Jakutijoje rastas neįprastas „deimantas deimante“

Rusijos rytiniame Jakutijos regione rastas unikalus deimantas, kurio vidinėje ertmėje yra susiformavęs kitas mažytis deimanto kristalas, penktadienį pranešė kasybos bendrovė.

 Rusijos rytiniame Jakutijos regione rastas unikalus deimantas, kurio vidinėje ertmėje yra susiformavęs kitas mažytis deimanto kristalas, penktadienį pranešė kasybos bendrovė.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Rusijos rytiniame Jakutijos regione rastas unikalus deimantas, kurio vidinėje ertmėje yra susiformavęs kitas mažytis deimanto kristalas, penktadienį pranešė kasybos bendrovė.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2019, 12:11 PM

Šis mažytis, bet sudėtingos sandaros deimantas, aptiktas Niurbos kasykloje, valdomoje bendrovės „Alrosa“, sveria tik 0,62 karato (0,124 gramo). Jo viduje esančio kristaliuko masė, kaip manoma, yra 0,02 karato (0,004 gramo).

Mokslininkų nuomone, šis deimantas susiformavo prieš daugiau kaip 800 mln. metų ir yra pirmasis toks kristalas, aptiktas per šių brangakmenių kasybos istoriją.

„Alrosa“ specialistai kelia prielaidą, kad pirmiausiai susidarė vidinis kristaliukas, o tolesniu formavimosi etapu jį apgaubė didesnysis kristalas.

Kadangi per šį procesą didesniame kristale susidarė ertmė, mažesnysis gali laisvai judėti jos viduje, tad šis deimantas tapo panašus į rusišką žaislą „matriošką“ – viena į kitą susidedančias lėles, sakoma „Alrosa“ pranešime.

„Tai išties unikalus gamtos kūrinys, juolab kad gamta nemėgsta tuštumos. Paprastai tokiais atvejais vienus mineralus pakeičia kiti ir ertmė nesusidaro“, – aiškino bendrovės direktoriaus pavaduotojas Olegas Kovalčiukas.

„Alrosa“ atstovai sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad kol kas nenuspręsta, ką daryti su šiuo neįprastu kristalu. Planuojama, kad kol kas deimantas bus tyrinėjamas ir artimiausiu laiku bus išsiųstas įvertinti Amerikos gemologijos institutui (GIA).

Reti ir išskirtinėmis savybėmis pasižymintys deimantai paprastai nušlifuojami ir parduodami kaip briliantai, bet unikalius deimantus „Alrosa“ perduoda saugoti Rusijos valstybės fondui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.