Amerikietiška svajonė: iš Meksikos atvykę migrantai bus apgyvendinti palapinėse

JAV politika migrantų atžvilgiu pamažu ima švelnėti. Pasienyje su Meksika statomos palapinės, kuriose galės gyventi šimtai prieglobsčio prašytojų, o Vatikanas paskyrė paramą kitoje pusėje įstrigusiems žmonėms.

Vienoje įrengtoje palapinėje galės gyventi iki 500 į JAV atvykusių migrantų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vienoje įrengtoje palapinėje galės gyventi iki 500 į JAV atvykusių migrantų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-12 16:48

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savaitgalį palygino į šalį plūstančius migrantus su į disneilendo atrakcionų parką norinčiais patekti lankytojais, nes „kiekvienas nori to paragauti“.

Tačiau net ir po dar vieno prezidento neigiamo pareiškimo apie migrantus JAV politika jų atžvilgiu pamažu ima keistis.

Gyvenimą Franklino kalnuose prie El Paso Teksase pastarosiomis dienomis trikdo intensyvus darbininkų darbas.

Netoli sienos su Meksika JAV sienų apsaugos pareigūnai pradėjo statyti milžiniškas palapines, kuriose būtų apgyvendinami į šalį nelegaliai patekę migrantai.

Milžiniškų palapinių, kurių vienoje galėtų gyventi iki 500 migrantų, kontūrai iškilo jau praėjusią savaitę.

Darbininkai šiuo metu įrenginėja palapinių vidų, o migrantai jose bus apgyvendinti jau nuo gegužės 1 dienos, nors prezidentas ir turi savitą nuomonę.

D.Trumpas teigė, kad ir ankstesnės vyriausybės atskirdavo nelegaliai atvykusius tėvus nuo vaikų, tačiau nustojus tai daryti migrantų skaičius gerokai išaugo ir dabar JAV tarnybos nesugeba pasirūpinti visais prieglobsčio prašančiais asmenimis.

„Humanitarinė ir sienų saugumo krizė pareikalavo milžiniškų išteklių ir dabar nesugebame susitvarkyti su esama situacija. Šios laikino apgyvendinimo įstaigos padės mums įvykdyti savo pareigą“, – teigė JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos pareigūnas Johnas Sandersas.

Praėjusį mėnesį ši tarnyba sulaukė visuomenės kritikos, nes šimtus migrantų šeimų užtvėrė tvora ir apgyvendino po El Pasą ir Siudad Chuaresą Meksikoje jungiančiu tiltu.

Imigrantų teisių gynėjų grupės „Hope Border“ direktorius Dylanas Corbettas teigia girdėjęs ne vieną istoriją, kad po tiltu apgyvendinti migrantai susidūrė net ir su fiziniu smurtu.

Nors naujos palapinės, kuriose galės gyventi šimtai migrantų, yra žingsnis į priekį nuo gyvenimo po tiltu, migrantai su rimtomis problemomis gali susidurti ir čia.

Temperatūra El Paso apylinkėse kiekvieną dieną jau viršija 30 laipsnių ribą, o migrantų teisių gynėjai mano, kad šiose palapinėse jie susidurs ir su netinkamu pareigūnų elgesiu.

„Federalinė vyriausybė per ilgai laukė ir šios palapinės nėra problemos sprendimas, tačiau tai gali padėti apgyvendinti visus žmones. Bet mes turime užtikrinti, kad tai nebus vieta, kurioje yra pažeidžiamos žmogaus teisės“, – turėdamas omenyje anksčiau veikusius migrantų sulaikymo centrus kalbėjo „Hope Border“ direktorius Dylanas Corbettas.

Kitas migrantų teisių gynėjas Shaw Drake'as teigia, jog vyriausybė privalo elgtis kuo skaidriau ir atskaitingiau, kad naujai iškilusios palapinės netaptų migrantų įkalinimo vieta.

„Sienų apsaugos pareigūnai yra pagarsėję žiauriu elgesiu. Nėra garantijų, kad tai nepasikartos ir čia“, – teigė S.Drake'as.

D.Corbettas jam antrino tvirtindamas, kad vyriausybė mielai sulaikytų kiekvieną sieną kirtusį asmenį, tačiau jeigu jie nekelia grėsmės JAV piliečiams, migrantus būtina paleisti.

Kol JAV rūpinasi savo sienos pusės apsauga, popiežius Pranciškus nusprendė ištiesti pagalbos ranką Meksikoje įkalintiems žmonėms, kurie visais būdais bando pasiekti JAV sieną.

Migrantams katalikų bažnyčios vadovas pažadėjo skirti 500 tūkst. JAV dolerių (448 tūkst. eurų) sumą.

Šie pinigai bus padalinti po 27 projektus 16-oje vyskupijų.

„Tūkstančiai žmonių įkalinti Meksikoje, negali patekti į JAV ir gyvena neturėdami nieko“, – tvirtino Bažnyčios atstovai.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Meksikoje yra apie 75 tūkst. migrantų.

Didžiajai daliai Bažnyčia teikia viską – nuo maisto ir rūbų iki stogo virš galvos.

Popiežius Pranciškus ne kartą reiškė savo kritiką pasaulio lyderiams, kurie stato sienas ir neįsileidžia prieglobsčio prašytojų.

„Sienų, nesvarbu, iš ko jos pastatytos – iš plytų ar spygliuotos vielos, statytojai patys taps tų sienų įkaitais“, – kovą kalbėjo popiežius.

Parengta pagal „The Guardian“ ir BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.