Britams greitai kils bėdų: sienos po „Brexit“ keturkojams gali būti uždarytos

Britams, kurie kitąmet norės su savo gyvūnais aplankyti Europą, gali kilti bėdų. Jeigu Jungtinės Karalystės valdžia neišsiderės palankių išstojimo iš Bendrijos sąlygų, keturkojus teks palikti namuose.

Šunų augintojai Jungtinėje Karalystėje nukentės, jeigu „Brexit“ susitarimas nebus pasiektas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šunų augintojai Jungtinėje Karalystėje nukentės, jeigu „Brexit“ susitarimas nebus pasiektas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, PA, „Lietuvos rytas“

Nov 10, 2018, 8:49 PM

Ruošdamiesi galimybei, kad iki kitų metų kovo 29 dienos Londonas nespės susitarti ir paliks Europos Sąjungą be jokio plano, Jungtinės Karalystės veterinarai įspėjo naminių gyvūnėlių šeimininkus.

Kačių, šunų ir šeškų augintojai privalo iki lapkričio pabaigos apsilankyti pas veterinarą, kad įsitikintų, jog jų augintiniai yra pažymėti mikroschemomis ir paskiepyti nuo pasiutligės.

Mat be tai įrodančių dokumentų Jungtinėje Karalystėje išduoti gyvūnų pasai taptų beverčiai ir augintiniai negalėtų keliauti į jokią ES šalį.

Patarimų sulaukė ir kitose Bendrijos šalyse narėse gyvenantys britai. Jiems reikėtų pasitarti su vietos veterinarais ir išsiaiškinti, ar „Brexit“ nesužlugdys kelionių su augintiniu planų.

Dalis keturkojų mylėtojų britų pasipiktino žinia, kad apie skiepus bylojantis dokumentas kainuos 60 svarų sterlingų (beveik 69 eurus).

Iš viso paruošti kelionei šunį ar katę atsieis net 150 svarų sterlingų (daugiau nei 170 eurų).

Maža to, jeigu Jungtinė Karalystė išstos be susitarimo, gyvūnų savininkai kaskart keliaudami į ES valstybę su augintiniu turės užsisakyti naują dokumentą, nors pasiutligės skiepai galioja trejus metus.

Laiko lieka vis mažiau ir dėl to, kad po skiepų praėjus mėnesiui gyvūnams būtina atlikti dar vieną kraujo tyrimą, įrodantį, jog jie neserga pasiutlige, o išsiruošti į kelionę leidžiama tik dar po trijų mėnesių.

Ypač dėl to nepatenkinti Šiaurės Airijos gyventojai, kuriems reikėtų sumokėti nemenką sumą veterinarams ir tada laukti mažiausiai keturis mėnesius, kad galėtų su augintiniu kirsti Airijos sieną.

„Aš gyvenu keli šimtai metrų nuo sienos, todėl jeigu norėsiu su šunimi palakstyti po savo laukus, jam reikės paso“, – teigė šunų priežiūros centro savininkė Eimear Matthews.

Šunų augintojai spalio pradžioje dėl „Brexit“ surengė protestą prie Jungtinės Karalystės Parlamento, reikalaudami surengti dar vieną referendumą dėl šalies pasitraukimo iš Bendrijos.

Akcijos organizatoriai tvirtino, kad išstojimas pakenktų gyvūnams, nes šalyje sumažėtų veterinarų ir pabrangtų gyvūnų ėdalas.

Tiesa, skausmingas „Brexit“ sukeltų problemų ne tik keturkojams.

Neaišku, ar nesudarius susitarimo kovo 29-ąją nenutrūks lėktuvų reisai į Jungtinę Karalystę ir iš jos.

Kiekvienais metais tūkstančiai britų vyksta atostogauti į Ispaniją, tačiau net ir bilietus kitos vasaros atostogoms turintys britai nėra tikri, ar nepaklius į bėdą, jei Londonas su Briuseliu nesusitars dėl teisinio mechanizmo, leidžiančio Bendrijoje nusileisti iš Jungtinės Karalystės atskrendantiems lėktuvams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.