputacijos klausimas.

Be to, nors Maskva, skirtingai nei Vašingtonas, nepuoselėja vilčių dėl visiško Šiaurės Korėjos nusiginklavimo, kaimynės branduoliniai ginklai jai kelia ne mažiau nerimo nei kitiems.

Parengta pagal BBC, RT informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.