JAV po 16 metų pertraukos atnaujins federalinių mirties nuosprendžių vykdymą

JAV vyriausybė po 16 metų pertraukos vėl naudos mirties bausmes ir paskyrė egzekucijų datas penkiems nuteistiems žudikams, ketvirtadienį paskelbė generalinis prokuroras Williamas Barras.

 W.Barras nurodė Federaliniam kalėjimų biurui mirties bausmes vykdyti naudojant vieną mirtiną barbitūrato pentobarbitalio injekciją, kuri pakeičia ankstesnius trijų vaistų kokteilius su tiopentaliu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 W.Barras nurodė Federaliniam kalėjimų biurui mirties bausmes vykdyti naudojant vieną mirtiną barbitūrato pentobarbitalio injekciją, kuri pakeičia ankstesnius trijų vaistų kokteilius su tiopentaliu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 8:48 AM

Prezidentui Donaldui Trumpui paraginus taikyti griežtesnes bausmes už smurtinius nusikaltimus, W.Barras nurodė Federaliniam kalėjimų biurui priimti naują mirtinų injekcijų protokolą, kad būtų galima vykdyti mirties bausmes.

„Teisingumo departamentas laikosi įstatymo viršenybės ir mes skolingi aukoms ir jų šeimoms mūsų teisingumo sistemos nuosprendžių paspartinimą“, – sakoma W.Barro pareiškime.

Pernai JAV buvo įvykdyti 25 mirties nuosprendžiai. Visus juos įvykdė valstijos, pagal valstijų kaltinimus nuteistiems asmenims.

Tačiau dėl debatų apie mirties bausmės vykdymo metodus ir naudojamus vaistus, taip pat dėl D.Trumpo pirmtako Baracko Obamos santūrumo šiuo klausimu jokiam federaliniam kaliniui mirties bausmė nebuvo įvykdyta nuo 2003 metų.

W.Barras nurodė Federaliniam kalėjimų biurui mirties bausmes vykdyti naudojant vieną mirtiną barbitūrato pentobarbitalio injekciją, kuri pakeičia ankstesnius trijų vaistų kokteilius su tiopentaliu.

„Nuo 2010 metų 14 valstijų naudojo pentobarbitalį per daugiau kaip 200 egzekucijų, o federaliniai teismai, tarp jų Aukščiausiasis Teismas, ne kartą palaikė pentobarbitalio naudojimą egzekucijoms, kaip atitinkantį 8-ąją pataisą“, – nurodė Teisingumo departamentas, paminėdamas konstitucijos pataisą, pagal kurią draudžiamos žiaurios ir neįprastos bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.