Palestiniečiai sako susitarę su Izraeliu dėl paliaubų

Gazos Ruožo lyderiai pirmadienį susitarė dėl paliaubų su Izraeliu, siekdami užbaigti prieš dvi dienas prasidėjusį ir gyvybių pareikalavusį smurto protrūkį, galėjusį peraugti į karą, informavo su susitarimu susipažinę pareigūnai.

  Gazos Ruožo lyderiai pirmadienį susitarė dėl paliaubų su Izraeliu, siekdami užbaigti prieš dvi dienas prasidėjusį ir gyvybių pareikalavusį smurto protrūkį.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
  Gazos Ruožo lyderiai pirmadienį susitarė dėl paliaubų su Izraeliu, siekdami užbaigti prieš dvi dienas prasidėjusį ir gyvybių pareikalavusį smurto protrūkį.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 9:29 AM

Viena izraeliečių kariuomenės atstovė atsisakė komentuoti susitarimą, bet po numatyto ugnies nutraukimo įsigaliojimų, regis, nebuvo užfiksuota nei naujų raketų atakų iš palestiniečių anklavo, nei Izraelio aviacijos smūgių, pranešė Gazos Ruože esantis naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tarpininkaujant Egiptui buvo sutarta nutraukti ugnį nuo 4 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, su anonimiškumo sąlyga sakė vienas islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo anklavo valdininkas ir dar vienas pareigūnas iš „Hamas“ palaikančios grupuotės „Islamo džihadas“.

Vienas egiptiečių pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, taip pat patvirtino, kad buvo sudarytas susitarimas.

Apie sandorį pranešta kilus rimčiausiam smurto protrūkiui nuo 2014 metų karo palestiniečių anklave.

Savaitgalį aštrėjusi konfrontacija prasidėjo šeštadienį, kai iš Gazos Ruožo buvo paleista daugybė raketų, o žydų valstybė surengė virtinę atsakomųjų antskrydžių.

Per tą laiką buvo nukauti mažiausiai 23 palestiniečiai, tarp jų – ne mažiau kaip devyni kovotojai, taip pat po dvi nėščiąsas ir kūdikius, nurodė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelyje taip pat žuvo keturi civiliai, iš kurių mažiausiai trys turėjo šios šalies pilietybę.

Smurtas įsiplieskė, „Hamas“ raginant Izraelį pradėti švelninti Gazos Ruožui taikomą blokadą, kaip numato ankstesnė paliaubų sutartis, pasirašyta tarpininkavus Egiptui ir JT.

Izraelis taip pat spaudžiamas stabilizuoti padėtį ir užkirsti kelią šalies pietinių gyvenviečių apšaudymui raketomis.

Žydų valstybė vėliau šią savaitę minės Kritusių karių atminimo ir Nepriklausomybės dienas, o gegužės 14–18 dienomis – surengs „Eurovizijos“ dainų konkursą, kaip prognozuojama, pritrauksiantį į šalį tūkstančius lankytojų.

Tuo metu Gazos Ruožo gyventojams musulmonams prasideda šventasis Ramadano mėnuo.

Palestiniečių anklavo pareigūnai apkaltino žydų valstybę nesiimant žingsnių blokadai sušvelninti, kaip buvo žadama pagal ankstesnes paliaubų sutartis.

Minėtas „Islamo džihado“ atstovas pareiškė, kad vėliausias susitarimas taip pat grindžiamas pažadu, jog Izraelis sušvelnins blokadą.

Pasak jo, buvo sutarta dėl tokių žingsnių kaip žvejybos prie Gazos Ruožo krantų apribojimų švelninimas ir sklandesnis elektros bei kuro tiekimas anklavui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.