Pažadai suvaldyti krizę atnešė pergalę: valdys padedamas buvusios lyderės

Centro kairės opozicijos atstovas Alberto Fernandezas praėjusį sekmadienį laimėjo Argentinos prezidento rinkimus. Jo pergalę lėmė pažadas suvaldyti šalyje siautėjančią ekonomikos krizę.

Centro kairės kandidatas A.Fernandezas laimėjo Argentinos prezidento rinkimus, kuriuose svarbų vaidmenį atliko komplikuota šalies finansinė padėtis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Centro kairės kandidatas A.Fernandezas laimėjo Argentinos prezidento rinkimus, kuriuose svarbų vaidmenį atliko komplikuota šalies finansinė padėtis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Centro kairės kandidatas A.Fernandezas laimėjo Argentinos prezidento rinkimus, kuriuose svarbų vaidmenį atliko komplikuota šalies finansinė padėtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Centro kairės kandidatas A.Fernandezas laimėjo Argentinos prezidento rinkimus, kuriuose svarbų vaidmenį atliko komplikuota šalies finansinė padėtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2019, 2:57 PM

Opozicijos atstovas A.Fernandezas antrajame šalies prezidento rinkimų ture įveikė konservatorių kandidatą 60-metį Mauricio Macri.

60-metis A.Fernandezas surinko 48 proc. balsų, o jo oponentas iš Konservatorių partijos – 40 proc. A.Fernandezas naujas pareigas pradės eiti gruodžio 10 dieną.

Balsavimo rezultatus labiausiai nulėmė kritinė ekonominė situacija šalyje. Vienas iš trijų Argentinos gyventojų gyvena skurde, o rinkėjai pasirinko tą kandidatą, kuris, jų manymu, turi geriausius šansus išvesti šalį iš krizės.

Didžiulė minia susirinko naujai išrinkto prezidento rinkimų štabe norėdama atšvęsti jo politinę pergalę.

Sekmadienio vakarą prezidento pareigas einantis M.Macri pripažino savo pralaimėjimą ir vakar pakvietė A.Fernandezą į prezidento rūmus aptarti valdžios perdavimo. Naujasis Argentinos vadovas savo rinkėjams teigė, kad derėsis su M.Macri „visais įmanomais būdais“.

M.Macri dar prieš savo prezidentavimo laiką pažadėjo pasiekti „nulinį skurdą“, tačiau jo valdymo metu situacija dar labiau suprastėjo.

Jo rėmėjai mano, kad politikui reikėjo suteikti daugiau laiko, norint sutvarkyti tragišką finansinę padėtį Argentinoje.

A.Fernandezas per visą rinkimų kampaniją demonstravo, kad reikia elgtis racionaliai „ir neprisižaisti su keblia šalies ekonomine padėtimi“.

Išrinktojo Argentinos prezidento rinkimų štabe sekmadienį skambėjo dainos, mirgėjo šalies vėliavos, o dauguma A.Fernandezo rėmėjų vilkėjo marškinėlius su jo atvaizdu.

Bet dar svarbesnis šiuose rinkimuose buvo Cristinos Fernandez de Kirchner vaidmuo. Buvusi šalies vadovė, o dabar ir būsimoji viceprezidentė, šiek tiek primena Evą Peron – moterį, kuri itin pasižymėjo savo socialinėmis programomis siekiant padėti vargstantiems.

C.Fernandez de Kirchner buvimas šalia A.Fernandezo padėjo jam pakilti į politikos Olimpą.

Kai kurie žmonės, pabrėždami jos svarbą šios rinkimų kampaijos metu, net teigė, kad rinkimus laimėjo ji, o ne A.Fernandezas.

Vis dėlto ji – labai prieštaringai vertinama politikė, kaltinama korupcija ir ekonominiu neatsakingumu, kai valdė šalį 2007–2015 metais.

Dabar rinkėjai tikisi, kad A.Fernandezas ir C.Fernandez de Kirchner gražins socialiai atsakingą peronizmo politikos epochą į Argentinos kasdienybę.

Pagrindinis iššūkis naujai iškeptai politikos porai – patenkinti poreikius tų, kurie nori sugrįžti prie senosios politinės tradicijos, kartu įrodant kritikams, kad jie gali vesti šalį į priekį.

A.Fernandezas savo kampaniją pradėjo gegužės mėnesį ir gana netikėtai tapo pagrindiniu centro kairės koalicijos kandidatu į prezidentus.

Rugpjūčio mėnesį įvykę pirminiai rinkimai tik patvirtino stiprias jo pozicijas laimėti prezidento postą.

Buvęs politinės strategijos formuotojas A.Fernandezas iškovojo pergalę, taip paneigdamas išankstines politikos apžvalgininkų prognozes.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.