Užtruko pusdienį: Ukrainos visuomenė sužlugdė Kremliaus propagandistų planus

Sekmadienio vakarą propagandinio Kremliaus televizijos kanalo „Rosija 24“ eteryje buvo paskelbta apie tai, kad ateinantį penktadienį bus surengtas teletiltas tarp jo ir Ukrainos televizijos kanalo „NewsOne“. Tai sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą.

 Ukrainos visuomenė ne kartą ragino savo prezidentą reaguoti į Rusijos vykdomą agresiją. <br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Ukrainos visuomenė ne kartą ragino savo prezidentą reaguoti į Rusijos vykdomą agresiją. <br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis pasiūlė V.Putinui susitikti. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis pasiūlė V.Putinui susitikti. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas sulaukė V.Zelenskio pasiūlymo pasikalbėti. <br> Sipa Press/Scanpxi nuotr.
 V.Putinas sulaukė V.Zelenskio pasiūlymo pasikalbėti. <br> Sipa Press/Scanpxi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 8, 2019, 4:39 PM

Apie planuojamą surengti dviejų valandų trukmės teletiltą, pavadinimu „Reikia pasikalbėti“, Rusijos televizijos ekranuose pranešė ne kas kitas, o vienas pagrindinių Kremliaus propagandistų Dmitrijus Kiseliovas.

Ukrainoje tuo tarpu teletilte ruošėsi dalyvauti televizijos kanalas „NewsOne“. Šis priklauso savo prorusiškų pažiūrų neslepiančiam oligarchui Viktorui Medvedčiukui. Pastarojo vieną atžalų krikštijo ne kas kitas, o pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pranešime apie artėjantį teletiltą kalbėta, kad tai bus „dviejų tautų paprastas pokalbis“, taip pat užsimenama apie broliškas tautas.

Penkerius metus su Rusijos remiamais separatistais šalies Rytuose kovojančios Ukrainos visuomenei sumanymas surengti „draugišką pokalbį“ vargu, ar galėjo patikti.

Į jį kaip mat sureagavo žinomi šalies žurnalistai, karo veteranai. Vienas jų išplatino pranešimą su ultimatumu Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. Jis buvo raginamas sureaguoti į Kremliaus vykdomą informacinį karą Ukrainoje.

V.Zelenskis praėjus kelioms sureagavo valandoms į susiklosčiusią padėtį. Planuotą teletiltą jis pavadino pigiu šou. Maža to, Ukrainos prezidentas pasikalbėti pakvietė patį V.Putiną.

„Noriu kreiptis į Rusijos prezidentą V.Putiną. Rekia pasikalbėti? Reikia. Aptarsime, kieno Krymas, ko nėra Donbase. Siūlau tokią kompaniją: JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Vieta? Manau, Aliaksandras Grigorivičius Lukašenka mielai mus priims Minske“, – pareiškė V.Zelenskis.

Jis pridūrė, kad Ukraina neatsisako nuo pokalbių, bet kokių diplomatinių konflikto sprendimo formatų.

„Juk reikia pasikalbėti? Reikia“, – pranešė V.Zelenskis.

Netrukus po V.Zelenskio išplatinto pranešimo, „NewsOne“ pranešė, kad penktadienį turėjusi vykti tiesioginė transliacija su Maskva neįvyks.

„Mūsų bandymas surengti galimybę aptari nepolitinius klausimus abiejų šalių šalių žmonėms, be politikų ir propagandistų, atvedė prie to, kad prieš mus buvo įvykdyta informacinė ataka. Pranešta ir apie protesto akcijas prieš mūsų kanalą. Be to, sulaukėme grasinimų susidorojimu“, – pranešė „NewsOne“ kanalas.

Jie susiklosčiusią padėtį pavadinimo žiniasklaidos laisvės varžymu.

Tiesa, kalbos apie diskusiją be propagandos atrodė mažų mažiausiai keistos, kai į visą tai buvo įveltas ir D.Kiseliovas, ir vienas pagrindinių Rusijos propagandinių televizijos kanalų.

Be to, transliuoti ar retransliuoti televizijos kanalo „Rosija 24“ programas Ukrainoje draudžiama, tad siekis surengti teletiltą su šiuo Kremliaus ruporu galėjo sukelti ir tam tikrų teisinių klausimų.

Todėl nenuostabu, kad į tokius planus ukrainiečiai sureagavo greitai.

Štai Ukrainos Aukščiausios Rados deputatas, šalies atstovas Europos parlamentinėje Asamblėjoje Borislavas Berioza ragino to nedaryti.

„Rusijos televizija yra dalimi šios šalies karo prieš Ukrainą. Rusijos televizijos naudojimas Ukrainoje televizijos eteryje – tai technologijos, naudojamos prieš mūsų valstybę ir jos piliečius“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė B.Berioza.

Žinoma Ukrainos žurnalistė Janina Sokolova dar griežčiau sureagavo į paskelbtus planus surengti teletiltą.

Ji priminė ukrainiečiams, kad šalyje jau penkerius metus vyksta karas su Rusijos remiamais separatistais, todėl jokių draugiškų pasikalbėjimų būti nė negali.

Tuo metu D.Kiseliovui, kalbėjusiam apie draugišką dialogą, tačiau ne kartą kursčiusiam neapykantą Ukrainai, pareiškė griežtai: „Eikite š**ti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.