Japoniją nusiaubusio taifūno „Hagibis“ aukų padaugėjo iki 56

Japoniją nusiaubusio galingo taifūno „Hagibis“ aukų skaičius padidėjo iki mažiausiai 56, pirmadienį paskelbė nacionalinis transliuotojas NHK, gelbėtojams tebetęsiant paieškas.

 Taifūnas Japoniją pasiekė šeštadienį vakare, bet dar prieš tai atnešė smarkias liūtis, dėl kurių patvino upės ir susidarė nuošliaužų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Taifūnas Japoniją pasiekė šeštadienį vakare, bet dar prieš tai atnešė smarkias liūtis, dėl kurių patvino upės ir susidarė nuošliaužų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2019, 10:10 AM, atnaujinta Oct 14, 2019, 3:19 PM

Pasak transliuotojo, po šeštadienį Tokiją ir jo apylinkes užklupusios audros 15 žmonių tebėra dingę. Šis taifūnas buvo vienas smarkiausių regione per pastaruosius dešimtmečius.

Taifūnas Japoniją pasiekė šeštadienį vakare, bet dar prieš tai atnešė smarkias liūtis, dėl kurių patvino upės ir susidarė nuošliaužų. Dėl taifūno teko atšaukti kelerias regbio pasaulio čempionato rungtynes.

Japonijos ministras pirmininkas Sindzo Abe pranešė, kad vyriausybė suformavo specialią komisiją, atsakingą už pagalbą 30 tūkst. evakuotų gyventojų.

„Siekiame kuo greičiau atnaujinti elektros energijos ir vandens tiekimą“, – nurodė vyriausybės vadovas.

„Įvertinsime evakuotųjų poreikius ir aprūpinsime juos vandeniu, maistu bei lovomis. Taip pat nusiųsime valdininkų padėti vietos valdžios institucijoms“, – pridūrė jis.

Japonijos gynybos ministras Taro Kono savo ruožtu informavo, kad gelbėjimo operacijose dalyvauja apie 31 tūkst. savigynos pajėgų narių.

Nors „Hagibis“ – vieno galingiausių taifūnų Tokijo regione pastaraisiais dešimtmečiais – vėjų greitis siekė 216 km per val., daugiausiai žalos padarė smarkios liūtys, dėl kurių iš krantų išsiliejo 21 upė. Pasak meteorologų, „Hagibis“ atnešė iki 40 proc. metinio kritulių kiekio.

Infrastruktūros ministerija pranešė, kad 15-oje šalies prefektūrų įvyko mažiausiai 56 nuošliaužos. Be to, sugriuvo dešimtys upių užtvankų.

Tokijuje ir jo apylinkėse elektros vis dar neturi 52 tūkst. namų ūkių. Bendrovė TEPCO ir Energetikos ministerija parūpino kai kurioms ligoninėms ir evakuotųjų centrams mobilių elektros generatorių. Tikimasi, kad iki trečiadienio elektros tiekimas bus atnaujintas beveik visuose paveiktuose rajonuose.

Dauguma geležinkelių tinklų jau atnaujino darbą. Oro bendrovės „Japan Airlines“ ir „Nippon Airways“ išreiškė viltį, kad pirmadienį dauguma skrydžių vyks pagal grafiką.

Stichijos padaryta žala kol kas neįvertina.

Į Japoniją per metus atslenka vidutiniškai apie 20 taifūnų, bet sostinę smarkiausi smūgiai paprastai aplenkia.

Keliomis savaitėmis anksčiau šį regioną nuniokojo panašiai smarkus taifūnas „Faxai“, kuriam siaučiant Čiboje žuvo du žmonės ir buvo padaryta didelės žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.